2014-07-22

#702: Daredevil: Rok jedna - 70 %

Daredevil: Rok jedna (Daredevil: The Man Without Fear)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 minisérie "Daredevil: The Man Without Fear" u Marvelu v roce 1993. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu v jejím druhém vydání zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Frank Miller
Kresba: John Romita Jr.

Daredevil není právě hrdina, který by mi učaroval takovým způsobem, abych ho zbožňoval. Nevím čím to je, asi ale mou fascinací Spider-Manem, kterou – přiznám se – taky úplně nechápu. Daredevil je Spideymu celkem podobný, jen má jiné schopnosti a ještě tragičtější osud. Společného mají především to, že jsou oba ochránci New Yorku, sem tam se potkají a společně se utkají se zlem. Daredevila však chápu jako toho, kdo si to rozdává hlavně s mafiány, je ochráncem obyčejných lidí a řeší jejich problémy. Spidey je zase ten týpek, co má trochu vyšší ambice, pokud se nepřátel týká, a bojuje se "skutečnými" superpadouchy. I když si role sem tam vymění, Daredevilovi přece jen víc sluší jeho boj s Kingpinem.

I když říkám, že Daredevila moc nemusím, Franka Millera mám hodně rád, a tak jsem si tenhle komiks musel zajistit. A to i přesto, že zrovna příběh knihy "Daredevil: Rok jedna" je docela profláklý. Frank Miller je pro mě ale tvůrce, který dokázal do komiksu přinést starou školu, ale přesto vytvořit komiksy dost moderní, aby přesáhly dobu svého vzniku. Ať už je pro vás vrcholem Frankovy tvorby jakýkoli komiks, v každém má něco, co vás může nadchnout. Kromě jeho scénáře je to v případě komiksu "Daredevil: Rok jedna" i kresba Johna Romity Jr.

Johna mám hodně rád, ať už proto, že kreslil tak památné příběhy, jako je právě "Daredevil: Rok jedna" nebo Straczynského "Spider-Man: Návrat" a příběhy následující, anebo proto, že si zkusil i něco drsnějšího jako "Kick-Ass: Nářez". Jeho kresba je jednoduše zábavná a baví mě, i když v tomhle případě se drží ještě trochu stranou a vytváří atmosférickou kresbu, která skvěle podkresluje neskutečně patetický příběh, který buď zkousnete, anebo nikoli. Když Daredevila znáte, když ho chcete mít za skutečného hrdinu lidu, dá se to snést, jinak asi budete muset zkusit něco jiného, třeba velké souborné vydání "Daredevila" od BB/artu.

Frank Miller si vzal na paškál zrod Daredevila, takže se k samotnému superhrdinovi v masce vlastně skoro vůbec nedostaneme. Pokud vás Daredevil nezajímá, může to být tenhle komiks, který nás přesvědčí, anebo odradí. Je to ale rozhodně to nejlepší na začátek. Dovíte se všechno podstatné, a to včetně Daredevilova propojení s nádhernou a vražednou Elektrou. Mimochodem právě scény s Elektrou jsou neskutečně krásné a je na nich vidět, jak Frank tuhle hrdinku miluje. Ani se mu moc nedivím, když si ji sám vymyslel.

"Daredevil: Rok jedna" je komiksem rozporuplným. Buď vás nechá naprosto chladnými, protože patos vám prostě nesedí, anebo ve vás zanechá trochu toho příjemného tepla z objevení nového hrdiny. Jestli vám Frank Miller nesedí, tenhle komiks to asi nespraví. Spíš naopak. Je příliš ukecaný, příliš se předvádí. Ve srovnání se "Sin City" je toho přece jenom trochu moc. Neví, kdy by měl zpomalit, zvolnit. Je to škoda, protože méně řečí a více akce by zrovna tomuhle komiksu trochu pomohlo.

1 komentář:

  1. Už je to nějaký ten pátek co jsem to četl, ale bavilo mě to hodně, sedla mně i ta ukecanost a patos. Jako první seznámení s Daredevilem výborné. Rád na tento komiks vzpomínám. Každopádně souhlasím s recenzí, že více akce by tomu pomohlo. Nebo spíše třeba druhý díl od stejných autorů který by na to navázal akčnějším příběhem. Díky za recenzi

    OdpovědětVymazat