2021-12-31

PF 2022

Rok 2021 se chýlí ke konci, a tak jsem se - podobně jako minulý rok - rozhodl napsat článek, v němž stručně shrnu své dojmy a zážitky, které mě v letošním roce provázely. Svůj pohled měl zprostředkovat i Martin, ale z osobních důvodů nestíhal a nebyl schopen napsat svou část. Tím pádem je to tentokrát čistě v mé režii.

Inu, co říct k roku 2021? Mám-li jej srovnat s předcházejícím ročníkem, tedy, jak s oblibou říkám, s "dvacet dvacítkou", dojdu k následujícímu závěru. Oba roky pro mě byly něco jako jin a jang; dvě části jednoho velkého celku, které sice jsou diametrálně odlišné (bezpochyby bychom mezi oběma stranami jedné mince našli výrazné odlišnosti a dovedli bychom říct, že jedna z nich pro nás znamenala mnohem více než ta druhá), ale samy o sobě by nemohly existovat. Zatímco "dvacet dvacítka" pro mě byla velkou lekcí, která mě v osobním životě hravě posunula kupředu, ročník dvacet jedna pro mě bylo klidnější poznávání nejen sama sebe, ale také světa a lidí kolem. To, co jsem se naučil v roce 2020, jsem aspoň v určité míře zužitkoval během letoška. Mimo to jsem však došel k mnoha zajímavým závěrům, zjištěním a "odhalením" v rámci svého charakteru. 

Každopádně, abych zbytečně nezabředl do filosofických vod a nehrál si na nějakého pseudointelektuála, přejdu raději k další části, tedy ke kratičkému shrnutí nejen mé vlastní tvůrčí činnosti, ale také celého roku z hlediska komiksového průmyslu. Ostatně, píšu článek na Comics Blog, takže by bylo trestuhodné neopomenout médium, které pro mě (a předpokládám, že i pro mnoho z vás, čtenářů) hodně znamená. 

Nejprve přejdu k článkům. Co jsem tak počítal, za celý rok jsem na Comics Blog napsal 74 článků. Ve valné většině případů šlo o standardní komiksové recenze, na něž jste zvyklí. S nástupem iniciativy Future State jsem byl nucen psát jako blázen, což se především na začátku letošního roku výrazně projevilo. Uznávám, bylo to občas vyčerpávající a časově náročnější, ale mě osobně to i tak nesmírně bavilo. A to teď myslím zcela upřímně! Bohužel, všechny minisérie jsem nestihl k dnešnímu datu zrecenzovat a pevně doufám, že během roku nadcházejícího se vše zadaří a zbývající komiksy úspěšně zrecenzuji. Nemusíte se bát, mám je již načtené, takže to (snad) půjde jako po másle.     

Ač to dělám nerad, protože budu chvíli působit trochu povýšenecky, musím se i přesto v něčem pochválit. Snažil jsem se lehce experimentovat. Usiluji o to, aby tvorba na Comics Blogu nebyla rutinou. O to víc jsem se snažil pracovat s různými formáty. Díky tomu jste se například mohli dočkat marvelovských novinek ze světa herního průmyslu (šlo o mnou sepsané a mírně předělané články ze slovenského herního serveru Somhráč), aktuální novinky z komiksového odvětví nebo recenzi na marvelovský seriál WandaVision. 

Abych to aspoň trošičku vyvážil, zkusím být nyní lehce kritický. Druhá polovina totiž lehce pokulhávala, co se aktivity týče. To bylo především způsobeno nedostatkem času a upřednostnění jiných, pro mě mnohem závažnějších priorit. Nicméně, i tak jsem dokázalal během podzimu a zimy sesmolit několik recenzí, které jsem nakonec zveřejnil na stránce (vypíchnout mohu recenzi na Negativní expozici, 52. díl Komiksového výběru Spider-Mana, a článek o nejnovějším filmovém Spider-Manovi). Snad bude aktivita v příštím roce lepší (minimálně v druhé polovině roku, o první se zase tak moc nebojím). 

A nyní je na čase v krátkosti shrnout nejvýznamnější události komiksového média. Nebudu se rozepisovat o současném mainstreamu, poněvadž jsem se za uplynulý roku dostal k tak malému množství nových řad, že bych je dokázal spočítat na prstech jedné ruky. Spíš se zaměřím na filmové odvětví a na několik akcí. Letošnímu roku velel Marvel, který do světa vypustil čtyři velkolepé komiksové bijáky a pět seriálů. Nutno dodat, že šlo přinejhorším o dobré, docela ucházející počiny, v lepších případech o naprosto úžasné projekty, které se povedly na jedničku. Coby člověk, který nikdy moc nezkoumal seriálovou tvorbu, jsem se díky Marvelu a Disneymu odhodlal nejen podívat na marvelovské počiny z Disney+, ale také vyzkoušet seriálovou tvorbu Netflixu a jiných streamovacích platforem. Mohl jsem si rozšířit obzory, za což z celého srdce děkuji. 

A co se týče akcí, ty se vyvedly na jedničku. Byl jsem sice jen na dvou (Fantastická Ostrava a Comic-Con Prague), ale obě jsem si maximálně užil. Na Fantastické Ostravě jsem si užil přátelskou ostravskou atmosféru s mnoha úžasnými lidmi. A co víc, měl jsem tu čest se již podruhé osobně setkat s Martinem Štefkem (autor, díky němuž je Comics Blogu tam, kde je) a prohodit s ním u stánku Golden Dogu pár slov. Podobně bych mohl psát o dlouho očekávaném a neustále odkládaném Comic-Conu, který se po několika odsunech nakonec úspěšně zrealizoval. Mohu vám říct, že šlo o velkolepý a vskutku úžasný zážitek. Pokud jste na této akci ještě nebyli, měli byste to napravit. Přece jenom, šanci na seznámení s širokou komunitou lidí a poklábosení s předními českými a zahraničními tvůrci máte málokde (v našich luzích a hájích prakticky nikde, snad jen na vybraných akcích věnujících se fantastice).

A nyní ta nejzajímavější část - výhled na příští rok. Nebudu lhát, nějaké osobní plány mám, ale veřejně se jimi chlubit nebudu. Místo toho raději napíšu, co od nás - ode mě a od Martina - můžete v příštím roce očekávat. Nebudu moc mluvit za Martina. Přece jenom, nevím, jestli bude časově stíhat. Ostatně, práce a vedení vlastního nakladatelství Golden Dog je náročná činnost a ubírá vám nemalé množství času. Každopádně, dle mého názoru nás všechny rozhodně překvapí a někdy během celého roku se vytasí s několika údernými, leč kvalitně napsanými recenzemi. Stále nevyšel ze cviku a pořád mu to píše dobře. 

Co se týče mě a mého působení na Comics Blogu, budu se snažit co nejdříve dohnat resty z roku 2021. Dodělám recenze na iniciativu Future State, časem možná zrecenzuji zbývající marvelovské seriály ze streamovací platformy Disney+, potažmo nějaké recenze na aktuální komiksové novinky. A abych nezapomněl, určitě se můžete těšit na mnoho nových formátů, které na Comics Blogu ještě nikdy nebyly, a také na několik starých. O jaké půjde, vám však v tuto chvíli neprozradím. Přece jenom, chci vás trochu navnadit!     

A co říct závěrem? Doufám, že si nadcházející rok užijete ještě více než ten letošní. Všem příznivcům a hrdým fanouškům Comics Blogu děkuji za přízeň a veškerou podporu. Zároveň vám chci z celého srdce popřát hodně štěstí, zdraví, životních úspěchů, a hlavně co nejvíce kvalitního čtiva (ať už knižního či komiksového). Snad si užijete komiksové filmy a seriály, jež nás v příštím roce čekají, a případně si zahrajete nějakou komiksovou hru.

Dan   

Žádné komentáře:

Okomentovat