2021-06-09

#DP173: Byl ohlášen kreativní tým plánované série Hulk

 Autorem článku je Daniel Palička

Série Immortal Hulk byla bezpochyby jednou z nejkvalitnějších řad vycházejících pod současnou marvelovskou iniciativou Fresh Start. Když byla poprvé oznámena, nikdo nečekal, že by se ze série, kterou si na paškál vzal scénárista Al Ewing (Loki: Agent of Asgard, We Only Find Them When They're Dead, Guardians of the Galaxy) spolu s kreslířem Joem Bennetem, mohl stát hit obřích rozměrů. Komiks byl z dlouhodobého hlediska jednou z nejprodávanějších současných superhrdinských sérií, a dokonce byl tak úspěšný, že v prodejích předčil i konkurenčního Batmana, což patrně něco dokazuje o celkových kvalitách.  

Ewingův Hulk se od klasických mainstreamových sérií lišil hned v několika směrech. Zaprvé, tvůrčí tým zcela redefinoval celou hulkovskou mytologii. Obohatil ji o vskutku nevídané, nikdy předtím neviděné prvky, jež v kombinaci s originálním pojetím komiksu skvěle vynikly a dokázaly zapůsobit na čtenáře. Tím se dostáváme k druhému bodu, a to k zcela odlišnému pojetí. Scénárista se nesnažil Hulka psát jen jako zuřivé nemyslící monstrum, které bezhlavě decimuje všechno, co se mu postaví do cesty, a jež se musí skrývat před armádou. Právě naopak. Pojal jej jako sofistikovanou, komplexní, těžce pochopitelnou postavu, která není typickým hrdinou marvelovského univerza, jak by si někdo mohl na první pohled myslet. A zatřetí, odvážné rozhodnutí zabřednout v rámci hulkovské série do hororovému žánru se vyplatilo a ukázalo se jako správný krok. Možná právě proto se Immortal Hulk dočkal tak velkého úspěchu. Ostatně, jasná tvůrčí vize a jedinečné nápady se vždycky cení.    

Každý musí uznat, že laťka byla nastavena hodně vysoko. Marvel si toho byl plně vědom, a tak se rozhodl, že v případě plánované série Hulk, která začne v listopadu letošního roku vycházet po epickém zakončení Ewingova Immortal Hulka, vsadí na jistotu. Komiks dal na hraní ostřílenému kreativnímu týmu, který nám podle mého názoru naservíruje akční bombu se vším všudy. 


Sérii “Hulk”, jejíž první číslo vychází v listopadu letošního roku, bude psát Donny Cates, ostřílený tvůrce, který má u Marvelu několikaleté zkušenosti. Vycházející hvězda moderního komiksu má na kontě nespočet kvalitních projektů: Thanose a Doctora Strange z iniciativy Marvel Legacy, úspěšného Venoma, Thora, nově nastartované Guardians of the Galaxy a mnoho dalších. Pomáhat mu bude neméně zkušený kreslíř Ryan Ottley, jehož můžete znát především jako kreslíře ryze autorské superhrdinské série Invincible od Roberta Kirkmana. 

Zápletka se má točit kolem velkého zjištění. Bruce Banner najde radikální způsob, jak kontrolovat své vnitřní monstrum. To znamená, že nad svým alter egem zeleného Goliáše bude mít plnou kontrolu. Má to však svůj háček. Jaký? Tohle a mnohem více se dozvíme až na konci roku 2021. 


O sérii toho zatím moc nevíme. Každopádně, k prvnímu sešitu již vyšla jednostránková ukázka, na níž můžeme vidět Hulka v celé své parádě. Jak se zdá, něco ho muselo pořádně vytočit. Že by bojoval s něčím silnějším, než je on sám? S nějakým mocnějším stvořením? Těžko říct.

Osobně se na Catesova Hulka šíleně těším. Myslím si, že Marvel neudělal trefu vedle a udělal zcela správné rozhodnutí. Uvidíme, kam se budou dobrodružství Bruce Bannera ubírat dál, jelikož navazovat na Immortal Hulka není nic lehkého. Pravděpodobně se dočkáme mnohem tradičnějšího superhrdinského komiksu s přímočarým vyprávěním a typicky catesovským obohacováním marvelovské mytologie, ale uvidíme… Možná budeme příjemně překvapeni a dostaneme něco, co nikdo z nás nečekal.

Žádné komentáře:

Okomentovat