2019-12-16

#2084: Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her


Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her (Star Wars: The Shu-Torun War a Star Wars: End of Games)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "The Shu-Torun War" v roce 2016 a "The Shu-Torun War" v roce 2016. České vydání má 272 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Kieron Gillen
Kresba: Max Fiumara, Salvador Larroca, Mike Norton, Leinil Francis Yu

Jsem docela rád, že tahle souborná vydání "Star Wars" příběhů vycházejí, protože se tak i fanouškům, kteří si nekupují časopis, dostane něco nového, co třeba ještě nečetli. Mají tak další rozvíjení světa "Star Wars" se svými oblíbenými postavami, a to bez toho, aby se museli bát, že bude nějak narušena kontinuita. No dobře, tohle až tak skvělý faktor není, protože je jasné, že se musí jednat o příběhy, které nijak kontinuitu nenaruší, tudíž zde nebudou umírat známé postavy, a tak i když se ocitnou ve smrtelném nebezpečí, je jasné, že se jim nic nestane. Tak nějak to platí jak pro kladné, tak po záporné postavy. Takže i když Darth Vader padl trochu v nemilost u Císaře, dá se očekávat, že si své postavení opět vydobude zpátky. A právě o Darth Vaderovi a jeho dějové linii je kniha "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her", která tak vlastně navazuje na dění ve sbírce "Star Wars - Darth Vader: Vader / Stíny a tajemství", kde se mimochodem také poprvé objevila postava jménem Aphra, doktorka Aphra, která se v knize "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her" vrací.

Než ale doktorka Aphra znovu nastoupí do příběhu, čeká nás trochu jiné Vaderovo tažení, protože první v knize "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her" je příběh "Válka na Shu-Torunu". Tam jde o trochu něco jiného. Shu-Torun je planeta těžební, kde se vyskytuje ruda, jež je naprosto nezbytná k tomu, aby mohlo Impérium fungovat. Jednoduše řečeno Císař tuhle planet potřebuje, potřebuje její zdroje, aby mohl vyrábět zbraně. Hned v úvodu pak zjišťujeme, že ne všichni hodnostáři planety jsou spokojeni s tím, co musejí Impériu odvádět, a tak chtějí dát najevo svou vůli a vzbouří se. Trochu blbé je, že chtějí zaútočit zrovna ve chvíli, kdy je na místě i Darth Vader. Přece jen, toho není tak jednoduché porazit. Díky tomu ale může Císařův učedník jasně dát najevo, že rozhodně nepatří do starého železa a že se konkurenti, kteří se kolem něj vyrojili, musejí stále obávat jeho moci. A Císař s ním musí počítat jako se svým nejsilnějším vazalem. Ale je skutečně vazalem?

Na tuhle otázku se snaží odpovědět druhý příběh, nazvaný "Konec hry". Z předchozího příběhu tu máme nějaké dořešení, protože ten, kdo za všechno mohl, unikl. Ale máme tu i dořešení kolem doktorky Aphry. Vader dostává možnost ji dostat, konečně zjistit, kde se doktorka nachází a postarat se o ni. Přece jen má informace, které by mohli Vaderovi uškodit. Jelikož má ale Vader dva úkoly - postarat se o zrádce z Shu-Torunu - a o doktorku Aphru - nemůže dělat dvě věci najednou. A tak doktorku mají najít Nulák a BT, což jsou úchvatné protiklady k C3PO a R2D2. Takhle si představuji záporácké roboty, bez skrupulí, bez svědomí. Jen to naprogramování jim někdy brání, což je v případě příběhu "Konec hry" skvěle využito. Celkově je tenhle příběh lepší než první, protože má i docela dobrou pointu, která se jeví v rámci příběhu "Star Wars" skoro nečekané. A dobře se tu uzavřel jeden příběh.

V knize "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her" Kieron Gillen ukazuje, že docela dobře navázal na příběhy, které psal Jason Aaron, nebo které případně tvořili další autoři. Na druhou stranu ale první část knihy nepřináší nic světoborného, jen takový posun tam, kam bylo potřeba. Alespoň kreslíři ale dostávají prostor k tomu, aby se předvedli, především pak na větších panelech. Druhá část knihy pak přináší celkem zajímavý příběh, který má ještě o něco větší dopad, nikoli tedy na filmovou linii, ale na linii komiksovou. Jasně, ono to k tomu směřovalo, nic moc jinak to nešlo, ale v tom komiksu je to přece jen docela dobře funguje a čtenáře to může i lehce překvapit. V celkovém kontextu nikoli, ale v tom komiksovém ano. Jasně, pokud nejste fanoušci "Star Wars", asi vás kniha "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her" tolik nenadchne, musíte znát tenhle svět a je potřeba znát i příběhy z předchozích knih, ale pokud je znáte, bude vás tohle čtení bavit.

Komiks "Star Wars - Válka na Shu-Torunu / Konec her" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat