2019-09-13

#2034: Svůdné touhy


Svůdné touhy (Fripons)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Fripons 4: Noëls fripons" a "Fripons 2: Été fripons" v roce 2014. České vydání má 156 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Po knize "Svůdné schůzky" je zde pokračování v podobě dalších dvou původních sebraných knih, které se u nás vešly do jednoho vydání. Tentokrát se tvůrci zaměřili na dvě témata - zimu a léto. U zimy jsou to pak převážně Vánoce, u léta je to prostě dovolená a pobyt v přírodě. Tohle všechno spojuje povídky, které jsou v knize "Svůdné touhy" obsaženo. A jasně, ještě je tu jedna spojnice, kterou je skutečnost, že povídky v této sbírce jsou erotické. Někdy více, někdy méně, někdy skoro vůbec, ale vždycky v nich je alespoň nádech lechtivosti, podobně jako tomu bylo u sbírky "Svůdné schůzky", která rozhodně není z těch, jež vyloženě nadchnout, ale sem tam nějaká to povídka rozhodně zaujmout dokázala.

V první části se najdou různorodé příhody. "Amalio a Santina Clausová" je taková klasická anekdota, která je dovedená poměrně až ad absurdum, ale stále se můžete na konci usmívat. A podobně je to i s komiksem následujícím, "Vánoční krůta", který už není jen sexy, je výrazně explicitnější, ale také je anekdotou, i když z trochu bolestnějším koncem. Tedy bolestnějším pro některé postavy. Oba komiksy jsou barvené, a tak je zde příjemný kontrast s komiksem "Vánoční rukojmí", který má sexy kresbu Altuny a je pěkně fetišistický, což zase souzní s komiksem "Spartakus", který sice nemá tak hezkou a sexy kresbu, ale fetišistický je taky dost. Z první části stojí za zmínku ještě "Domovnice", ale to pouze pro svou kresbu, příběh je banální, a "Vánoční večírek", který je dobrý i po stránce scenáristické. Kresba je pak ještě parádní u komiksů "Na Vánoce v práci" a "Kreolské Vánoce". Tam pochopíte, proč tihle autoři chtěli kreslit nahé ženy. Jde jim to moc dobře.

Ze zimy se ale přesouváme do léta a čekají na nás další autoři. Zmíním jen opět ty komiksy, jež mě nějakým způsobem zaujaly. "Košile pana Billa" to dokázala scénářem. Ten mě překvapil tím, jak je na pornokomiks celkem promakaný a není vyloženě hloupý. A kresba mu jen prospívá. Celkově je druhá část zajímavější scenáristicky, i když někdy vám to nesedne. "O několika létech" je správně eroticky nostalgické. "Milenec soumraku" je vtipný, i když pointu rozhodně není těžké uhádnout. Humorná, i když celkem krutá zápletka se ujala i u komiksu "Piknik", který by si možná zasloužil trochu propracovanější kresbu. Ale pro milovníky pissingu je tohle fajn. Krásně nakreslený je "Pan Paulo, profesor touhy" a ani scenáristicky to není vyloženě špatné. A to je vlastně tak nějak vše. Jsem si jistý, že jiné čtenáře zaujmou jiné komiksy, což je na sbírce "Svůdné touhy" to nejlepší. Každý si tu může vyzobnout něco, co se mu líbí.

Pokud jste na lehkou erotiku, je sbírka "Svůdné touhy" pro vás. Pokud jste na něco trochu drsnějšího, explicitnějšího, je sbírka "Svůdné touhy" také pro vás. A pokud máte rádi něco úchylného, je sbírka "Svůdné touhy" i pro vás. Prostě každý si zde najde něco. Stejně tak milovní černobílého komiksu, ale i ti, co dávají přednost barvě. Je to nesmírně bohatá a překypující sbírka. A stejně jako si myslím, že si tu každý najde něco, co ho zaujme, myslím si, že tu najde i něco, co ho nebude bavit, co mu nic neřekne, třeba i něco, co na něj bude trochu moc. A proč ne. Je o erotická sbírka, každý autor má o erotice svou představu, stejně tak čtenář. Bohatost a různorodost necílí na někoho konkrétního, jen na toho, kdo má erotiku rád a nebojí se jí. A já se nebojím, popravdě jsem pořád rád, že v poslední době je toho erotického komiksu u nás víc a víc.

Komiks "Svůdné touhy" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat