2019-07-29

#2019: Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců


Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců (Star Wars: Darth Maul a Star Wars: Darth Maul - Son of Dathomir)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Vader Down" v roce 2016 a "Rebel Jail" v roce 2016. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Jason Aaron, Kieron Gillen
Kresba: Mike Deodato Jr., Salvador Larroca, Angel Unzueta, Leinil Francis Yu

Egmont pokračuje ve vydávání souborných knih příběhů z magazínů "Star Wars" a máme to štěstí, že v těchto sbírkách vycházejí ty lepší příběhy, respektive takové příběhy, které psali celkem oceňovaní scenáristé, což v případě Jasona Aarona i Kierona Gillena celkem platí. Právě tihle dva totiž napsali tři příběhy, které se objevují v knize "Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců". Ano, skutečně tam jsou tři příběhy. Tím prvním je Vyder sestřele, který napsali oba scenáristé společnými silami, následuje speciál "V utajení", který psal sám Kieron Gillen, aby poslední příběh, zase delší s názvem "Věznice povstalců" psal Jason Aaron sám. Na všech třech příbězích je příjemné to, že jsou provázány a navazují na sebe, tvoří větší celek, a to i přesto, že každý ze tří příběhů je uzavřený. A navíc máte pocit, že ten Star Wars vesmír hezky bobtná, a to i bez toho, aby se nějak narušovala kontinuita. Což má ale za následek i to, že u většiny příběhů víte, jak musí dopadnout a překvapení vás nečeká.

První příběh, "Vader sestřelen", je podle názvu takový celkem jednoduchý, a podle vývoje na tom nic moc víc není. Přiznám se, že kdyby tohle bylo minimálně o dva sešity kratší, asi bych se vůbec nezlobil. Vader je sestřelen Lukem a to tak, že oba končí na planetě, kde jim jde o život. Vaderovi proto, že jsou tu rebelové, kteří chtějí zachránit Luka, Lukovi proto... no prostě proto, že je tam Vader. Luke chtěl objevit starý jediovský chrám, ale kolem něj jen projde. Mimochodem, tohle je něco, co mě na "Star Wars" vždycky nejvíce zajímalo a co jsem nikdy nedostal. Podívat se do minulosti, zjistit něco víc o tom, jaká byla minulost Jediů. Jsem si skoro jistý, že se to v některých vedlejších příbězích, ať už knižních nebo jiných možná objevilo, ale mě by tohle zajímalo v těch hlavních filmech. Prostě víc odhalit z minulosti řádu, nesoustředit se jen na současnost, přijít s dalšími legendami, třeba objevit nějaká obrovská tajemství... Tak třeba někdy.

Prostřední příběh, který je nejkratší, má spojitost s posledním, a tak z něj nic moc prozrazovat nebudu. Je to další takový výplňový, ale vzhledem k tomu, jak příběh pokračuje, má to celkem správnou temnou pointu. V posledním příběhu nazvaném "Věznice povstalců" se dostáváme na místo, kvůli který mám sci-fi žánr rád. Je to věznice velmi blízko hvězdy, takže je tam pěkně horko, zároveň se dobře bání. Leia se do věznice dostává proto, aby zde nechala jednu trestankyni, která je také vracející se postavou a která byla zajata na konci příběhu "Vader sestřelen". Samozřejmě, že i když se věznice tváří jako nedobytná, dojde zde k prolomí obrany a Leia musí bojovat o život. Aaronovi se povedlo vytvořit zde docela silnou ženskou skupinu a jejich příběh je rozhodně zajímavější než to, co zde předvádí Han Solo a Luke. Bez nich by se to naprosto klidně obešlo. Aaron se nebál i trochu temnějších scén, což kvituji s povděkem.

Kniha "Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců" není ničím výrazně specifická, není nějak světoborná, ale jednoduše přináší další příběhy ze světa "Star Wars", které jsou s postavami, jež máme rádi, ale které nijak nenarušují to, co nám vypráví filmové příběhy. To prostě ani nejde. Kontinuita musí být zajištěna. A jo, beru to, Marvel a DC to dělají už pěknou řádku let. Od knihy "Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců" ale nemůžete čekat o moc víc než docela zajímavé scenérie, i když ani kresba není vždy strhující, a pak příběhy, které jsou plné akce a toho, že postavy až tak často neumírají. Ale tohle není čtení, které by mělo být nějak převratné. Je to zábava, primárně pro mladistvé, a to se scenáristům i kreslířům daří plnit. Pokud nebudete chtít nic moc navíc, budete spokojeni. A já celkem spokojen jsem.

Komiks "Star Wars - Vader sestřelen / Věznice povstalců" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat