2019-05-10

#1975: Ve službách Nuly 6 - 45 %


Ve službách Nuly 6 (Zero no Tsukaima 6)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Zero no Tsukaima 6" v roce 2009. České vydání má 172 stran a prodává se v plné ceně za 170 Kč.

Scénář: Nana Močizuki
Kresba: Nana Močizuki

Série "Ve službách Nuly" se chýlí ke konci a je to na ní hodně znát. Kniha "Ve službách Nuly 6" má sice na první pohled celkem normální délku, ale vlastně třetinu stránek tvoří bonusové příběhy, které vycházeli nad rámec hlavní série. Je to trochu smutné říct, ale právě tyhle bonusové série alespoň lehce zachraňují dojmy ze šestého dílu, které jsou rozporuplné. Bohužel se na knize "Ve službách Nuly 6" podepsalo, že se série nachýlila ke svému konci a že to nejspíš nebylo způsobem, který autorka prve zamýšlela. Teď v podstatě udělala to, že se maximálně soustředí na emotivní rovinu příběhu a nějaké to spiknutí se odehrává jen na pár stránkách v pozadí.

Když se to vezme kolem a kolem, tak v podstatě celá kniha "Ve službách Nuly 6" je jen o tom, jak Luisa vychodí svého fámula, protože se na něj zlobí, i když všechno je zapříčiněnou jen žárlivostí, která už ani není moc vtipná. Ten zjistí něco neskutečného o světě, kde se objevil a o jeho spojení se světem vlastním, tedy dejme tomu naším. Je to celkem velké překvapení a na čtenáře docela dobře zafunguje. Jenže potom se zase děj rozmělní na takové drobné scénky a šarvátky, které dění posouvají jen pozvolna a ve větším měřítku se v podstatě nic moc neděje. Nejhorší je, že už ani ty vtipy tak dobře nefungují.

Saito se tedy musí vypořádat nejprve s tím, že je Luisa šílená žárlivá holka, kdy žárlení zde vzniká jen na základě toho, že "svého miláčka" vidí s někým jiným, a to se ani nelíbal. Pravda, sice na sobě leželi, ale nic jiného nedělali. Přijde mi to trochu jako nějaké špatné telenovely, ale budiž, nemůžu zase chtít, aby to bylo nějak moc ostré, že jo. Žárlení končí takovou zvláštní cestou za "pokladem", kdy to celé zní tak, že se prostě musel děj urychlit, a tak se tohle vymyslelo jako varianta, která bude jakž takž fungovat. Odhalí se jedno velké tajemství, Saitovi se dá naděje na návrat a do toho je nám řečeno, že plány na ovládnutí království stále žijí. Je toho na jednu stranu moc a na druhou stranu málo. Málo se toho uzavře, ale dost se toho ještě děje.

Nemyslím si, že bude Nana Močizuki schopna zakončit sérii "Ve službách Nuly" způsobem, který bude důstojný a který bude skutečně dobrý. Myslím, že série prostě nabrala tempo, které jí nesluší. Je o trochu zmatečné a nakonec máte pocit, že se v podstatě nic nestalo, nic se neděje, nic zajímavého zde nakonec není a celé se to odehrává jen proto, aby mezi sebou Luisa a Saito mohli mít žárlivé scény. A ty se už hodně opakují. Knihu "Ve službách Nuly 6" tak zachraňují bonusy, které nejsou vždy k popukání, ale jde v nich opravdu jen o to, aby čtenáře bavili. Nerozvíjí děj, jen staví postavy do zvláštních situací. A to docela zabírá. Rozhodně jsem z nich měl lepší dojem než z příběhu hlavního.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Ve službách Nuly 1"
"Ve službách Nuly 2"
"Ve službách Nuly 3"
"Ve službách Nuly 4"
"Ve službách Nuly 5"

Žádné komentáře:

Okomentovat