2019-04-15

#1956: Dveře chaosu 3 - 25 %


Dveře chaosu 3 (グレンツェン・テューア)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "グレンツェン・テューア" v roce 2009. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Ryoko Mitsuki
Kresba: Ryoko Mitsuki

Tak se s knihou "Dveře chaosu 3" uzavřela celá série, což je trochu s podivem, protože ještě druhá kniha naznačovala, že by to mohla být série rozsáhlejší. Ale fanoušci tomu chtěli, nebo spíše nechtěli, aby série pokračovala, a tak musela autorka trochu upravit svoje záměry a z rozsáhlejší série se nakonec stala jen trilogie, která hodně doplácí na to, že původně mělo jít o něco většího. Třetí kniha totiž skoro nedává smysl a je tak uspěchaná, že se skoro nedá číst. A nejsem si jistý, že by nějak moc pomohlo, kdybyste si první dva díly před čtením toho posledního i několikrát připomněli. Tady se ukázalo, že Ryoko Mitsuki není tak dobrá vypravěčka, aby byla schopna sérii vyprávět jinak, než si původně zamanula.

Vzhledem k tomu, že byl autorce dán menší prostor, než si myslela, tak místo toho, aby se rozhodla, že příběh zakončí jinak, rozhodla se, že ho nahustí do toho, co měla k dispozici. Alespoň takový je můj pocit po dočtení třetí knihy. To vedlo k několika zásadním problémům. Zaprvé je děj neskutečně zběsilý a místy nebudete vědět, co se děje, o jakou postavu se jedná a proč se chová tak, jak se chová, nebo proč dělá to, co dělá. Zadruhé to vede k tomu, že i když se dostanete na konec knihy, budete si říkat, že to vlastně asi moc neskončilo, že tohle by mělo mít pokračování nebo nějaké vysvětlení. Autorka už se ale neobtěžovala s doslovem, možná i proto, že jí za to fanoušek nestál, nevím. V knize nic navíc není.

Anotace této knihy říká to hlavní: "Mizerie, doprovázená tajemnou Giselle, pronásleduje Rikhtera s Clarissou v plovoucím městě Chelon a snaží se jim zabránit v otevření dalších dveří. Současně se musí vyrovnat s bolestnými vzpomínkami na minulost, s nově zjištěnou pravdou o sobě a svém původu i s klíčícím citem k Zelfovi." Vy pak zjistíte, že ani na jedné postavě vám nezáleží a že to nejlepší na každé z nich je skutečnost, jak jsou oblečeny nebo neoblečeny. Je vidět, že tohle - plus nějakou základní architekturu - si autorka docela užívala a kreslila je skutečně s radostí. Také většina postav vypadá dobře. Bohužel na příběh rezignovala a podala ho v tak zběsilém tempu, že se v něm moc nedá vyznat.

Pravda, ono moc není v čem se vyznávat, prostě se spěje k nějakému nejasnému konci, postavy se nám chtějí prezentovat v docela cool scénách, které ale spíše zanikají v tom, jak je to hloupě skokově řešené. U knihy "Dveře chaosu 3" jsem si říkal, proč se Zoner vlastně rozhodl vydat zrovna tuhle sérii, která očividně moc neuspěla a která je knihu od knihy horší. Ale chápu, že manga ještě nebyla u nás tolik zaběhlá, bylo možné vydat zrovna tohle, tři díly jsou málo, tak by to tak nebolelo, kdyby to nevyšlo, ale docela by mě zajímalo, jestli se to redaktorům nakladatelství skutečně líbilo. Anebo opravdu jde jen o to vydat cokoli, pokud je u toho potenciál, že to někdo koupí? Někdy si říkám, že mám pořád celkem zkreslené představy o světě. Ale "Dveře chaosu 3" je i tak špatný komiks.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dveře chaosu 1"
"Dveře chaosu 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat