2019-04-02

#1947: Requiem: Upíří rytíř 1 - 70 %


Requiem: Upíří rytíř 1 (Requiem: Chevalier Vampire)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako "Requiem: Chevalier Vampire 1: Resurrection" (2000), "Requiem: Chevalier Vampire 2: Danse Macabre" (2001) a "Requiem: Chevalier Vampire 3: Dracula" (2001). České vydání má 184 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Pat Mills
Kresba: Olivier Ledroit

"Requiem: Upíří rytíř 1" je takový celkem netradiční komiks. Není to rozhodně tím, že by zde byly obsaženy rovnou tři díly francouzsko-britské série, ale je to proto, že příběh, který nám Pat Mills vypráví je velmi specifický a především je podaný hodně specifickou cestou. Na Patu Millsovi je vidět, že si jde za svým a je mu jedno, jakým způsobem důležité je to, aby komiks "Requiem: Upíří rytíř 1" odrážel to, co si on myslí. A je vidět, že v tomhle série graduje - v prvním příběhu to tak patrné není, ale druhý a třetí už tu společenskou kritiku a vyhraněné názory prezentují celkem jasně. Tohle je pak podáno v komiksu, jenž je možné zařadit rovnou do několika žánrů. Upíři trochu evokují horor, ale to hle je spíš takové bizarro, je to zároveň fantasy, asi by bylo vhodné doplnit přívlastek dark, a nechybí ani prvky sci-fi, které zde hrají celkem zásadní roli ve vývoji příběhu. Pak jsou zde zakomponovány i autorovy historické znalosti a případně i odpor k některým světovým osobnostem, který není tak skrytý, jak by minimálně podle jedné své předmluvy chtěl prezentovat. I když je pravda, že český překlad odhaluje více než původní Mother Terror.

Komiks "Requiem: Upíří rytíř 1" nám vypráví příběh nacisty Heinricha, který se po smrti na ruské frontě ocitl ve světě, který se nazývá Vzkříšení. Je to zrcadlová podoba Země se všemi možnými aspekty - kontinenty jsou nyní oceány a oceány jsou kontinenty, i když místo vody je zde krev, zlo je standardem a je správné, tvorové zde nestárnou, ale mládnou. Do tohohle světa, který je navíc výrazně gotický, má prvky steampunku posunutého do hororova, ale přitom je ještě místy docela vědecko-fantastický, stejně jako je historický, přijde Heinrich, který nic moc netuší. Jen si pamatuje, že byl nacistou, který se zamiloval do židovky jménem Rebecca, na níž ani po smrti nedokáže přestat myslet, protože jejich láska byla dokonalá. Nebo alespoň takové má vzpomínky. Tady by mě docela zajímalo, jestli tohle celé měl Pat Mills promyšlené, anebo to, co následuje ve druhém a třetím příběhu prostě vzniklo spontánně. Trochu to tak totiž vypadá, minimálně i díky Millsovým předmluvám, ale to nevadí, ono to totiž docela funguje.

Heinrich Augsburg, který ve světě Vzkříšení dostává jméno Requiem, se zde reinkarnuje do podoby upíra, jenž má být rytířem, který bojuje po boku Draculy proti všem ostatním potvorám, které se ve vzkříšení objevují. Především to jsou nemrtví, ale jsou zde i vlkodlaci, kteří mají skvělou roli ve třetím příběhu, jsou zde ještě duchové, přízraky, harpyje, různě divně sešitá monstra atd. On toho Pat Mills vymýšlí postupně více a více a přidává toho tolik, že je až s podivem, že to Olivier Ledroit dokáže všechno nakreslit. Ale na komiksu "Requiem: Upíří rytíř 1" je vidět, že si Mills a Ledroit sedli, alespoň v rámci tohoto příběhu, protože jaké panely dovede Ledroit nakreslit a s jakou chutí, to je skoro až s podivem, protože za mě jsou v komiksu "Requiem: Upíří rytíř 1" pasáže, které mě dějově nebavily, ale stačilo se podívat na kresbu a hned jsem měl lepší náladu. Olivier Ledroit za mě hodně komiksu zachraňuje, protože Pat Mills je prostě autor, který nesedne každému, ale místy neskutečně velkolepá kresba prostě musí minimálně udivit.

Kniha "Requiem: Upíří rytíř 1" představuje zajímavý komiks, který má neskutečnou fantazii, jež je prostě úchvatná a já jsem mnohdy jen zíral na to, jaké scenérie se před námi objevují. Kresba Oliviera Ledroita je navíc ještě taková specifická, kdy celou dobu máte pocit, že na vás pomrkává a říká vám, že tohle je vlastně celé vtip, místy hodně černohumorný a sakra drsný, ale pořád to není vážné, pořád je to především něco, co by vás mělo pobavit. Ne ve smyslu se nutně smát, to ne, ale prostě vás bavit, ohromit, zaujmout. A v případě kresby se to skutečně děje. V případě scénáře už to tak silný prožitek být nemusí. Pat Mills si jede svou, chce hodně kritizovat soudobou i minulou společnost, některé konkrétní osobnosti. Jasně, proč ne, ale sem tam mě napadlo, že tohle je pro něj důležitější než takové vedení příběhu, které bude pochopitelné. Někdy jsou zde skoky, které se zdají skoro nepochopitelné, někdy jsou některé scény zbytečně moc rozpracovány a jiné jsou naopak řečeny zbytečně v krátkosti. I tak je komiks "Requiem: Upíří rytíř 1" rozhodně zajímavou novinkou, která dovede zaujmout i nadchnout, a to i velmi dobrým zpracováním, kdy velký formát a pevná vazba jsou víc než jen hezké.

Komiks "Requiem: Upíří rytíř 1" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat