2018-11-30

#1860: TGM: Komiksový příběh - 75 %


TGM: Komiksový příběh
Vydalo nakladatelství CPress v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Amálie Kovářová
Kresba: Petr Šrédl

Máme tu sté výročí republiky, respektive už jsme ho oslavili, a tak je celkem logické, že si ho připomínáme, ať už slavnostním znovuotevřením Národního musea, které prodělalo dlouhou rekonstrukci, anebo i tím, že se připomínají různé skutky osob, jež stály u zrodu První republiky. Asi není mnoho sporu o tom, kdo byl osobností nejvýznamnější, protože i dnes je jeho jméno synonymem českého státu, tedy vlastně ještě státu československého. Byl to Tomáš Garrigue Masaryk, kdo se naprosto zásadním způsobem zasadil o to, aby Československo vzniklo a byl to on, kdo byl hned čtyřikrát zvolen prezidentem, a to i přesto, že to Československá a potažmo česká ústava vlastně nikdy nedovolovala. I tohle ukazuje jeho sílu, protože dostal výjimku a mohl se stát prezidentem na nejdelší období v dějinách. Trochu se mu přiblížil Václav Havel, který tří mandátů docílil díky rozdělení Československa na dva samostatné státy.

To by byla trocha historie, které je v knize "TGM: Komiksový příběh" rozhodně více a určitě je podána zajímavější, i když místy silně vlasteneckým způsobem. Ale když bychom neměli být pyšní na prvního prezidenta, který je nositelem morálky i dávno po své smrti, těžko bychom hledali symboličtější osobnost v našich novodobých dějinách. Jako kdyby ani neměl špatné vlastnosti, jako kdyby se o něm nedalo říct nic zlého. A je jedno, jestli dalo, protože i po sto letech je důležitější jeho symbol, než sama skutečnost, že by měl nějakou slabou stránku. Masaryk jako symbol přetrvá, a to je pro národ důležité, protože hodnoty, jež zastával, ty mají s přetrváním hodně velký problém, pokud je vlastně ještě šance na jejich záchranu.

Amálie Kovářová napsala text, který čtivou formou shrnuje základní přínos Tomáše Garrigua Masaryka pro český národ. A ten přínos je obrovský. Nedovedu si představit, že by se za Čechy v současnosti někdy rval tak jako Masaryk a jako současníci, nedovedu si představit, že by dnes někdo tak silně bojoval za pravdu, jako to dělal TGM sám. To, že se nevzdal ani po kritice Rukopisů, kdy byl skoro kamenován, to, že se nevzdal, když se postavil na stranu Leopolda Hilsnera, je prostě obdivuhodné. Tohle představuje neskutečně silnou osobnost. TGM nejen, že se nevzdal, ale rovnou se pustil do budování samostatného československého státu. Jak říkám, obdivuhodné. A tohle je v knize "TGM: Komiksový příběh" zdůrazněno velmi silně, zaměřeno je na celý prezidentův život, ale především právě na jeho snahu vytvořit samostatný stát, což se mu nakonec podařilo.

Kniha "TGM: Komiksový příběh" opět není klasický komiks, ale jedná se o text, který je doplněný ilustracemi, graficky upravenými stránkami a případně právě komiksem. O ilustrace a komiks se postaral Petr Šrédl, jehož v komiksovém světě zase tak moc dobře neznáme, ale v knize "TGM: Komiksový příběh" ukázal, že knihu bez problémů ilustrovat zvládne. Postaral se o komiksové pojetí zajímavých scén z Masarykova život, ale i z evropských dějin. Velmi dobře tak dokresluje jednotlivé události a plní tak roli, kterou měl komiks mít - udělat čtení ještě o něco zábavnější, ještě příjemnější a přijatelnější pro mladší čtenáře. To se podařilo. Číst knihu "TGM: Komiksový příběh" je zábavné i poučné a rozhodně jako kombinace textu a ilustrace, potažmo komiksu dopadla výrazně lépe než třeba kniha "Třicetiletá válka".

Komiks "TGM: Komiksový příběh" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat