2018-11-02

#1840: Pod dekou - 95 %


Pod dekou (Blankets)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2018 (1. vydání vyšlo v roce 2005). Vyšlo u Top Shelf Productions v roce 2003. České vydání má 592 stran a prodává se v plné ceně za 790 Kč.
Knihu zakoupíte v nakladatelství Minotaur.

Scénář: Craig Thompson
Kresba: Craig Thompson

"Pod dekou" není novinka na českém trhu. Jedná se o knihu, která česky vyšla již v roce 2005, tedy jen dva roky poté, co se na trhu objevil anglický originál. Craig Thompson se katapultoval mezi mladé komiksové autor, naděje svého oboru, a to vlastně jen proto, že nesmírně poutavě a niterně dokázal vyprávět o svém životě. Jasně, takhle to zní skutečně jednoduše, ale tak jednoduché to nebylo, a to rozhodně nejen proto, že kniha má téměř 600 stran, což je na komiksový román pořád celkem neobvyklé. Ale Craig Thompson si v rozsáhlých dílech docela libuje, což potvrdil i komiksem "Habíbí", zatím jediným dalším komiksem od Craiga Thompsona, který vyšel i česky. Ale pravda, Craig Thompson není autor zrovna plodný, i když vzhledem k rozsahu jeho děl se zase není moc čemu divit. "Pod dekou" není jeho první komiksové dílo, tím byl relativně úzký, jen sto dvaceti osmistránkový komiks "Good-bye, Chunky Rice", ale rozhodně se jedná o dílo, které ho doslova katapultovalo mezi zářící hvězdy kom komiksového nebe.

My jsme se tedy komiksu "Pod dekou" dočkali velmi brzy o jeho originálním vydání, navíc teď máme v rukou i druhé vydání, protože to první bylo už v češtině docela dlouho vyprodáno. Já jsem za to velmi rád, neboť v době, kdy bylo "Pod dekou" poprvé na českých pultech, jsem holdoval spíše superhrdinskému komiksu než čemukoli jinému. Teď jsem si ale komiks mohl užít naplno a mohu říct, že tady skutečně každá stránka stojí za to, ať už kresebně nebo z hlediska toho, co vypráví. Text, kresbu a vyprávění tu nelze oddělit, protože kresba funguje jako vypravěčský prvek stejně jako text, navíc se mnohdy naprosto jedinečně doplňují. Craig Thompson není vyznavačem zvukových efektů, ale i ty dovede použít, pokud je třeba. Prostě využívá vše, co mu komiks nabízí, ať už úzké sekvence, větší skoky anebo rovnou umělecké stránkové koláže, které ale přesto svým stylem a tím, co zobrazují, skvěle zapadají do vyprávění.

Ano, Craig Thompson je místy celkem abstraktní, ale to skutečně jen místy. V komiksu "Habíbí" je to už více patrné. "Pod dekou" je mnohem realističtější, děj zůstává ukotvený v reálném světě, jen sem tam se dostáváme do mysli vypravěče, kterým je sám autor. "Pod dekou" ke komiks silný v tom, že je velmi autobiografický, anebo alespoň tak vyznívá. Na vypravěče příběhu se budete dívat jako na autora a to, o čem vypráví, mu budete bezmezně věřit. Není důvod, proč ne, protože j otevřený, nabízí vám své nitro, své pocity, své vzpomínky. A rozhodně nejen to hezké. Naopak, po prvních padesáti stránkách budete mít pocit, že tohle je pořádná depka. Vyrůstat v silně křesťanské rodině jako třídní vyvrhel, který se ani není schopný postavit za vlastního bratra, nebylo jednoduché, ještě když jste introvertní přemýšlivý typ, který nemá pořádně filtr na to, co za kraviny se mu v rámci křesťanské víry snaží naspat do hlavy. Tady budete ty silně křesťanské pasáže číst jednoduše tak, že fanatismus - nejen křesťanský, jakýkoli - je zhoubou lidského ducha a ten se z takové výchovy jen těžko dostává. Jedinou cestou může být útěk. Jiná varianta není. Skončit v takovém prostředí znamená jen to, že se z člověka stane další fanatik.

Ne, komiks "Pod dekou" vás nemusí nutně bavit, i když rozhodně není psán nějak intelektuálsky, kdy by se autor předváděl. Může vám přijít obyčejný, přece jen je to "pouze" dospívání jednoho člověka, ale právě v téhle "obyčejnosti" je síla. Hlavní postava se vám nemusí zamlouvat, ale je skvěle vykreslena. Stejně jako všechny postavy další, ať už jsou více či méně v popředí. Tohle je také síla Craigových komiksů. Jsou živé. Tohle není příběh o plochých postavách, tohle je příběh o dýchajících charakterech. Na komiksu "Pod dekou" jsem vlastně našel jedinou vadu. Chtěl bych, aby byl - i přes svou délku - ještě delší. Jako kdyby to najednou končilo v místě, kde bylo potřeba ještě něco vyprávět, i když ten záměr je patrný. Hlavní postava došla zásadního rozhodnutí a tím pro ni něco skončilo. A něco jiného zase začalo. Takový je život. Je v tomhle ohledu krásný, ale i bolestivý. Tohle dokázal Craig Thompson ve svém komiksu "Pod dekou" zachytit dokonale. Mimochodem ten český název je ve své hlubší podstatě ještě lepší než originální.

Komiks "Pod dekou" můžete zakoupit u nakladatelství BB/art.

Žádné komentáře:

Okomentovat