2018-08-17

#1785: Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů - 85 %


Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů (Donjon - Zénith: La Princesse des barbares)
Vydalo nakladatelství Mot v pevné vazbě v roce 2003. Původně vyšlo v roce 2000 jako "Donjon: La Princesse des barbares", třetí díl série "Donjon - Zénith" pod vydavatelstvím Delcourt. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 250 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joann Sfar a Lewis Trondheim
Kresba: Joann Sfar a Lewis Trondheim

"Donžon" je série, kterou jsem ještě celou nepřečetl, na druhou stranu to není ani série, která by na českém trochu vyloženě uspěla. I když se jedná o sérii, která je roztříštěna do různých linií, kterých je celkem šest (u nás vyšlo šest dílů ze série "Zenit" a po dvou dílech ze sérií "Úsvit" a "Soumrak", vůbec se k nám pak nedostaly díly ze série "Monsters", "Parade" a "Bonus"), tak série dohromady čítá 41 dílů. Těch 10 u nás vydaných je pořád jen čtvrtina. Ale je fakt, že všechno, co česky vyšlo, už také neseženete. Druhý díl s názvem "Donžon - Zenit 2: Všech bitek velký král" se zdá vyprodaný a bohužel je to také jediný díl, který mi zatím ve sbírce chybí. Vzhledem k tomu, že na Comics Blogu ještě nejsou všechny recenze, rozhodl jsem se to napravit.

Komiks "Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů" pravda není pro každého, ale to celá série, která je sice fantasy, ale je prostě svá. Je dospělá, není dětinská, je humorná, ale přitom dovede být i docela drsná, je krvavá, je krutá, ale je pořád vtipná a stále dodržuje žánr fantasy jen s tím, že se do něj mnohem více promítají i problémy současného světa. V případě knihy "Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů" je to třeba problém finanční. Ano, i Donžon někde potřebuje získávat peníze, a pokud se příjmy snižují, je potřeba přijít s nějakými opatřeními, která zajistí, že příjmy nevyschnou. Do Donžonu už nepřicházejí hrdinové, kteří by ho chtěli dobýt a nechali se u toho oškubat. Je proto potřeba přijít s novým nápadem, jak hrdiny nalákat do chodeb hradu.

S takovým nápadem přijde kačer Herbert. Vlastně je to nápad docela jednoduchý. Do světa se vypustí malá lež. Rozhlásí, že na Donžonu je držena v zajetí princezna, a kdo ji přijde zachránit, může získat její srdce. Herbert dokonce princeznu pojmenuje. Dopisy zachráncům se rozešlou a už se jen čeká na to, jestli hrdinové přijdou. Správce Donžonu nemusí mít strach, jsou jich zástupy. Problém nastává ve chvíli, kdy se objeví delegace barbarů, která chce svou princeznu zpátky. Až pozdě si Herbert uvědomí, že princezna, kterou uvedl, skutečně existuje a že mu dokonce kdysi byla nabízena jako nevěsta, což on odmítl. To podvědomí... Sám se teď musí hodně otáčet, aby král barbarů nesrovnal Donžon se zemí a sám Herbert nepřišel o zobák.

Joann Sfar a Lewis Trondheim chtějí svým komiksem říct něco víc než jen vyprávěný příběh, chtějí si zde trochu rýpnout, kritizovat současnou společnost, ale zároveň si uvědomují, že potřebují děj, který nebude nudit. A v případě komiksu "Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů" budete mít pocit, že se jim to povedlo skvěle. Pořád se něco děje, ani na chvíli se nezastavíte. Jsou tu hlášky, jsou tu souboje, putování, konfrontace, prostě pořád něco, a to až do samotného konce, kde to má i nějaké náznaky toho, jak by se děj mohl dál vyvíjet. Čtvrtý díl ještě doma mám, takže se k němu někdy v budoucnu vrátím a doufám, že se ke mně nějak dostane i ten druhý. Docela by mě zajímalo, jestli dá ještě nějaké nakladatelství "Donžonu" šanci.

Komiks "Donžon - Zenit 3: Princezna barbarů" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na komiksy:
"Donžon - Úsvit (-99): Košile noci"
"Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích"
"Donžon - Zenit 1: Kačerovo srdce"
"Donžon - Zenit 5: Svatba s překážkami"
"Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou"
"Donžon - Soumrak 101: Dračí hřbitov"
"Donžon - Soumrak 102: Vulkán Vaucansonů"

Žádné komentáře:

Okomentovat