2018-07-06

#1743: Wonder Woman 3: Vůle - 55 %


Wonder Woman 3: Vůle (Wonder Woman 3: Iron)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě, v pevné vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2018. Původně vyšlo jako čísla 0 a 13 až 18 série "Wonder Woman" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2013. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná), 699 Kč (vázaná) a 999 Kč (limitovaná).

Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Cliff Chiang

Je to takové zvláštní, ale na trh se nám dostávají dvě různé verze "Wonder Woman". Nejprve je zde kniha "Wonder Woman 3: Vůle", tedy dnes recenzovaná, která navazuje na sbírky "Wonder Woman 1: Krev" a "Wonder Woman 2: Odvaha", jež u nás vyšly v poměrně dlouhých intervalech. A pak je zde kniha "Znovuzrození hrdinů DC: Wonder Woman 1: Lži", která je součástí většího eventu, jež do jisté míry opět restartoval všechny série, a která vlastně navazuje na to, co je součástí i knihy "Wonder Woman 3: Vůle", která ale není poslední knihou z runu Briana Azzarella. Těch knih je celkem šest, a tak jsme vlastně jenom v polovině. Ale už se rovnou můžeme začíst i do novinky, kterou vydalo nakladatelství Crew.

Zatím ale zůstaneme u komiksu "Wonder Woman 3: Vůle" a zjistíme, jak se dál vyvíjí příběh, kde jde vlastně jen o to, aby Wonder Woman pomohla jedné zbouchnuté holce. Teď už tedy ne zbouchnuté holce, ale mamině, které udělali jednu z nejhnusnějších věcí, jaká se dá ženě udělat - vzali jí její dítě rovnou po narození. On to mělo důvod, protože top vypadá, že její dítě by mohlo být skutečně nebezpečné, a to snad pro celý vesmír. Ale pořád je to matka, která přišla o své dítě, což Wonder Woman prostě nemůže nechat jen tak. Postaví se za Zolu a slíbí jí, že jí pomůže její dítě najít, a to třeba i způsobem, který znamená spojení se s nepřáteli. Bohužel zrovna tohle spojení v ději přináší spíše jen směšné scénky, než aby opravdu zasáhlo do příběhu.

Možná už na začátku vás Brian Azzarello překvapí tím, že první příběh je takový hodně odlehčený, což není zrovna nutně jeho doména. Přece jen mi Azzarello přijde lepší jako temnější autor, u něhož humor jen sem tam probleskuje. Ale první příběh, který vyšel jako "Wonder Woman 0" je takový jiný, speciální, ale přitom je důležitý i pro hlavní příběh a pro prezentování vztahu některých postav. Těch v vztahů a postav je zde ale víc, a i když se tím Azzarello snaží příběh trochu komplikovat, v konečném důsledku to nic až tak komplikovaného není a jedná se o celkem přímočarou snahu zachránit jedno dítě, snahu, která je komplikovaná vlastně jen tím, jak moc postav do toho zasahuje. Jsou zde ale zajímavé prvky, které mi však přijdou nevyužité - například Milan a jeho zajímavá schopnost, která vypadá cool, ale najednou prostě zmizí z příběhu.

I když vás třeba i čtení knihy "Wonder Woman 3: Vůle" bude bavit, na konci můžete zjistit, že celý Azzarellův run jako kdyby se inspiroval v Gaimanově tvorbě a v jeho "Nikdykde", případně v další jeho tvorbě. Mýty jsou pojaty trochu jinak, postavy jsou cool kresleny, jakože některé opravdu vypadají dobře, ale přitom je to pořád jen honba za jedním dítětem, které je strašně nebezpečné, ale v knize "Wonder Woman 3: Vůle" není jediný důvod se ho bát a není zde nic, co by vás mohlo zaujmout. Snad jedině kromě vedlejší linie, která vypadá zajímavě, ale na její zásah do hlavního příběhu si budeme muset počkat. "Wonder Woman 3: Vůle" není špatnou knihou, ale po jejím přečtení zůstane jen taková pachuť z toho, že to mohlo být velké, ale nakonec je to jen taková jedna malá epizodka.

Komiks "Wonder Woman 3: Vůle" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou v brožované vazbě nebo pevné vazbě.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Wonder Woman 1: Krev"
"Wonder Woman 2: Odvaha"

Žádné komentáře:

Okomentovat