2018-07-02

#1739: Dilbert 5: Namakaný od klikání myší - 70 %


Dilbert 5: Namakaný od klikání myší (Dilbert: Still Pumped from Using the Mouse)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Dilbert: Still Pumped from Using the Mouse" v roce 1996. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Scott Adams
Kresba: Scott Adams

Kniha "Dilbert 5: Namakaný od klikání myší" je zatím poslední sbírkou Dilbertových stripů, která u nás vyšla. Je to škoda, ale asi se není moc čemu divit. "Dilbert" není strip pro každého, není to takový ten strip, který si nutně rádi přečtete každý den, protože je přece jen tematicky zaměřený a nemusí sednout každému. Třeba i proto, že ne každý bude schopen docenit humor, který je v těchto stripech prezentován. Anebo se nikdy nedostal do situací, které jsou zde nastíněny, a tak mu nepřijdou moc vtipné. Či je v manažerské pozici a rozhodně nesouhlasí s tím, jak jsou zde manažeři prezentováni. Takoví manažeři přece nejsou!

V knize "Dilbert 5: Namakaný od klikání myší" najdete to, co očekáváte. Stripy, které se vztahují ke korporátnímu prostředí. A tentokrát jich je opravdu hodně a musím říct, že některé se mi hodně líbili. Postavení markeťáků je zde krásně zesměšňováno celou dobu, jako kdyby se jednalo o skutečně podřadné lidi. Každé oddělení formy, které je zde nějakým způsobem prezentováno, má svoje specifika a je zveličeno všechno špatné, co se o něm říká. A je to směšné. V tomhle prostě funguje "Dilbert" skvěle a Scott Adams si je toho vědom, a tak se k tomuto tématu vrací více a více. Ale dostane se i na jiná témata, aby nebyla kniha "Dilbert 5: Namakaný od klikání myší" jen jednostranná.

Jednostrannou určitě není. Je třeba celkem zajímavé, kolik prostoru dostává Ratbert, kdy i ten už má jasně dané téma, jež se točí kolem toho, že se jedná jen o hloupou krysu a Dilbert ho nemá rád. A s tímhle si Scott Adams vystačí na celkem velké množství stripů. A je pořád vtipný. Třeba strip s objímáním boty mě opravdu dostal. V podstatě se pak točí tři celky - firma, kde Dilbert pracuje, Dilbertův domov a Dilbertova rande. Tohle jsou tři základní místa, kolem kterých se točí děj, kde podstavy něco dělají, nějak jsou v interakci. A všemi nějakým způsobem prochází Dogbert, který se objeví i u Dilberta v práci, nikoli poprvé, ale i na jeho rande. To se stejně nedá už víc zkazit.

I když je kniha "Dilbert 5: Namakaný od klikání myší" zatím poslední sbírkou Dilbertových stripů na českém trhu - a na nějakou dobu se na tom asi nic nezmění - rozhodně se ale nejedná o strip, který by nestál za pozornost. Naštěstí je zde internet, díky kterému je možné se ke stripům celkem snadno dostat. Stačí se mrknout na adresu dilbert.com a budete tam mít stripy aktuální, navíc i v barvě, i když samozřejmě v angličtině. Alespoň můžete porovnat, kam se "Dilbert" za ty roky vyvinul, protože jak se v úvodu píše, Scotta Adamse tvorba skutečně nepřestala bavit a jede si dál svou, a to už téměř třicet let. To není špatné na stripy o jednom ňoumovi a psovi, který má snahu ovládnout svět, jen kdyby nebyl tak líný.

Komiks "Dilbert 5: Namakaný od klikání myší" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Dilbert 1: Jak vydrhnout velrybě stoličku"
"Dilbert 2: Přineste mi hlavu poslíčka Willyho!"
"Dilbert 3: Hádej, kdo je chytřejší než ty"
"Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí"

Žádné komentáře:

Okomentovat