2018-06-27

#1734: Dlouhý zítřek a další příběhy - 80 %


Dlouhý zítřek a další příběhy
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2018. Původně vycházelo jako příběh "The Long Tomorrow", "Les Vacances du Major", "Escale sur Pharagonescia" a "La Citadelle Aveugle". České vydání má 220 stran a prodává se v plné ceně za 589 Kč (brožovaná) a 849 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Moebius
Kresba: Moebius

Nebudu vám tvrdit, že je kniha "Dlouhý zítřek a další příběhy" z těch, u nichž si sednete na prdel a budete jen čumět na to, co to máte v ruce. Netvrdím ani, že by se vám to nemohlo stát, protože se vám to klidně stát může, protože je to kniha, která bude působit jinak na každého. I když soubor "Dlouhý zítřek a další příběhy" obsahuje celkem čtyři původní francouzské sešity, konkrétně se jedná o "The Long Tomorrow", "Les Vacances du Major", "Escale sur Pharagonescia" a "La Citadelle Aveugle", tak v jejich případě se nejedná o sešity s jedním příběhem, ale o sbírky kratších a delších povídek. A těch povídek je skutečně dost. Najdete jich v knize "Dlouhý zítřek a další příběhy" celkem třicet šest. Díky tomu můžete Moebia poznat skutečně obšírně.

díky velkému rozsahu povídek, který je zde prezentován, zjistíte, že Moebius měl skutečně velký rozsah, a to zde není zdaleka velké procento toho, co vytvořil. Ale je skvělé, že se Moebius na český trh stále dostává, a to v novinkách. Už zde máme "Arzach", "Incal" a teď i jeho povídky, které vždy nejsou nutně jen jeho dílem, ale sem tam se najde autor, který přispěl scénářem, nebo se na scénáři podílel. Díky autorovým komentářům je pak zajímavé sledovat i to, jak Moebius tvořil. Jsou zde díla, která jsou vytvořena dle storyboardu někoho jiného, jsou zde povídky podle scénáře, povídky na zakázku, povídky pro vlastní potěšení, povídky, u nichž ani Moebius scénář nepotřeboval a prostě tvořil intuitivně. Takové nahlédnutí do kuchyně autora mě prostě baví.

Ale nemusíte mít strach, těch komentářů samotného Moebia není tolik, dohromady vydají na sedm stránek, což se rozhodně dá při takovém rozsahu snadno kousnout. Navíc vás kniha nenutí je číst, tohle je pro zájemce, ale za mě to jsou body nahoru. Jsou to ale především povídky, které vás dokážou uhranout, dokážou vsi vás získat svou absurditou, surreálností a hravostí, která se projevuje jak v kresbě, tak i v použitém jazyce, s nímž si Moebius rád pohrává. Novotvary, kterým ani nebudete rozumět, zde najdete celkem často. Je to zajímavé koření komiksů, ale ta hravost se projevuje celkově v celé knize i ve stylu vyprávění, kdy msty se jedná téměř o čistě asociační komiks, kdy se na sebe vrství scéna za scénou.

Kniha "Dlouhý zítřek a další příběhy" je zajímavá také skutečností, že zde můžete číst jak komiksy, které jsou podepsány ještě jako Giraud nebo Gir, tedy komiksy z počátku Moebiovy tvorby, tak pak samozřejmě komiksy, které už jsou podepisovány jako Moebius. A to jméno prostě zní. Vidíte zde trochu různé styly, různé žánry, prostě bohatý přehled o tom, kdo to byl Moebius, respektive především o tom, jaká byla jeho tvorba. Byl to velký experimentátor, který byl schopen pracovat na zakázku, ale když dostal volnou ruku, zkoušel, jaké má forma možnosti. Zacházel skutečně do míst, kam většina tvůrců nezajde. Svým způsobem to funguje, dokáže vás to zaujmout, dokáže vás to ohromit. Stejně tak se najdou i čtenáři, kterým to nejspíš vůbec nic neřekne. Ale o tom je tvorba lidí, kteří zkusili něco nového a překonali určité hranice. Moebius tak rozhodně učinil.

Komiks "Dlouhý zítřek a další příběhy" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat