2018-06-05

#1712: Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy - 75 %


Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 229 Kč.

Scénář: Libuše Koutná, Josef Lamka, Hana Lamková
Kresba: Věra Marešová, Zdena Skřípková, František Vystrčil

Káťa a Škubánek, to je dvojice, která je nám asi docela dobře známá a je celkem jedno, jestli nám je padesát, třicet anebo deset let. "Káťa a Škubánek" je "Večerníček", který se opakuje na televizních obrazovkách až do současnosti, což svědčí o tom, že se jedná o oblíbené postavy. A není se moc čemu divit, vždyť jsou to postavičky, na kterých prostě není nic špatného. Káťa je taková správňácká holka, která má každého ráda a nikomu nechce ublížit, ale přitom je pro každou srandu. Škubánek je pak zase pejsek, který je trochu rošťák a nedělá mu problémy provést nějakou neplechu. A tak si docela dobře rozumí. Společně pak prožívají různá dobrodružství.

Originalita jednotlivých příběhů není vyloženě zásadní. Přece jen se jedná o to, co ti dva prožijí, a tak se objevují klasická témata jako pomoc policii, dovolená, co dělat, když je nuda. Ale pak se zde originalita přece jen projeví, a to ve chvíli, kdy dojde k tomu, k čemu Káťa a Škubánek směřují. Třeba to, když se Káťa nudí a začne háčkovat. To je prostě vizuálně krásné a nápadité a překvapivé. Nápaditost v příběhu se ale projevuje i na dalších místech, třeba jako příběh s velkou mouchou, anebo moment, kdy jdou Káťa a Škubánek na koncert. Sem tam máte pocit, že je to pořád hodně moderní a že komiks vlastně vůbec nezestárl.

Kniha "Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy" nám ale nepředstavuje jen zajímavá vizuální provedení jednotlivých epizod, ale ukazuje nám i to, v čem je dvojice v komiksovém provedení tak specifická. A "Káťa a Škubánek" skutečně mají prvky, které je trochu odlišují od ostatních dětských komiksů. V první řadě je to skutečnost, že je zde výborný humor, který vychází ze skvělé znalosti jazyka a slovních hříček, které jsou na sebe vršeny v až překvapivém tempu. Tohle je skutečně parádní humor, který skvěle funguje a který mě dovedl pobavit. Vyskočí na vás najednou z bubliny a hlavně ze Škubánka tak dělá hodně dobře hláškující postavu.

Druhý aspekt, který se na komiksu "Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy" velmi povedl a který vás utvrdí v tom, že i v dětském komiksu jsou tvůrci, kteří pochopili, že komiksové médium je jiné než ostatní je vypravěčská zkratka, která je zde používána. Projevuje se to tak, že mezi jednotlivými panely jsou mnohdy překvapivě velké skoky, kdy někteří autoři by děj rozkreslili do vícero panelů, ale přitom zde dochází k tomu, že pochopíte, co se mezi panely dělo. Nepřijdete o nic a příběh skvěle funguje. Tohle ne každý umí zvládnout dobře. A tady to prostě funguje. "Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy" nepřestavuje jen večerníčkovskou klasiku v komiksovém provedení, ale prezentuje nám i schopné autory a jejich velmi povedené dílo.

Komiks "Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat