2017-08-26

#DP03: Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers - 70 %


Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers
Vydalo Hachette Fasciolli jako 121. knihu ze série “Ultimátní komiksový komplet”. Původně vyšlo jako čísla 0.1 až 3 třetí řady série "Guardians of the Galaxy" a "Guardians of the Galaxy: Tomorrow's Avengers 1" v nakladatelství Marvel. Ve Velké Británii původně vyšlo v srpnu 2016. 

Scénář: Brian Michael Bendis
Kresba: Steve McNiven, Sara Pichelli, Mike Oeming, Ming Doyle, Michael Del Mundo

Autorem recenze je Daniel Palička.

Tak nám skončila druhá řada "Ultimátního komiksového kompletu" a začíná nám třetí, zaměřující se převážně na příběhy od roku 2011 patřící pod "Marvel NOW!" až do současné doby. Aby se začalo co nejlépe, jako první příběh byla vybrána počáteční kniha "Strážců galaxie" z doby, kdy je psal uznávaný Brian Michael Bendis. Je nutné podotknout, že třetí řada prozatím česky vycházet nebude a není jisté, jestli by vůbec někdy mohla vyjít.

Kniha “Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers” nám představuje tým, který není mezi ostatními tolik obvyklý. Neobvyklost už jde poznat díky jednotlivým členům týmu. Máme zde Groota, živoucí strom, společně s ukecaným mývalem Rocketem, zabijáka Draxe Ničitele, nejnebezpečnější ženu v galaxii Gamoru, Petera Quilla, muže ze Země, jenž velí celému týmu pod přezdívkou Star-Lord, a jako začátečníka také Tonyho Starka alias Iron Mana. Ten se do týmu přidá, jelikož by chtěl vědět, jaké to je za hranicemi jeho vlastního domova. On sám si pro vesmírné akce vytvoří nový vesmírný oblek.

Pro účely představení samotných Strážců jsou zde dva speciální sešity. Prvním je "Guardians of the Galaxy: Tomorrow's Avengers 1" představující celkové seskupení samotného týmu, druhým je sešit 0.1 ze samostatné řady "Guardians of the Galaxy". Sešit 0.1 nám ukazuje původ Star-Lorda, který byl vytvořen pro nováčky, kteří se s týmem či samotným Peterem ještě nikdy nesetkali. Bonusové sešity funguji celkem dobře. Nejsou špatné, mají pěknou kresbu a pro účely knihy se rozhodně hodí.

Nyní je na čase si říci něco málo o zbylé trojici sešitů hlavní řady. Ty nabídnou dost akce a pár vtipných hlášek, které budou lézt z pusy Rocket Raccoona. Co se týká příběhu, tak ten se točí kolem nového vesmírného zákona, jenž omezuje vstup na planetu Zemi. Jelikož Peter Quill nesouhlasí se zákonem, chce zabránit jeho realizaci. Díky tomu vyvolá konflikt s mimozemskou rasou Badoonů, proti které bude muset se svými Strážci galaxie bojovat.

Příběh rozhodně nezachraňuje rasa Badoonů. Po celou dobu vám přijde, jako kdyby se do příběhu dostala násilně, jako kdyby zde sloužila čistě kvůli akčním sekvencím. Navíc příběh, který je pro knihu “Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers” představen, není uzavřen. Ano, pokud chcete znát zbytek děje, musíte si dokoupit minimálně další dvě knihy série "Guardians of the Galaxy".

Nyní se asi ptáte, proč jsem nakonec dal 70 %. Je to jednoduché. Vše zachraňují charaktery hrdinů, kterým jsem po celou knihu fandil. Jednotlivé postavy z týmu vesmírných ochránců jsou opravdu dobré. Mají své charakteristické rysy, chovají se různorodě a vy tím pádem nemáte pocit, jako kdybyste sledovali nevýrazné hrdiny. Navíc, během pár chvil se o ně dokonce bojíte. Kromě postav zde také vše zachraňuje kresba, která je opravdu pěkná. Pro vykreslení různorodých vesmírných lodí, výborných kosmických soubojů či těl mimozemských organismů se doopravdy hodí. 

Podtrženo sečteno, kniha “Ultimátní komiksový komplet 121: Guardians of the Galaxy - Cosmic Avengers” není sice něco převratného, ale pokud jste fanoušky tohoto týmu kvůli filmům nebo vás vyloženě zajímá vesmírná část komiksů od Marvelu, příběh si přečtěte. Každopádně, neočekávejte dokonalý příběh, který by měl kompletní konec, a povedeného záporáka. Dostanou se k vám spíše propracovaní hrdinové, kteří často dokážou říci povedeně vtipnou hlášku. I když třetí řada "Ultimátního komiksového kompletu" česky nevychází, tato kniha vyšla jako "Strážci galaxie 1: Kosmičtí Avengers".

Žádné komentáře:

Okomentovat