2017-07-06

#1474: Gantz 16 - 70 %

Gantz 16 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako kapitoly 179 až 190 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v anglické transkripci Gantsu) souborně v roce 2005 u Shueisha, Inc. České vydání má 228 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

Nebudu tvrdit, že kniha "Gantz 16" je skvělá, ale zatím se mi docela líbí, kde Hiroja Oku zakotvil a jakým způsobem vede dál příběh, i když jsou zde pořád prvky, které mi vadí. V knize "Gantz 15" zanechal postavy, nebo především hlavní postavu, Keie, v celkem nezáviděníhodné situaci. On a další, kteří se ocitají ve světě Gantzu, mají lovit Tae, Keiovu přítelkyni, i když ono to s to jejich láskou také nebude tak žhavé, protože Kei si holt nabrnknul modelku, která se do něj zamilovala a která má viditelné přednosti, jež není možné jen tak přehlédnout. Mimochodem, kniha "Gantz 16" v závěru obsahuje i pětistránkovou galerii se sexy obrázky právě Reiky. Pro fanoušky docela příjemný bonus.

V ději nás ale zajímá hlavně to, jak to dopadne s Tae a jestli se Keiovi podaří dívenku zachránit, protože tohle je jeho cíl. Nebojuje zde proti nějakým příšerným mimozemšťanům, ale především proti dalším lidem v Gantzu, kteří se spíše náhodou stali zabijáky. A nejvíce pak proti Izumimu, který se rozhodl, že chce být v Gantzu nejlepší a Keie považuje za ubožáka. Celkově je docela zajímavé, jak snadno se proti sobě dokážou jednotliví lidé postavit. Někteří vás následují proto, že se bojí, proto, že vás uctívají, anebo proto, že vlastně neví, co jiného by dělali. A tak si vyberou jednu možnost. Hiroja Oku to s těmi motivacemi nemá dotažené vyloženě k dokonalosti, ale ukazuje to, že každý si vybere stranu podle sebe, aniž bychom mi sami jejich výběru rozuměli, respektive se s ním ztotožnili.

Kniha "Gantz 16" má trochu jiné vyznění než knihy předchozí. Je mnohem emotivnější, což ale Hiroja Oku dokonale nezvládá, a to především proto, že všechno, jak je jeho dobrým i špatným zvykem, strašně natahuje. Rozkresluje to do příliš velkého množství panelů, a tak i taková scéna, která by jinak skutečně mohla čtenáře zasáhnout, je najednou příliš dlouhá a místo toho, aby vyznívala tak smutně, jak by měla, je spíše patetická. Pak ale Hiroja Oku vloží kapitolu, která by na první pohled mohla rozmělnit děj, ale ona ve skutečnosti udělá tu důležitou službu a právě díky té skoro vycpávkové kapitole je to alespoň trochu emotivní. Nechci spoilerovat víc, než je zdrávo, ale můžu ještě říct, že příběh s Tae se ukončí, Hiroja Oku si otevírá dveře pro další, a podle anotace na konci to vypadá zase na jednu pořádnou akci.

Příběh knihy "Gantz 16" v sobě má hodně dobré prvky, které ale jednoduše zabírají opět moc prostoru. Ale na to jste si v "Gantz" sérii asi už zvykli. Není to tenkrát zbytečně úchylné, je to sexy tam, kde to už nevadí, kde to je ku prospěchu rozvíjení charakteru některých postav. Trochu mě překvapuje, jak se zde rozvíjí ještě více dějových rovin, protože jich je už docela dost, navíc mi přijde, že Kei a Izumi mají nepřátelství, které by se mělo nějak řešit. Přesto je to pořád akční a jsou zde vztahy a situace, které vám pomohou si trochu vybudovat spojení s jednotlivými postavami. Jasně, musíme čekat, že nám bude Hiroja zásobovat dalšími postavami, děj se dál sem tam rozplizne, ale většinou asi dostaneme to, co očekáváme. Zábavnou jízdu od začátku do konce, tentokrát s emocemi.

Komiks "Gantz 16zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"
"Gantz 4"
"Gantz 5"
"Gantz 6"
"Gantz 7"
"Gantz 8"
"Gantz 9"
"Gantz 10"
"Gantz 11"
"Gantz 12"
"Gantz 13"
"Gantz 14"
"Gantz 15"

Žádné komentáře:

Okomentovat