2017-06-15

#1459: Taven Bachtale: Buďte šťastni - 80 %

Taven Bachtale: Buďte šťastni
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Gutwirth
Kresba: Michal Kocián

Dvojice scenáristy Gutwirtha a kreslíře Michala Kociána se nám už představila prostřednictvím komiksu "Serpens Levis: Ve smyčkách hada", který rozhodně nepřesvědčil o kvalitách obou autorů, především pak z hlediska scénáře to nebylo úplně ono. Proto jsem příliš velká očekávání do knihy "Taven Bachtale: Buďte šťastni" nevkládal. O to více jsem pak byl potěšen, když jsem zjistil, že autoři napsali a nakreslili něco, co je skutečně zajímavé a co dovede čtenáře zaujmout, a to nejen kresbou, kterou mám v případě Michala Kociána opravdu rád, tak i scénářem, který je tentokrát chytrý, má dobrou zápletku a pěkně tragické postavy.

Ocitáme se v květnu roku 1379 a na hrad Libštejn se má vrátit jeho mladý pán, protože ten starý už má na kahánku. Oldřich je na cestě zpět po osmi letech, kdy bojoval ve válkách a snažil se dělat čest své rodině. Návrat domů je příjemný. Manželka na něj čeká s otevřenou náručí, otec ještě žije, i když v oparu šílenství, a vypadá to, že na hradě je všechno v pořádku. Správci se o něj dobře starají. Jenže ono je všechno trochu jinak. Něco, co se objevuje v pohledech lidí, co na hradě pracují. Všichni se na Oldřicha zvláštně dívají. A tak si Oldřich nedovede ani užívat veselí na slavnostech, které jsou pořádány na jeho počest.

Pravda se pak začne odhalovat a není to jen v jeho hlavě, že je něco v nepořádku, není to jen tím, že se z bojů vrátil jako impotent, který už svou ženu nedovede pořádně uspokojit. Jenže on nemá syna, nemá dědice, a tak by se měl trochu snažit. Jeho mysl je však zaneprázdněna. Sem tam se totiž něco doslechne. Bláznivý otec má chvilku prozření a mluví souvisle. V hospodě je jeden člověk, co si dost otvírá hubu. Možná i šašek viděl víc, než by se slušelo. A tak Oldřich postupně odhaluje pravdu a dovídá se, že možná vlastně není bez dědice, jen o tom celou dobu nevěděl. Naštěstí tu jsou cikáni, kteří jsou ochotni/nuceni pomoct a hlavně jedna cikánka, jejíž zásah do příběhu je překvapivě zásadnější, než by se čekalo.

"Taven Bachtale: Buďte šťastni" je dobrý komiks. Je to opravdu hodně dobrý komiks a svým příběhem vás dovede odrovnat, protože jsou zde hned dva momenty v závěru, které jsou z těch, jež vám dovedou vyrazit dech. Navíc musím poukázat na to, že tohle už není jen čtení pro děti, ale tohle je komiks, kde je i nahota. Násilí, které se objevuje, je docela silná káva, i když nikoli nutně explicitní. Michal Kocián přizpůsobil svou kresbu, která je temnější než v jeho jiných komiksech, velmi se mi pak líbilo, jak si dovede s některými panely vyhrát. Jeho zablesknutí je parádně provedeno. Jen víc podobných komiksů, protože se nakonec ukazuje, že nemáme jen dobré kreslíře, ale i ty scénáře stojí za to. Škoda toho občasného rozprostření na dvojstránku, v tom se může čtenář na chvíli ztratit. "Taven Bachtale: Buďte šťastni" je přesto zářnou ukázkou dobré české tvorby.

Komiks "Taven Bachtale: Buďte šťastni" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat