2017-03-23

#1399: Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" - 75 %


Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles" (Adulthood Is a Myth - A Sarah's Scribbles Collection)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Adulthood Is a Myth - A Sarah's Scribbles Collection" v roce 2016. České vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Sarah Andersen
Kresba: Sarah Andersen


Přiznám se, že dokud se mi do rukou nedostala kniha "Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"", netušil jsem, kdo to Sarah Andersen je a že něco jako "Sarah's Scribbles" existuje. Pokud vás ale tahle autorka také jako mě začala zajímat, klidně se podívejte na její Facebook, kde její "doodles" najdete. Sarah Andersen je totiž jedna z těch autorek, které dovedou udělat zábavu z naprosto banálních životních situací. Budete o nich chtít číst, protože ona prostě dala ducha své postavě rozčepýřené holky - ano, nebojím se říct holky, i když někdo by mohl říct ženy - která má vlastnosti, s nimiž můžete souznět, anebo se vám budou protivit.

Je trochu škoda, že kniha nevyšla v podobném vydání jako v zahraničí, kde svetr, který má postavička na obálce na sobě, není jen nakreslený, ale jedná se skutečně o látku, ale pokud vám nejde o nějaké sběratelské specialitky, užijete si knihu hlavně proto, že její obsah je dobrý. I když se jedná "jen" o formu stripu, mnozí autoři už předvedli, že to je forma, která naprosto stačí k tomu, abyste se dostali k něčemu zajímavému, k něčemu, co vás bude bavit, co si budete užívat s každým další dílem. Já tohle mám například se svým nejoblíbenějším stripem "Calvin a Hobbes". "Sarah's Scribbles" zatím pro mě tak vysoko nesahá, ale podařilo se jí mě zabavit. Odkládal jsem knihu s tím, že autorce - nebo vlastně její postavě - rozumím.

Hlavní postava je taková celkem normální žena, která má svoje problémy. Je introvertní, trpí různými strachy, má nějaké ty mindráky a docela snadno spadne do deprese. Prostě celkem normální člověk současné doby. A do toho má ještě někdy krámy, pardon, menstruaci. Její příhody nezabírají příliš mnoho panelů, většinou maximálně pět, někdy i jen dva, a tak se každý strip v klidu vejde na jednu stránku. A i když ani slov mnohdy není mnoho, tak to naprosto stačí, aby se formovala postava a její vlastnosti a hlavně humor, který je v příbězích obsažen. Ano, rozumím autorce, protože sám jsem introvert, i když asi ne tak depresivní, a pravda, rozhodně nemám problémy s menstruací jako Sařina hrdinka.

Kniha "Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" je pro mě v podstatě jako zjevení, a to jen proto, že tak málo sleduji život na webových stránkách, kde se prezentují internetové komiksy. Na stripech je znát, že už jsou kresleny pro jiné médium a pravidelnost pro ně není tak zásadní. Vůbec to nevadí. Stripy pak mají různou podobu, jsou živější, jsou přizpůsobivější tématům, jimž se autorka věnuje. A i když se témata opakují, tak Sarah Andersen rozhodně nenudí. Jednoduchá kresba pak překvapivě vede k tomu, že i v náročnějších stripech, kde kresba hraje hlavní roli v pointě, autorka nezklame a řekne přesně to, co chce. Banality života jsou prostě krásné a zábavné, když jsou dobře podány.

Komiks "Dospělost je mýtus: Sbírka komiksů "Sarah's Scribbles"" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat