2017-01-25

#1358: Deadpool 2: Lovec duší - 70 %

Deadpool 2: Lovec duší (Deadpool: Soul Hunter)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Komiks původně vyšlo jako čísla 7 až 12 série "Deadpool". Souborné vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Gerry Duggan a Brian Posehn
Kresba: Scott Koblish a Mike Hawthorne

I když dávám stejné hodnocení jako v případě komiksu "Deadpool 1: Mrtví prezidenti", jsou obě knihy jiné a dovedou, dle mého, pobavit každá trochu jinou cílovou skupinu. Hrátky s prezidenty přece jen trochu útočily i na ty, kdo mají povědomí o historii, tentokrát se ale bez nějakého historického pozadí obejdeme a jdeme rovnou na akci, která nám začíná úvodním sešitem, jenž nám zavede do minulosti. Samotná první kapitola se prezentuje jako starý sešit, jako něco, co se vyštrachalo, což je jen docela pěkná stylizace k tomu, aby se uvedl příběh, který následuje v dalších pěti sešitech. Takže i když první sešit vypadá jako něco, co tam nepatří, ve skutečnosti tomu tak není a scenáristé jen využili toho, že měli prostor k přípravě podhoubí a představení východiska pro příběh "Lovec duší".

Jak ale říkám, tohle je jenom začátek k příběhu, který se nám představí. A jak název napovídá, lze si odvodit, o čem to bude. Deadpool se dostane do křížku s mocnostmi pekelnými, konkrétně s jedním démonem, kterému je možné upsat duši a pak za to něco čekat. I když tohle může znít trochu neoriginálně, tak Posehn a Duggan pojali téma skutečně jen jako základ zápletky, kterou rozehrávají velmi dobře a se zajímavými postavami a vztahy. Jasně, nejlepší je asi vztah Deadpoola a Prestonové, která se usídlila v jeho hlavě. Jejich symbióza místy nahrává docela dobrým štěkům, ale co je ještě lepší, díky jejich společnému soužití je možné více odhalovat i Deadpoola. Tvůrci tak ukazují, že skutečně nejsou hloupí a že jim jde o dobrý příběh. Jasně, nesedne to každému, má to hodně béčkový nádech, ale tohle mi přijde fajn.

Změnili se nám kreslíři, ale vlastně to vůbec nevadí, protože kresba dovede být pořád zábavná a pořád drsná. A že jsou zde scény, které jsou skutečně drsné. Takové otevřené zlomení ruky tu vypadá skvěle, což znamená, že je pořádně hnusné. A to není jediné. Napadení žraloky je také super, nemluvě o dalších následcích některých soubojů s Deadpoolem. Na téhle knize se nevyřádili jen scenáristé, kteří mají sem tam opravdu překvapivé nápady, ale i kreslíři, kteří si užívají, že mohou zajít trochu dál a že tohle není čtení, které by muselo být určeno jen dětem a tím výrazněji cenzurováno. Jasně, nejsou zde nahotinky, násilí není zase tolik, ale přece jen je vidět, že "Deadpool 2: Lovec duší" je pro dospělého čtenáře.

"Deadpool 2: Lovec duší" má svoje hluché momenty. To, co někdy pronáší, prostě není moc vtipné, ale na druhou stranu jsou zde hlášky, které jsou skutečně povedené. Do děje se dostává větší množství postav, některé možná i trochu zbytečně, ale aspoň to vede k zábavným situacím, na druhou stranu některé postavy se zde objevují a je to fanouškovské guilty pleasure - týmovky se Spider-Manem nebo Tony Starkem se povedly. "Deadpool 2: Lovec duší" je v první řadě akční a zábavné čtení, a to je na něm strašně důležité. Tohle je něco, co dovede vyvolat spokojené úsměvy na tvářích čtenářů. Jasně, není to pro každého, ale jsem si jistý, že ten, kdo má rád černější humor a krvavou akci, si zde najde to svoje, co ho osloví a bude ho bavit tak, že si nenechá ujít třetí díl.

Komiks "Deadpool 2: Lovec duší" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Deadpool 1: Mrtví prezidenti".

Žádné komentáře:

Okomentovat