2016-12-21

#1333: Světoví Češi 2 - 70 %


Světoví Češi 2
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2016. Kniha má 88 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Jana Jůzlová
Kresba: Jiří Fixl

Podle všeho se kniha "Světoví Češi" docela dobře prodávala, a tak mohlo vzniknout i její pokračování, tedy kniha s prozaickým názvem "Světoví Češi 2". Tvůrci se drželi tradice původní knihy a rozhodli se nám představit několik osobností české historie, ale vlastně i současnosti, kdy jedinou doposud žijící osobností je Meda Mládková, která letos oslavila krásné sedmadevadesáté narozeniny. Jako žijící je v knize ještě uvedena i Věra Čáslavská, ale jak dobře víme, 30. srpna 2016 nás tato legendární gymnastka skutečně světového charakteru opustila. Kromě těchto dvou žen v knize najdete osudy ještě dalších pětadvaceti osobností, kdy převažují zejména muži, neboť těch se v knize vyskytuje celkem dvacet tři, Kromě Medy Mládkové a Věry Čáslavské jsou pak za ženy vzpomenuty ještě Sidonie Nádherná z Borutína (skutečně krásné jméno, že?) a Milada Horáková.

Už jen z výčtu žen je patrné, že se jedná o osobnosti skutečně z různých odvětví působení. Sidonie a Meda působily jako mecenášky umění, Věra byla sportovkyní a Milada Horáková právničkou a ženou bojující za lidská práva. Najdeme zde ale i zástupce výtvarného umění (Mucha či Kupka), spisovatele (Hašek či bratři Čapkové), politiky (Masaryk), botaniky a cestování (Frič), obchodníky (Waldes), výrobce motocyklů (Janeček), vědce (Mendel), hudební skladatele (Dvořák a Janáček), vojáky (Fajtl), fotografy (Sudek) nebo architekty (Kotěra). Záběr je skutečně široký, a to jsem ani nevyjmenoval všechny osobnosti. I na tom výčtu se ale ukazuje, že jsme v minulosti měly významné osobnosti, na které můžeme vzpomínat.

Slabou stránkou knihy je skutečnost, že se věnuje jednotlivým životopisům skutečně jen ve zkratce a nepoznáváme osobnosti nějak více, pouze se zaměřujeme na to důležité. S tím souvisí i použití komiksu, které je podobně jako v případě první knihy jen ilustrační a doplňuje to, co bylo řečeno textem. Většinou bohužel nic moc navíc. Kresba ale dovede pobavit a odlehčit, případně ale i zdůraznit některé skutečnosti - například v případě Milady Horákové. Silnou stránkou knihy pak opět je, že se jedná o velmi zajímavý přehled, kdy si jsem jistý, že se najde skutečně jen málo čtenářů, kteří by znali více všechny uvedené osobnosti. Děti pak mohou poznat, co všechno Češi dokázali a že se nejedná o národ, který by neměl světu co dát.

Ještě bych ocenil dvě věci na druhé knize. Tou první je skutečnost, že mezi jednotlivými osobnostmi jsou v textu odkazy, kdy víme, že se potkávaly, že se znaly, že se nějakým způsobem ovlivňovaly. Vytváří se tak dojem celistvosti a znalosti tématu, což je dobré. Pak jsou ještě fajn dovětky v každé kapitole, kde jsou zdůrazněny nějaké zajímavosti, jež jsou s osobnostmi a jejich působením spojeny. Každá z těch osobností by si zasloužila více prostoru, ale je potřeba knihu "Světoví Češi 2" brát jednoduše jako přehled zajímavých a důležitých osob, které nám minulost přinesla. Docela by mě zajímalo, jaké osobnosti by se objevily ve třetím dílu, pokud nějaký bude. Takový přehled současných osobností by byl poměrně přínosný, minimálně v tom smyslu, za koho autoři osobnosti skutečně považují.

Komiks "Světoví Češi" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Světoví Češi".

Žádné komentáře:

Okomentovat