2016-10-29

#1295: Harley Quinn 2: Výpadek - 70 %

Harley Quinn 2: Výpadek (Harley Quinn: Power Outage)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě a v limitované edici (52 kusů) v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 9 až 13 série "Harley Quinn", "Harley Quinn Futures End 1" a jako "Harley Quinn Invades Comic-Con Internation San Diego 1" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2015. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč (brožovaná) a 999 Kč (limitovaná).
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Amanda Conner a Jimmy Palmiotti
Kresba: Různí

Nemůžu si pomoct, ale já jsem se u tohohle komiksu bavil více než u prvního dílu "Harley Quinn 1: Šílená odměna". Asi už jsem si zvykl na styl humoru, který je zde prezentovaný a že v případě Harley je možné vlastně skoro všechno. Je prezentována jako velmi zvláštní záporná postava, hlavě proto, že je strašně jednoduché si ji zamilovat, protože je prostě krásně cáklá a vy jen čekáte na to, co zase provede, případně co řekne, protože i ty její průpovídky jsou prostě paráda - viz například speciál ke Comic-Conu, který je součástí této knihy. Navíc se Harley dostává do kontaktu s postavami, které jsou zajímavé a funguje i bez toho, aby visela na zadku Jokerovi, který mi zde popravdě připadá jako rušivý element. Naštěstí se objevuje pouze v jednom příběhu, který je spíše jen takovou epizodkou k dobru.

Harley Quinn se stala domovnicí a našla si přátele v panoptiku, které je součástí domu. A tak se chystá na jedno pořádné derby, kdy je na kolečkových bruslích povoleno snad úplně všechno. Některé pasáže jsou zbytečně natahované - například koupání v moři - jen proto, aby to bylo zábavné, ale těch stran je na tu jednu, nijak výtečně vtipnou scénu, až moc. Jenže to je jen začátek k tomu, co má skutečně přijít. Harley se má stát superhrdinkou. Nebo tak něčím. Dojde k události, která je neočekávaná a prostě z těch "ve správný čas na správném místě". I když jak pro koho. Na Coney Island se zřítí meteorit. Nebo to alespoň jako meteorit vypadá. Jenže ve skutečnosti je to Power Girl, jedna z hrdinek, které v podstatě vůbec neznáme. Příčinou jejího pádu na Zemi byla jedna gigantická vesmírná rána pěstí. Power Girl se prolétla celým vesmírem, aby přistála pod nohama Harley Quinn.

Halrey Quinn superhrdinku samozřejmě pozná a rozhodne se, že tohle náhodné setkání využije ke svým účelům. Do karet jí hraje skutečnost, že Power Girl přišla o paměť. Harley Quinn ze sebe tedy před Power Girl dělá také hrdinku, kdy společně jsou tým, který potírá zlo. To mohou hned předvést proti dvěma padouchům - Clock King a Sportsmaster - a zažít opravdu nečekaná dobrodružství. Aneb jak se z Coney Islandu dostat do vesmírného dobrodružství v galaxii kdesi daleko. Jasně, dvojice superhrdinek proti sobě nemá zrovna skvělé nepřátele, myslím v tom smyslu, že by byli nějak extra známí, ale dobrodružství, která ty dvě prožívají, jsou fajn, mimo jiné i proto, že to je založeno na tom, jak se Harley snaží být za dobrou a nejde jí to, no a také proto, že Power Girl je neskutečně vnadná a stojí na tom dost vtipů. A jsou dobré. V takovém případě musíte pak trochu odpustit banalitu některých zápletek. Potěší zase fantazie.

Příběh dojde určitého závěru, ale pak následuje ještě speciál, kdy Harley se svými parťačkami jede na Comic-Con do San Diega, aby zde zkusila udat nějaké svoje kresby. Příjemná ptákovina, která jen potvrzuje, že Harley se hodí snad do jakéhokoli prostředí. Navíc se dovede vždy dostat do problémů, aby je následně mohla vyřešit s grácií sobě vlastní. Její styl řešení problémů pak krásně podtrhává poslední krátký příběh, kde sama vypráví svoje začátky. Má to dobrou pointu. Kresebně se kniha "Harley Quinn 2: Výpadek" vyžívá hlavně v nadsázce, což se překvapivě neprojevuje jen v poprsí Power Girl, ale třeba i v parádních karikaturách, kdy poslední stránka části s Power Girl je v tomhle naprosto vynikající. Kniha "Harley Quinn 1: Šílená odměna" byla fajn, ale v případě "Harley Quinn 2: Výpadek" už jsem si na styl a postavy zvykl a bavil jsem se víc.

Komiks "Harley Quinn 2: Výpadek" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Harley Quinn 1: Šílená odměna".

Žádné komentáře:

Okomentovat