2016-09-01

#1249: Tarzan: Éra Joea Kuberta 1 - 60 %

Tarzan: Éra Joea Kuberta 1 (Tarzan: The Joe Kubert Years 1)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2010. Původně v této podobě vyšlo jako "Tarzan: The Joe Kubert Years 1" v roce 2005. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 599 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joe Kubert
Kresba: Joe Kubert

Komiks "Tarzan: Éra Joea Kuberta 1" jsem si koupil, respektive si jej přál pod stromeček, hlavně proto, abych měl něco trochu víc od Joa Kuberta a vlastně si tak doplnil sbírku toho, na čem všem dělal a co vyšlo česky. Ale je pravda, že mě zajímal i Tarzan v komiksovém provedení. Přece jen je to postava, která je celkem známá, ať už jste ji četli anebo viděli v nějakém filmovém či televizním zpracování. Mimochodem, jediný další komiks, který u nás s Joem Kubertem vyšel je "Před Strážci 3: Sůva/Dr. Manhattam" a tam přece jen na stará kolena nedostal tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Ale nakladatelství Crew naštěstí v červnu 2016 vydalo Kubertův "Fax ze Sarajeva".

Ale k Tarzanovi. Netvrdím, že je to moje oblíbená postava, to ne, ale Tarzan je prostě hrdina, kterého máte nějakým způsobem spojeného s dětstvím. Máte ho spojeného s dobrodružstvím, s příběhy, které jsou napínavé, zajímavé, exotické. A přesně tohle se Joe Kubert, který nás v roce 2012 opustil, rozhodl do série přenést. Psal se rok 1972 a on dostal nabídku dělat něco, co ho jako chlapce okouzlilo. Tak jakého chlapce by Tarzan neokouzlil? Skutečně se do série pustil s pořádnou vervou a rozhodl se, že si odvypráví Tarzanův příběh po svém, a to od jeho narození až po zrození osoby, která si říká Tarzan.

Právě tyto počátky prezentuje kniha "Tarzan: Éra Joea Kuberta 1", kdy ta jednička je sice na místě, Joe Kubert toho vytvořil podstatně více - pokud jsem počítal dobře, tak v letech 1972 až 1976 celkem 41 čísel, ať už jako tvůrce scénáře i kresby anebo následně jen scénáře - ale asi nemůžeme moc předpokládat, že bychom se s dalším dílem v češtině setkali. Ale buďme rádi alespoň za ty drobné dary. Naštěstí se v tom první díle ukončí příběh Tarzanova zrodu, takže v tomhle ohledu nebudete ochuzeni. Kniha obsahuje celkem osm původních sešitů, kdy hned první polovina je odvyprávění Tarzanova příběhu od narození až po chvíli, kdy si uvědomil, kde je jeho místo - v džungli. Joe Kubert volí naštěstí takový styl - vyprávění ve vyprávění - že je děj dostatečně napínavý a vlastně i strhující. Otočíte na další stránku, abyste četli dál, abyste věděli, jak to dopadne.

Že byl Tarzan vychováván mezi opicemi, je asi jasné, to, že se s nimi naučil mluvit je už holt takový pěkný fantaskní prvek, stejně jako to, že se z knih bez pomoci naučil rozumět psanému jazyku. Ale tak možné je všechno a tohle je jen taková naivní vypravěčská berlička, která ale v příběhu s Tarzanem tak nějak funguje, jako kdyby do něj prostě patřila. Není to něco, proč by se měl čtenář zlobit, spíše je to něco, co by měl očekávat. A celkově naivní jsou i ty příběhy. Tarzan je zde jako hrdina, který má zvířecí instinkty, ale jak dojde na setkání s lidmi, najednou má lidské hodnoty, přitom v souboji by svého opičího bratra klidně zabil. Lidského nikoli. Je to takové zbytečně poplatné tomu, že lidé se nezabíjejí, respektive že kladný hrdina nebude zabíjet lidi, pokud to nejsou černoši z primitivního kmene.
Joe Kubert (1926-2012)

Ten komiks má svoje chyby, byl určovaný tím, co studio chtělo, ale i tím, co diktovala předloha a možná i Kubertovo přesvědčení. Jenže co se mu nemůže vzít, to je skutečnost, že ten komiks je naprosto skvěle nakreslený, a pokud jde o akční scény, tak se jim dá vytknout jen málo. Dvojstránky jsou nádherné a souboje se zvířaty mají i na jediném panelu skvělou dynamiku. Nemluvě o tom, že v Kubertově kresbě vypadají jak lidé, tak zvířata naprosto skvěle a celkem i realisticky - no dobře, to nasvalení je možná trochu přehnané, ale když vyrůstáte v džungli s opicemi, musíte být silnější. V konečném součtu je tak "Tarzan: Éra Joea Kuberta 1" něco, co bych docela rád četl v neděleních novinových přílohách na pokračování. Je to akční, je to zábavné, jsou zde jednoduše podány hodnoty a hlavně jsou zde souboje, která vás strhnou.

Komiks "Palestina" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat