2016-05-11

#1163: Raina je zpátky aneb Paseka vydává její Ségry!


Loni zažil komiksový svět velkou premiéru - poprvé v historii si nejprestižnější cenu Will Eisner Award v kategorii autorů, kteří svoje komiksy sami píší i kreslí, převzala žena. Vítězka Raina Telgemeirová se tak zařadila k předchozím laureátům a hvězdám, jako jsou Frank Miller, Chris Ware, Craig Thompson nebo Mike Mignola. Grafický román "Ségry", za nějž si cenu vysloužila, vychází 12. května v českém překladu!

Nejlepší na celé záležitosti je fakt, že tenhle komiks si to opravdu zaslouží a nejednalo se jen o politické gesto. Před Telgemeierovou stála velká výzva – navázat na úspěch bestselleru "Úsměv" (2010, česky Paseka 2015), v němž vzpomínala na vlastní dospívání sevřené rovnátky a za nějž získala Will Eisner Award za nejlepší komiks pro náctileté. "Ségry" jsou o stejné rodině jako "Úsměv", obě knihy se ale dají číst zcela samostatně.

Hlavní hrdinka Raina se chystá na střední školu, o prázdninách jí ale čeká ještě větší životní zkouška: Musí přežít několik dní v jednom autě se svou sestrou Amarou během cesty na rodinný sraz. Do toho se vine retrospektivní linie, která rekapituluje zápolení Rainy a Amary už od doby, kdy mladší ze sester ještě ani nebyla na světě. Co když se člověk těší na sourozence a pak je zklamaný? Proč je tak těžké najít cestu k lidem, kteří by nám měli být nejblíž? A proč jsou sourozenci tak nesnesitelní? Sympatické je, že Telgemeierová nevykresluje sebe jako tu dobrou a Amaru jako špatnou.

Telgemeierová vyzrála v autorku autentických, nadčasových příběhů, s nimiž se může identifikovat kdokoli - dospívající čtenář i jeho rodič. Přestože jsou v "Ségrách" brilantní humorné scény, oproti "Úsměvu" jsou komiksem závažnějším – s hrdinkou dospívá také téma, místo prvotních lásek a patálií se zubaři sledujeme příběh o sounáležitosti rodiny… nebo jejím nenápadném rozpadu. Je na čtenáři, jak vnímavý při čtení bude, Telgemeierová místo doslovností sází na obraz.

Díky autorčině citu pro komiksový jazyk může po "Ségrách" sáhnout i člověk, který dosud žádný komiks nepřečetl. Překlad Michaly Markové navíc zvládnul velmi těžkou disciplínu – mladí lidé skutečně mluví tak, jak mladí lidé mluví. I proto se dá tak snadno soucítit s oběma ségrami.

Profesionálové z komiksové branže zvolili Telgemeierovou největší osobností roku 2014. Není se co divit, její komiksy přivedly ke kresleným příběhům novou generaci čtenářů. Na její novinky se čeká jako na nové hollywoodské trháky. Telgemeierová není výjimečná tím, že pro svoje téma zvolila formu komiksu. Ale tím, že tu formu ovládá opravdu mistrovsky.

Kniha "Ségry" má 208 stran, je vázaná s přebalem a bude se od 12. května prodávat za 329 Kč. Ukázka v PDF ke stažení zde: http://www.paseka.cz/telgemeierova-raina-segry/produkt-4485/

1 komentář:

  1. Anonymní11/5/16 07:49

    To zní jako dost zajímavý námět vhodný obzvláště pro dospívající (a to zejména dívky). Už vím, co za pár let podstrčím své dceři :)

    OdpovědětVymazat