2015-12-02

#1051: Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to! - 50 %


Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to! (Kung Pow Chiken: Let's Get Cracking!)
Vydalo nakladatelství Fragment v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Kung Pow Chiken: Let's Get Cracking!" v roce 2014. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Cyndi Marko
Kresba: Cyndi Marko

Knihu "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!" jsem chtěl zkusit hlavně čistě ze zvědavosti, protože mě zaujala skutečnost, že se jedná o takový specifický hybrid mezi komiksem a ilustrovanou knihou. Specifický hlavně v tom, že jsou zde použity obě formy, tedy jak komiks, tak ilustrace i klasický text, který může sloužit jako text k obrázků, ale i samostatně jako rozvíjení příběhu. Kniha tak po otevření vypadá jako hodně dobře provedené zápisky jednoho studenta, který se při hodinách nudil a rozhodl se, že si bude kreslit a psát něco, čím se spíš zabaví. Teď to nemyslím nijak ve zlém. Tohle je jen první dojem, který na mě padnul. Dáno je to i tím, že chvílemi opravdu budete mít pocit, že je to kreslené jen tužkou a pastelkami, respektive voskovkami.

Cyndi Marko měla nápad, že udělá dětskou knížku podle toho, co v současnosti letí. A co si budeme povídat, tak rozhodně letí superhrdinové. Ale vzhledem k tomu, že cílí skutečně na malé děti, někdy před začátkem školní docházky a během ní, musela celkově trochu přizpůsobit to, co bude vyprávět. A tak ji napadl superhrdina, který není člověk, ale kuře. Jak získal své schopnosti? Tady se Cyndi nesnažila být nijak originální - kuře Gusta Řízek i jeho bratr, který je ještě ve skořápce, prostě spadnou do chemikálie. Pak se u Gusty projeví speciální schopnosti. Jenže jelikož žije v klidném městě, má hlavní problém to, že musí denně chodit do školy. Ani v klidných městečkách na sebe však zlořád nenechá dlouho čekat.

Tím zlořádem je protřelá bábinka Husíkůže, která se rozhodla, že všechny kuřata v Drůbežákově připraví o jejich peří, aby mohla dobře prodávat svoje svetry. Líbí se mi, že se Cyndi snaží o to, aby se držela osvědčených superhrdinských postupů, které jsou popravdě tak banální, že budou fungovat jak pro dospělého, tak i pro dítě. Jenže v tomhle ohledu se "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!" nejeví až tak originální a ve skutečnosti samo vyznívá trochu banálně, protože toho vlastního přínosu zde opravdu moc není. Nutno ale přiznat, že tím, že si Cyndi vybrala jako hlavní postavy kuřata, podařilo se jí vytvořit svět, který z této skutečnosti těží a je díky tomu soběstačný a opravdu i zábavný.

Přesto považuji knihu "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!" především za takovou průměrnou dětskou knihu, která je místy roztomilá, místy může rozesmát, ale celkově je až příliš neoriginální. Navíc ten příběh, který je zde prezentován, vydal až na příliš velké množství stránek, aniž by byl skutečně strhující a nezačal po chvíli nudit. Asi by tomu slušelo více epizodních příběhů než jeden, který je sice dobře vystavěný a má gradaci, ale přesto je až příliš roztáhlý. Kresba ale není slabou stránkou, naopak, příběhu pomáhá a ukazuje, že není až tak těžké vytvořit vlastní knihu, jen to chce jí dát zajímavou formu, což v tomhle případě vyšlo. Bohužel asi ani vaše děti z toho nebudou naprosto odvázané. Líbit se jim to asi ale bude.

Komiks "Kuře Kung-Prásk: Vlítneme na to!" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat