2015-10-09

#1012: Drama - 80 %

Drama (Drama)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Drama" v roce 2012. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Raina Telgemeier
Kresba: Raina Telgemeier


Mám rád tyhle na první pohled nenápadné komiksy. Celkem snadno můžete zjistit, že za nenápadným komiksem se skrývá něco, co vás dokáže zaujmout a bude vás to bavit. A tohle je přesně to, co předvedla autorka Raina Telgemeier. Rainu můžete najít na jejích osobních stránkách http://goraina.com/ - ano, někteří tvůrci nejsou jen na Facebooku, ale ještě používají staré dobré internetové stránky. Na stránkách Rainy najdete její webcomicsy, což byl také první způsob prezentace, s kterým autorka začínala. A co si budeme povídat, její tvorba se tváří jako zajímavá, a to jak vizuálně, tak i svými příběhy, které jsou - alespoň na základě knihy "Drama" - šmrncnuté osobními zážitky a zkušenostmi.

Když se podíváte na obálku knihy "Drama", asi vás celkem snadno napadne, o čem tohle vlastně bude. Bude to nějaká teen romantická komedie. A ona je to vlastně pravda. Až na ten název, který ještě dodává, že ne vždy to nutně bude legrace. Takové "Drama" skutečně je. Stejně jako lidský život, který není vždy jednoduchý, ale někdy je komplikovaný. Pravda, většinou si za to můžeme sami. A v pubertě si život sami komplikujeme opravdu hodně, jako kdybychom těch problémů neměli dost - akné, ochlupení, zvětšující se penis/rostoucí prsa, rostoucí libido, trapnost rodičů, atd. Právě na tohle Raina cílí, ale k tomu všemu ještě přidává něco, co z ní dělá zajímavou autorkou. Ona se soustředí na normální život mladistvých, ale přitom je dává do situací, které jsou zajímavé a které vás nebudou nudit.

Tohle není akční komiks, ale je to komiks, který má děj. V první řadě jsou to školní lásky a to, jak je snadné se zamilovat. Ve druhé řadě je to pak skutečnost, že se tihle žáci snaží dát dohromady divadelní představení. A ne jen nějakou snadnou hru, ale pořádné představení, které bude skutečně dobře vypadat. Na tomhle se krásně ukazuje, jak už pomalu končí školní léta a jak je nutné si začít uvědomovat, co vlastně od života chceme a jaké budou naše další kroky. Někdy je to jednodušší, než se zamilovat do toho pravého/do té pravé, někdy je to stejně komplikované nebo ještě komplikovanější. Raina tohle všechno podává s láskou k příběhu a s láskou k postavám a lidem, které mohla znát, stejně jako je mohla všechny fabulovat.

Raina Telgemeier je autorkou, která ke svým příběhům přistupuje s tím, že jimi chce něco říct. Nechce za každou objevovat zásadní pravdy, ale přesto se takové v jejích příbězích vyskytují. Její kresba může trochu budit dojem, že se jedná o karikaturu, že má ráda mangu nebo "Scotta Pilgrima", ale přitom je svá a má svůj rozeznatelný styl, který je ladný a v kterém každá postava vypadá odlišně, a to i v takovém případě, kdy se jedná o dvojčata. Ten příběh, který je zde vyprávěný, není nějaký zásadní, ale pouze ve velkém měřítku. V měřítku jednoho lidského života jsou tohle události, které jedince utvářejí a činí z něj toho, kým je v pozdějších letech. A to všechno je podáno s nadhledem, okouzlením a lehkostí, což prostě musím ocenit. Jeden z příběhů, které jsem odložil až ve chvíli, kdy jsem dočetl.

Komiks "Drama" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Žádné komentáře:

Okomentovat