2015-09-10

#996: Želvy Ninja podávají už druhé menu!

Známe je všichni. Známe je ale doopravdy? Leonardo, Rafael, Michelangelo a Donatello se v Čechách proslavili jako hrdinové kresleného seriálu pro děti. Původní komiks "Želvy Ninja", určený dospělým, ale u nás začal vycházet až letos. Generaci dnešních třicátníků přenáší zpátky do doby bez tabletů a dálkových ovladačů a jejich děti se s želvami poznávají rovnou v podobě, která obrovský fenomén odstartovala. Do knihkupectví a trafik se nyní dostává želví menu s číslem dvě. 

Trocha toho opakování neuškodí, a tak několik základních informací o tom, jak vlastně želvy vznikaly a jak se na ně dívají jejich tvůrci. A ano, je to fenomén, který znají děti i dnes, po téměř třiceti letech od jejich vzniku:

Původně vznikly "Želvy Ninja" jako undergroundový komiks pro dospělé. Vymysleli si je "doma na koleni" mladí talentovaní umělci Kevin Eastman a Peter Laird, kteří si v té době na tisk prvního sešitu půjčovali tisíc dolarů a distribuci do obchodů museli řešit sami. Kreslené příběhy o čtyřech antropomorfních želvích mutantech a jejich učiteli Mistru Třískovi si záhy oblíbila řada čtenářů a všimli si jich i filmoví producenti. Ti "Želvy" přizpůsobili dětským divákům a zahájili tak jejich vítězné tažení celým světem a napříč generacemi. 

"Je překvapující, že i třicet let poté je tu taková spousta fanoušků. S Želvami přišel do styku každý jinak - ať už to byl původní komiks, videohry, kreslené série anebo zfilmované verze. Když jsme někde na vystoupení, chodí za námi pro podpisy dospělí lidé s hračkami z dob, kdy jim bylo šest let. Na našich akcích potkáváme rodiče, letité fanoušky Želv, i jejich děti, které Želvy teprve objevují. A všichni na sobě mají ty kostýmy! To je naprosto ohromující," říká jeden z autorů kultovního komiksu Eastman. 

Čeština je prvním neanglickým jazykem, ve kterém se kolorovaná verze původního komiksu "Želvy Ninja" objeví. Svazků komiksu "Želvy Ninja" bude celkem 40 a vycházet budou postupně. Komu se podaří pořídit kompletní sérii, může se těšit na hřbet, na kterém se objeví po správném seřazení jednotlivých svazků portrét hlavních hrdinů. 

My už tu mám v pořadí druhý díl a jsem si jistý, že i v tomto případě se bude jednat o zajímavé čtení jako u knihy "Želvy Ninja: Menu číslo 1". Kniha "Želvy Ninja: Menu číslo 2" vyšla 9. září 2015 a bude k dostání v e-shopu vydavatelství Comics Centrum, v knihkupectvích a v trafikách. Komu chybí jednička, může si ji objednat na www.comicscentrum.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat