2015-08-12

#978: Zámek - 40 %

Zámek
Vydalo nakladatelství Labyrint v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo v roce 2013 pod SelfMadeHero. Vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: David Zane Mairowitz podle knihy Franze Kafky
Kresba: Jaromír 99

Když jsem se začetl do komiksové adaptace nedokončeného díla Franze Kafky s názvem "Zámek", říkal jsem si, co vlastně autoři sledovali tím, že tuto knihu vydali. Když jsem komiks dočetl, ta otázka se vůbec nezměnila. Co Mairowitz a Jaromír 99 sledovali tím, že se pokusili převést Kafku do komiksu? Popravdě na tuto otázku ani nyní nedokážu pořádně odpovědět. Franz Kafka je fenomén, který zasáhl literaturu a umělce, kteří následovali po něm. Literáti se na něj odkazují jako na velký vzor. A není se moc čemu divit. Kafka je jedinečný.

Franz Kafka si v závěti přál, aby bylo jeho dílo zničeno. Tedy dílo, které nevydal. Max Brod naštěstí toto přání nerespektoval, a tak se světu dochovaly takové fragmenty, jako je třeba "Amerika", světoznámý "Proces", ale i do komiksu adaptovaný "Zámek". "Zámek" je nedokončený román, který  se - jak se u Kafky vyznačovalo ve všech rozsáhlejších dílech - nezaměřuje na epický rozměr příběhu, ale na to, jak se autor snažil zpracovávat různé aspekty lidského myšlení, přemítání a lidského začlenění ve společnosti a v životě. Ne nadarmo se používá pojem kafkovský pro něco, co je zasazeno do reálného světa, ale přitom je to abstraktně bizarní.

"Zámek" má relativně jednoduchý příběh. Do vesnice pod Zámkem přijíždí zeměměřič K., aby zde vykonal určitou práci. Není ani tak důležité, co konkrétně by měl vykonat, jako spíše skutečnost, že na to nikdy nedojde a že se tím člověku naprosto změní život. K. je postavou tragickou, která je zmítána ve vlnách, které sám nedovede ovládat, nechápe je, nerozumí jim a nerozumí jim ani lidé, kteří jsou mu blízcí. Jeho svět nikdy nemůže fungovat a on bude stále jen tím, kdo musí létat od stěny ke stěně a odrážet se. Anebo všeho nechat a nejspíše zemřít.

Když čtete Kafku, máte pocit, že všechny postavy jsou rtuťovité. Mění se, někdy záměrně, někdy proto, že se mění situace. Myslel bych si, že právě v tomhle ohledu bude kresba ku prospěchu, že tohle dovede akcentovat. V tomto podání nikoli. Kresba však tolik nevadí, protože celá myšlenka Kafky v komiksu je prostě podivná. Jediné, co na tom vidím za smysl, je skutečnost, že se autoři, kteří adaptaci udělají, trochu zviditelní, protože přece adaptují Kafku! Na to, že jsem o tom přemýšlel docela dlouho, to opravdu není moc, co by tenhle komiks měl přinést.

Kafka není určený pro komiks, je určený pro to, aby se četl. V románové podobě v něm můžete hledat různá podobenství, můžete se snažit ho pochopit, anebo se soustředit jen na některé obrazy, které jsou v některých případech vskutku legendární a znají je i ti, kteří nikdy Kafku nečetli. On je jedinečný, ale tahle komiksová adaptace z něj spíše dělá jen podivína. Obraz nedokáže říct všechno, nedokáže sdělit celkovou hloubku a myslím si, že tohle je krásná ukázka toho, že v některých případech to prostě není možné, anebo to nefunguje tak jako předloha. Snaha byla, ale pro mě snaha spíše zbytečná.

Žádné komentáře:

Okomentovat