2015-07-23

#964: Fagi: Bezceler - 65 %


Fagi: Bezceler
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2015. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.

Scénář: Fagi
Kresba: Fagi

"Fagi" znám jen tak z rychlíku, protože několik málo stripů jsem s touhle hrdinkou už četl. Popravdě se přiznám, že mě na nich nic zásadně nezaujalo. Když mi však nakladatelství Grada poskytlo recenzní výtisk, byl jsem docela zvědavý. Třeba mi stripy ve větším množství řeknou, kde je kouzlo tohoto komiksu. A musím říct, že jsem skutečně pochopil, proč je tenhle strip zajímavý a proč by měl stát za přečtení. Není to ani proto, že by byly ve stripech naprosto jedinečné postavy, není to ani skutečností, že by zde byl nějaký děj, který by postavy posouval, ale je to proto, jak si autorka/autor/autoři hrají se slovy.

Některé stripy, které zde jsou, mohou být označeny za infantilní nebo dokonce hloupé, ale právě i v tomhle je kouzlo tohoto komiksu, který nebude úplně jedinečný, protože se slovy si hrají i jiní, ale líbí se mi, že v podstatě všechny stripy jsou založeny na slovních hříčkách, což už se tolik nevidí. Většinou stripy využívají jen nějaké hříčky sem tam, podle toho, jak přijdou, ale točí se i kolem jiných témat. Fagi je v tomhle neoblomná, stejně jako je neoblomná v tom, že každý strip je zakončen spojením "jsem Fagi". I když i zde by se našla nějaká drobná výjimka.

Fagi dokáže bavit a její hříčky se i po několika stripech nemusí omrzet. Budete čekat na to, s čím zase přijde a co přinese. Musím říct, že někdy se nad těmi stripy musí člověk zamyslet, aby v tom onu hříčku našel, ale to nepíšu proto, že by to měla být slabina komiksu, naopak, je to jeho silná stránka, kdy je čtenář o něco více vtažen do četby. Líbí se mi, že to není hloupé, i když jsou někdy ty hříčky skutečně na hraně a možná i za ní a vlastně ani nedávají smysl. Ona je ale Fagi celkem absurdní postavou, takže jí to ještě rádi odpustíte.

V knížečce jsou jednotlivé stripy seřazeny do témat: Fagi a láska, Fagi a sport, apod. Celkem se jedná o devět témat, v jejichž rámci jsou stripy skutečně provázány, a vidíte, že Fagi si kolem sebe vytváří svět, který má určitou návaznost, minimálně v tom, jak se zde opakují postavy. Tohle je však pro strip poměrně typické a "Fagi" v tomhle směru nijak zásadně nevybočuje. Musím však pochválit grafickou úpravu, která je velmi povedená. Nakladatelství Grada si s ní vyhrálo a zmačkaný papír pro pozadí je dobrý nápad, stejně jako čárkované ohraničení každého komiksu, vložení různých prvků na stránku, apod. Tohle je něco, co knihu ještě trochu oživuje a je vidět, že je vytvářena pro čtenáře s něčím navíc.

Formát knihy "Fagy: Bezceler" je sice malý, ale uvnitř najdete stripy, které vás zaujmou. Netuším, jestli se díky nim stanete fanoušky téhle holčiny - najdete ji na Facebooku, kde jsou stripy zveřejňovány - ale vzhledem k tomu, že jsou tohle stripy originální, zajímavé a krásně si hrají s češtinou, což rozhodně každý neumí, tak alespoň nějaké to seznámení doporučuji. Nemusíte si z toho komiksu sednout na zadek, ale nějaké stripy vás pobaví, o tom nepochybuji. Já jsem se bavil rozhodně u více než jednoho.

Komiks "Fagi: Bezceler" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Grada.

Žádné komentáře:

Okomentovat