2015-06-16

#937: Potulný rytíř - 70 %

Potulný rytíř (The Hedge Knight)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 v minisérii "The Hedge Knight" u Image Comics a Devil's Due Publishing v letech 2003 a 2004. Souborně vyšel komiks v roce 2013. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 389 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Ben Avery podle povídky George R. R. Martina
Kresba: Mike S. Miller a Mike Crowell

Znáte "Hru o trůny"? Původně je to román George R. R. Martina, kterému je ale těžké se vyhnout i v jiných médiích. Kromě toho, že Martin napsal další povídky, které se světu "Hry o trůny" věnují, tak byla sága předělána do televizního seriálu, který je velmi úspěšný, sérii je možné poslechnout si jako audioknihu, ale také si můžete příběh přečíst ve formě komiksu. Egmont vydává první knihu ságy převedenou do panelů - zatím jsou na trhu celkem tři díly ("Hra o trůny: Grafický román 1", "Hra o trůny: Grafický román 2" a "Hra o trůny: Grafický román 3"). Nakladatelství Crew se rozhodlo, že se zaměří i na další komiksy, které v souvislosti s tímto světem vyšly. Kromě knihy "Potulný rytíř" by měl v říjnu 2015 vyjít také "Přísežný meč".

Série je populární, tak proč toho trochu nevyužít? Je to jen dobře, protože se k nám mohou dostat příběhy, které jsou zajímavé a pro které možná ani nepotřebujete znalost světa hlavní série. Jak již přebal knihy "Potulný rytíř" napovídá, jedná se o komiks, který je předehrou k tomu, co se děje v hlavním ději. Jedná se o příběh, v kterém poznáte některé známé rody a jsou zde zmíněny postavy, které budete znát z vyprávění "Hry o trůny". Znalost "Hry o trůny" však není nutná, jen si trochu více užijete zakotvení ve funkčním světě.

Pokud knihu otevřete, skutečně nepotřebujete znalosti o rodu Starků, Lannisterů nebo Baratheonů, protože postava, s kterou se hned na začátku setkáváte, je jen potulný rytíř. Vlastně ne, on není ani rytířem, on je prostě jenom panošem potulného rytíře, který právě zemřel. Zemřel na cestách a Dunk byl jediným svědkem. A právě na Dunka (později sera Duncana) a jeho cestu po smrti pána se zaměřujeme. Je v podstatě jen poutníkem, který se snaží o to, aby konečně získal nějaké uznání. Skutečnost, že je jeho pán mrtev, využívá k tomu, aby se sám stal rytířem. Nikdo mu nedosvědčí, že rytířem není, ale aby sám dokázal, že jím je, také není jednoduché.

I když to vypadá jen jako jeden příběh o turnaji, nic víc, nakonec zde dostanete to, co očekáváte. Zajímavou zápletku, intriky. Pravda, jen toho sexu zde moc není. Děj je koncipován spíše jako klasický rytířský příběh. Nějaké fantasy aspekty tu vůbec nečekejte. Klidně by to mohl být příběh, který se odehrál na středověkých kolbištích, a vy byste tomu věřili. Velmi se mi zamlouvá, jak Martin a také Ben Avery dokázali na relativně malém prostoru vytvořit/adaptovat postavy, které jsou zajímavé a o kterých chcete vědět víc. Duncan je postavou, která je politováníhodná, ale stejně tak postavou, které budete fandit.

"Potulný rytíř" je jednou z těch knih, které vás dokážou běhen čtení strhnout, a vy chcete vědět, jak to celé dopadne. Je to způsobeno i velmi příjemnou kresbou, která se celkově ke "Hře o trůny" hodí. Jsou zde výborně vykreslené postavy, ale také prostředí, kdy je celý efekt středověkého kolbiště výstižně dokreslen. Takže pokud váháte, zda knihu zakoupit nebo ne, rozhodně se nerozhodujte podle toho, že neznáte "Hru o trůny". Tu znalost nepotřebujete. Postava sera Duncana je třeba v seriálu zmíněna jen velmi málo - v 1. sezóně pouze jako báchorka, ve 4. sezóně pak trochu víc. Ale vzhledem k tomu, že dění příběhu "Potulný rytíř" se odehrává 90 let před událostmi "Hry o trůny", Duncan už opravdu žít nebude. Ale přátelil se s jedním z králů, a to velmi zajímavým způsobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat