2015-04-27

#901: Asterix: Sídliště bohů (kniha hádanek)


Asterix: Sídliště bohů (kniha hádanek)
Vydalo nakladatelství Egmont v brožované vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2014 jako "Astérix Le domaine des dieux - mon livre de jeux" a "Astérix Le domaine des dieux - mon livre d'activités". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 159 Kč.

Egmont je nakladatelstvím, které vydává dlouhodobě "Asterixe", a tak jsem si řekl, že bych mohl zkusit něco, co s Asterixem souvisí. Do kin šel nový film "Asterix: Sídliště bohů" a naštěstí se jedná o animovaný, nikoli hraný film. Ještě jsem neměl tu čest, ale když mi nakladatelství Egmont nabídlo, že bych mohl zrecenzovat nový sešit hádanek, který byl vydán právě v souvislosti s filmem, řekl jsem si, proč ne. Alespoň zkusím něco jiného.

Co si ale budeme povídat, není moc o čem psát. Jedná se o sešit, který má celkem 44 stran různých hádanek, úkolů a her, které jsou určeny primárně pro děti, což je celkem logické. Náročnost úkolů není moc vysoká, variabilita už je celkem zajímavější, a to se musí ocenit. Mám ale trochu problém s tím, že se jedná o sešit, který je provázaný sice s filmem, ale to jen tím, že jsou zde obrázky postaviček, které ilustrují úkoly. A to je všechno. Komiks v tomhle případě nehledejte, což si myslím, že je škoda. Sešit by se mohl udělat mnohem zajímavější a provázaný s celým Asterixovým světem.

Trochu mě překvapilo, že tu dokonce ani není nějaká stránka o tom, že Egmont vydává klasické komiksy s Asterixem a Obelixem, místo by zde rozhodně bylo. Takhle ale děti ani nemusí vědět, že tu nějaký komiks je, místo toho se spokojí prostě jen s filmem, který byl v kinech. Možná to bylo způsobeno nějakými nařízeními shora, ale neprovázání s komiksem mi opravdu přijde docela krátkozraké. Ale budiž, ona se možná klasická série prodává dost dobře.

Kromě toho, že jsou v knize různé úkoly, jsou zde také stránky se samolepkami, což je rozhodně příjemné zpestření a pro děti je tohle paráda. No, přiznám se, že samolepky potěšily i mě. Bohužel o skutečnosti, že byl sešit sešit - tohle spojení jsem si nemohl nechat ujít - horkou jehlou, svědčí i obálka, na které se píše, že barevné samolepky jsou uprostřed, ale ony jsou již na začátku. Jde v podstatě o pitomost, ale mě to ukazuje, že je tohle jen marketingový produkt, kterému nebylo nutné věnovat tolik úsilí. Je to škoda.

Hodnotit sešit "Asterix: Sídliště bohů (kniha hádanek)" asi nemá smysl, nejde zde o žádnou uměleckou kvalitu. Pouze si tedy myslím, že by si celkové vydání zasloužilo více práce. Děti může ale kniha na chvíli zabavit, ale vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o sešit na jedno použití, je standardní cena 159 Kč poměrně vysoká. Třeba ale právě vaše dítě sešit potěší.

Sešit "Asterix: Sídliště bohů (kniha hádanek)" můžete zakoupit na stránkách knihkupectví Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat