2014-11-07

#780: Útok titánů 1 - 65 %

Útok titánů 1 (Shingeki no Kyojin 1)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 1 až 4 v sérii "Shingeki no Kyojin" (japonsky 進撃の巨人) souborně v roce 2010 u Kodansha. Kniha v originále nese název "Shingeki no Kyojin 1". České vydání má 196 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hadžime Isajama
Kresba: Hadžime Isajama

Když jsem se dověděl, že nakladatelství Crew chystá novou mangu a bude to něco aktuálního, co je navíc ve světě hitem, samozřejmě, že jsem byl docela zvědavý. A tak mi nezbylo nic jiného, než se na tuhle klasicky útlou knížku, která je první knihou série, jež má zatím 14 knih a dále vychází, podívat a zjistit, co nám zase ti Japonci vymysleli. No, a musím říct, že to, co prezentují, je opět něco trochu jiného, než co zde doposud máme. Samozřejmě, najdou se zde určité spojující prvky s jinými mangami, ale to by ani nebylo možné, abychom něco takového nenašli. V první řadě je tohle však manga originální, která před vás první knihou staví především principy nového světa, o kterém se dozvíte dost a přesto málo.

Nevíte, jestli se děj odehrává na Zemi, i když by tomu tak klidně mohlo být. Netušíte, o jakou dobu se jedná, ale jako kdyby to bylo téměř středověké období, ale do jisté míry pokročilé, což je patrné hlavně na transportním zařízení pro prostorový manévr. Na druhou stranu, všechno vypadá dost mechanicky. Přesto jsou zde indicie toho, že lidé jsou docela vyspělí. Nikoli však na to, aby se dokázali postavit obrům, kteří je v minulosti málem vyhubili. Tohle svědčí především o nedostatku vhodných bojových prostředků a zbraní, což opět spíše značí dobu před průmyslovou revolucí. To pak potvrzuje skutečnost, že lidé žijí za velkou zdí. V podstatě se jedná o pevnost, za kterou jsou všichni skryti.

Tato pevnost slouží především k tomu, aby je chránila před obry. Ti dosahují výšky do 15 metrů, a tak padesátimetrovou zeď jen tak nepřekonají. Na začátku příběhu však zjišťujeme, že možná jsou titáni, kteří budou dělat lidem mnohem větší problémy, než by si prve mysleli. Objevuje se totiž Titán, který nejen, že má hlavu nad vrcholem zdi, ale zároveň disponuje takovou silou, aby zeď rozbořil. To vede k tomu, že lidé stojí před novou hrozbou. Jejich město je tvořeno několika zdmi, a tak když je zničena první, ukryjí se za další. Jenže počet zdí není ani zdaleka nekonečný. Musí se tedy něco stát. Musejí něco udělat, aby přežili. Jenže co?

Dění první knihy se točí především okolo tří postav: Eren Yeager, jeho adoptivní sestra Mikasa Ackerman a jejich kamarád Armin Arlert. Nejprve je poznáváme ještě jako děti, ale hned se s nimi seznamujeme jako s těmi, kdo už si mají vybírat, k jaké jednotce města se přidají, aby chránili obyvatelstvo. Postav je zde mnohem více a skoro to vypadá, že má Hadžime Isajama příběh docela dobře promyšlený, protože těch principů svého světa nám vysvětluje docela dost. Navíc u těch postav se dá předpokládat, že pro všechny bude mít adekvátní využití. K tomu je zde mnoho věcí, co ani samotné postavy o obrech nevědí, a tak je jasné, že je ještě hodně co objevovat. Na to, že zápletka je vlastně o tom, že se lidé musejí bránit obrům, co je požírají, dokázal autor vykřesat poměrně zajímavý, akční příběh, který se může velmi široce rozvíjet, což se předpokládám i u děje.

Zajímavostí komiksu je, že se zde dost přeskakuje v čase, což není pro mainstreamovou mangu, jež u nás vychází, až tak typické. Nějaký ten flashback ano, ale tady sledujeme v jedné kapitole děti, následně se v další kapitole přesouváme rovnou o 5 let dále. V takovém "Narutovi" nebo v sérii "Bleach" sledujeme v podstatě dění den za dnem. Samozřejmě, že to není až taková novinka, je to poměrně standardní způsob vyprávění, ale z hlediska mangy je to přece jen takové menší oživení. V tomhle směru se mi vyprávění líbí, navíc se autorovi docela daří, aby i o pět let později byly postavy poznat.

Na druhou stranu bych měl ke kresbě přece jen určité výhrady. Titáni jsou podivní. Ano, je zde popisováno, že mají jinou konstrukci těla než lidé, ale přesto jsou jejich pohyby skutečně divné, hlavně v případě největšího titána. Příliš se mi nezamlouvaly ani záběry panoramatické, kde je všechno neskutečně rovné, podle pravítka. Ono to na první pohled vypadá nesmírně efektně, ale pak si uvědomíte, jak je to v nesouladu s jinými panely. Převažuje zejména tenká linka. Akce se i přesto někdy stává nepřehlednou a sem tam není úplně jasné, co se stalo. I tak si ale myslím, že "Útok titánů 1" je dobrým úvodem do téhle série, která se může zajímavě vyvinout. Je vidět, že chtěl autor komplexně vytvořit vlastní svět, což se mu podařilo, navíc je z toho i komerční úspěch. Líbí se mi i společenská kritika, které se nebál a kterou si do komiksu vložil. Uvidíme, jak se série bude vyvíjet dál.

Komiks "Útok titánů 1" zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Žádné komentáře:

Okomentovat