2014-11-03

#776: Zero 1: Krize - 80 %

Zero 1: Krize (Zero 1: An Emergency)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 v sérii "Zero" u Image Comics. Souborně vyšel komiks poprvé v roce 2014. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 369 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Aleš Kot
Kresba: Michael Walsh, Tradd Moore, Mateus Santalouco, Morgan Jeske a Will Tempest

Docela by mě zajímalo, zda by komiks "Zero 1: Krize" (a jeho případná pokračování) vyšel česky i v případě, že by pod scénářem nebyl podepsán Aleš Kot, jehož jméno očividně naznačuje, že se jedná o českého spoluobčana, nebo minimálně člověka, který má české předky. Aleš se v České republice skutečně narodil, ale v současné době již pracuje - a samozřejmě i žije - ve Spojených státech amerických. Pokud se o autorovi chcete něco dovědět - a myslím, že se dovíte skutečně hodně, především pak o jeho názorech - tak zavítejte na stránky Komiksária.

Aleš Kot je tak jistě zajímavým člověkem a ukázalo se, že i zajímavým autorem, protože i když "Zero" napsal Čech, nic to nemění na tom, že je to série kvalitní, což je do jisté míry předem dáno i tím, že série dostala v Image Comics zelenou. A pokud si komiks koupíte, otevřete a začtete se - protože začíst se je v tomhle případě docela jednoduché - pochopíte, že v Image Comics rozhodně neudělali chybu, když sérii pustili ven. "Zero" je thriller z blízké budoucnosti, asi by se dalo mluvit i o thrilleru politickém, ale je zde především plno akce a napětí a navíc výborně vedená zápletka, která je rozvíjena různými směry, v různých časových rovinách, ale vždy se točí kolem postavy Zera.

Edward Zero, pokud je to skutečně jeho jméno, byl už jako dítě vtažen do mašinerie agentury, která se stará o to, aby vytvořila speciálně vycvičené agenty, kteří vyplní každý úkol, který bude třeba a nebude jim vadit, že jejich hlavní náplní je zabíjení lidí. Edward Zero je hlavní postavou, kolem které se dění točí, ale je to hlavně skutečně skvěle vycvičený zabiják. Nedělá mu problémy v akci improvizovat, stejně jako se musí řídit určitými postupy, které jsou dány. Aleš Kot nás seznamuje se Zerovými dětskými začátky v organizaci, první zakázkovou vraždou, ale i komplikovanějšími operacemi. Tohle se scénáristovi daří v pěti příbězích, které docela dobře fungují jako kapitoly jednoho rozsáhlejšího příběhu, ale stejně tak by mohly vystupovat samy za sebe, až tedy na určité detaily v příběhu.

Kniha tedy obsahuje celkem pět původních sešitů, které vydalo nakladatelství Image Comics. Specifikem každé kapitoly je skutečnost, že ji kreslil jiný kreslíř, což se promítá i do vyznění příběhu. Třeba čtvrtý je takový syrový, až upocený, což je dáno barvami, ale i tučnou linkou, vedle toho pak pátý příběh vyznívá až neskutečně chladně, což je opět dáno zvolenými barvami, ale také tenkou linkou a mnohdy absencí pozadí, respektive jeho minimálním rozpracováním. Díky tomu, že si Aleš Kot vybral různorodé kreslíře, získává každá kapitola skutečně na dojmu samostatného příběhu. Přesto vás vtáhnou a vy budete chtít vědět víc, budete chtít vědět, co se stalo v šestém, sedmém a dalších dílech.

Scénář je napínavý, a to hlavně proto, že pro každý příběh je vymyšlena dostatečně poutavá zápletka. Tyto jsou mezi sebou dobře propojeny, což jen dokazuje, že Aleš Kot je skutečně dobrým vypravěčem, který v případě "Zero" přesně ví, co chce dosáhnout, a jde si za tím. Ze čtenářského hlediska je pak zajímavé i to propojení akčního thrilleru se sci-fi, kdy sci-fi prvky jsou využívány jen tak, aby to zaujalo i někoho, kdo vědecko-fantastickou literaturu moc nemusí. Příběh je rozepsán skvěle, a je jen možné čekat na to, až bude v češtině i další díl. Velkou výhodou toho, že je komiks publikován u Image Comics, je i skutečnost, že tu není až takový problém s cenzurou, což se na některých scénách výborně promítlo.

Takže ano, klidně si kupte "Zero" - a teď nemyslím ten druh coly - proto, že ji psal český autor, ale nedostanete jen knihu, která vyšla původně v USA a podílel se na ní Čech. Předně dostanete knihu, která vás zaujme postavami, komplexním světem, promyšlenou zápletkou a vývojem, který vás nadchne. Jsem rád, že se nakladatelství Crew chopilo této série a že nám představilo i něco alternativnějšího, co v Americe vychází a co rozhodně stojí za pozornost. Je vidět, že u Image jim skutečně jde o dobré příběhy, ale stejně tak je vidět, že Kotovi šlo i o to, aby publikoval komiks, tedy dílo, které bude složeno z textu i ilustrací a dohromady to bude skvěle fungovat jako celek.

Žádné komentáře:

Okomentovat