2014-10-06

#756: Maska Omnibus 2 - 45 %

Maska Omnibus 2 (The Mask Omnibus Vol. 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako samostatné minisérie:
  • "The Mask: The Hunt for Green October", čísla 1 až 4 (červen až říjen 1995)
  • "The Mask: World Tour", čísla 1 až 4 (prosinec 1995 až březen 1996)
  • "The Mask: Southern Discomfort", čísla 1 až 4 (duben až červenec 1996)
  • "Night of the Return of the Living Ipkiss…Kinda" jako součást "A Decade of Dark Horse 3" (září 1996)
  • "The Mask: Toys in the Attic", čísla 1 až 4 (srpen až listopad 1998)
Souborně jako "The Mask Omnibus Vol. 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2009. České vydání má 384 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Evan Dorkin, Robert Loren Fleming, Rich Hedden, John Arcudi a Bob Fingerman
Kresba: Peter Gross, Gary Erskine, Goran Delic, Doug Mahnke a Sibin

Rozhodně nechci tvrdit, že jsem byl z první knihy naprosto u vytržení, ale velmi mile mě překvapilo, jak komiksová postava Masky vypadá. Čekal jsem něco trochu jiného - holt člověk ovlivněný komedií - a výbornou - s Jimem Carreyem. Komiks mi ale přichystal příběhy, které byly čtivé, zajímavé, nápadité, vtipné. Tohle se ale ve druhém díle vytratilo. Najednou tu chybí čtivost, najednou tu chybí nápaditost, anebo naopak se jede někam, kde už to přestává vůbec dávat smysl, a z "Masky" se stává průměrný komiks, který vás může chvílemi i otravovat.

"Honba za zeleným pokladem" je komiks, který zaujme hlavně postavou holčičky, která je zamlklá, ale vy pořád doufáte, že to bude ona, kdo si jako další nasadí masku. Jestli se to stane, to už nechám na vás, abyste si to přečetli. Jinak je tohle klasický příběh o tom, že zlí lidé, co jsou bohatí, ubližují těm, co jsou chudí, no a ti bohatí za to nezaplatí, naopak, ještě jsou schopni na tom vydělat. To, že je příběh s Maskou tomu moc nepomáhá, protože tohle byl příběh, kde mi přišly všechny ty hlášky nejhorší a místy opravdu protivné. Alespoň to celkem pěkné finále je ku prospěchu věci. Dějově je to ale ještě celkem v pořádku, alespoň v porovnání s příběhem následujícím.

"Letem světem" je taková ta klasická úchylnost, kde už tvůrci neví, o čem by měli psát, a tak nechají postavy přenést do alternativního vesmíru, kde by se jim podle všeho mohlo dařit lépe. Tohle se děje s Maskou, která se skutečně do alternativního světa podívá ve chvíli, kdy ji na sobě má jeden zlodějíček, který se chce napravit. Masky se rychle vzdává a ta se dostává do rukou vojáka, který má celkem problémy s tím, jak funguje jeho svět. Maska rozhodně není prostředek, který by měl jeho negativní pohled otupit. Alternativní svět byl vytvořen jen proto, aby se zde mohla Maska setkat s různými superhrdiny, kteří byli pro tento příběh vytvořeni. Nic to nemění na tom, že je to v konečném důsledku celkem o ničem a prostě šlo jen o to posunout Masku někam dál a přitom sní vlastně nic nezměnit.

"Jižní spojka" nás - když už nic jiného - alespoň zavádí do zajímavého prostředí New Orleans a louisianských bažin. Tady se ocitá Maska poté, co si ji z bezpečnostní schránky vytáhne Eric, který netuší, jak se tam Maska ocitla, ani co dokáže. A že dokáže opravdu hodně. Eric míří do New Orleans, aby našel svou zmizelou sestru, a v tomhle směru je to asi nejzajímavější příběh celé knihy, i když pravda, prostředí a jeho zachycení je poměrně tradiční, alespoň ve srovnání s ostatními příběhy z této oblasti, do kterých promlouvá voodoo. Přesto zůstává příběh dobrým a rozhodně ho nepřekonává kraťas "Noc návratu oživlého Ipkisse... nebo tak něco", který je sice plodem spolupráce Johna Arcudiho a Douga Mahnkeho, ale dech vám vyrazí jedině kresba. Mahnke se od první "Masky" hodně posunul.
Jeden ze scénáristů - Bob Fingerman

"Kdo si hraje, nezlobí" je posledním příběhem, který by byl fajn, kdyby byl pojat trochu temněji. On k tomu má docela dobré předpoklady, ale nakonec stejně došlo na to, že je to přitažené za vlasy. Zbytečně. Maska v thrilleru ve stylu "Sedm" by mohla být něco nového. Takhle je to jen vizuálně celkem zajímavý příběh, kde jsou překvapivě drsné scény, ale nic to nemění na tom, že ani tenhle příběh nějak zásadně nevyčnívá nad průměr, který je daný i ostatními. Je lepší, než první dva dlouhé, ale určitě ne o tolik. Série "Maska" se tak v podstatě stala takovým smetištěm pro klasické příběhy, které se podávají s jediným rozdílem - je tu chlápek, většinou chlápek, se zeleným ksichtem, co nezavře hubu. A to je bohužel všechno.

Komiks "Maska Omnibus 2" si můžete zakoupit na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Maska Omnibus 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat