2014-09-25

#749: Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2 - 80 %


Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2 (Ice Cream & Sadness: Cyanide & Hapiness 2)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Ice Cream & Sadness: Cyanide & Hapiness 2" v roce 2010. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Matt Melvin, Dave McElfatrick, Rob DenBleyker a Kris Wilson
Kresba: Matt Melvin, Dave McElfatrick, Rob DenBleyker a Kris Wilson

Když se mi do rukou dostala kniha "Kyanid a Štěstí", vlastně jsem vůbec ani netušil, že něco takového jako tenhle kreslený strip existuje, respektive jsem se nijak nepídil po tom, že je to činnost čtyř mužů, kteří stojí za celkem jednoduchými postavičkami, jež vypadají, jako kdyby je někdo nakreslil ve windowsovském Malování. Možná i to mě odrazovalo od toho, abych se na ně nějak zaměřil. To jsou holt takové ty klasické předsudky, co člověk má. Snažím se dát šanci všemu a jsem rád, že jsem ji dal právě i stripu "Kyanid a Štěstí". Zjistil jsem, že tohle je ten styl humoru, který mi vyhovuje.

V současné době je všechno strašně moc politicky korektní, každý si dává pozor na to, aby neurazil druhé pohlaví, aby neurazil homosexuály, mrzáky, apod. Jenže tohle čtveřice Matt Melvin, Dave McElfatrick, Rob DenBleyker a Kris Wilson neřeší. Kašlou na to a jedou si svůj smysl pro humor. Ten je velmi černý a někdy je opravdu velmi nevybíravý. Právě v tom je jeho krása. V tom, že se prostě nebojí, že jdou s vtipem dál než jiní. Tohle je strašně dobře, protože pokud si i v humoru budeme vymezovat příliš striktní hranice, nakonec se dostaneme k tomu, že už vtipné bude jen to, co je povolené. A to je špatně.

U vtipu záleží jen na tom, jaký je váš vkus. Pokud se vám vtip nelíbí, tak se vám prostě nelíbí a další vtipy od stejného autora - nebo autorů - vás nebudou zajímat. Anebo nakonec zjistíte, že vám nesedl jen ten jeden a vy půjdete dál a to ostatní vás bude bavit. Já si myslím, že jsem otevřený všem druhům humoru, ať už je suchý, černý, obrazový, textový, vyprávěný, situační, atd. Právě i z toho důvodu se mi líbí "Kaynid a Štěstí". Ale ono je to i proto, že ti kluci prostě vtipní jsou, mají cit pro pointu a dokáží svůj humor skvěle prezentovat i touhle jednoduchou kresbou, která překvapivě dokáže vyjádřit různé nuance a celkem i jemné odstíny některých scén a situací. To, že tu není pozadí, vůbec nevadí, protože vždy jde primárně o vtip.

Kniha "Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2" dokazuje, že první díl nebyl jen náhoda, že toho mají chlapci v rukávu ještě víc. Některé vtipy mě naprosto dostaly, třeba ten s Bugsem Bunnym. Ten mě odrovnal asi nejvíc, ale nebyl sám. Pravda, očekával jsem, že toho bude trochu víc, co mě dostane, ale i tak jsem velmi spokojený, protože tohle je humor, kterého zase tolik není, alespoň ne v tom tištěném komiksu, který u nás vychází. "Kyanid a Štěstí" se tak díky své tištěné verzi dostává i mezi to publikum, které má internet, ale podobné věci na něm nevyhledává, anebo internet nemá, ale podobný styl humoru mu sedí. Computer Press tímhle dělá docela záslužnou věc, samozřejmě záslužnou ve smyslu toho, abychom se měli čemu smát.

Druhá kniha obsahuje celkem 150 stripů, kdy 30 z nich jsou naprosté novinky. To není rozhodně všechno, a jak naznačuje obálka knihy, uvnitř jsou také "Interaktivity pro děti a pomalejší dospělé". Jako bonus jsou tedy různé hádanky a rébusy, které jsou dělány opět ve stylu humoru autorské čtveřice, a tak dostáváte něco navíc, co ještě dělá druhou knihu trochu lepší ve srovnání s tou první. V originále je venku i třetí kniha, tak doufám, že se dostane i na ni, protože tohle jsou stripy, které mě prostě dokáží pobavit. Díky těmhle čtyřem cvokům se dostanete na chvíli do jiné dimenze a užijete si nekorektní humor, který sem tam prostě potřebujete.

Komiks "Zmrzlina a Smutek: Kyanid a Štěstí 2" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics blogu najdete recenzi na knihu "Kyanid a Štěstí".

2 komentáře: