2014-06-26

#668: Gantz 4 - 80 %

Gantz 4 (ガンツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako kapitoly 35 až 46 v sérii "Gantz" (japonsky ガンツ, v japonské transkripci Gantsu) souborně v roce 2001 u Shueisha, Inc. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hiroja Oku
Kresba: Hiroja Oku

"Gantz 4" opět prokázal jednu zásadní skutečnost - knihy v této sérii se čtou doslova jedním dechem. Některé stránky zvládnete jen prolétnout, protože slova zde v podstatě nejsou žádná, jen výkřiky a zvuky, akce se moc neděje, a pokud, tak ta se nikam moc neposouvá. Na konci předchozí knihy jsme se setkali s novým "monstrem", o které se měla skupina mrtvých - anebo nemrtvých, anebo úplně jiných lidí - postarat. Jednalo se o břichomluveckou loutku ve velikosti člověka, kolem které se motalo pár malých ptáčků. Na první pohled celkem bezbranný tvor, ale Gantz má poměrně jasná pravidla.

Když už se skupina lidí teleportuje na místo, kde mají něco lovit, musí tak učinit, protože mají pouze omezený čas a nejspíš nikdo z nich nechce zjistit, co se stane, když čas vyprší. Mají zbraně, mají svůj cíl a musí se postarat o to, aby misi splnili, protože pak získávají body. K čemu ty body jsou? Tak tohle je alespoň jedna otázka, na kterou najdeme odpověď právě v tomhle dílu. Svět Gantze se nám otevírá pomalu, ale Hiroja Oku nás dávkuje novými informacemi a postupně nám odhaluje, jaká jsou pravidla, podle kterých se hraje. Musím říct, že tohle je celkem zajímavé, například ve srovnání s "Death Note", kde jsou pravidla jasně dána už od začátku a jen se doplňují. V "Gantz" netušíme, co se děje, proč se to děje a musíme na to přijít spolu s postavami.

Jednoduše řečeno, "Gantz" je série, na kterou se pokaždé těším, série, u níž si jsem jistý, že s každou další knihou přijde přesně to, co chci. Bude to akční, bude to drsné, bude to sexy a bude to napínavé. A i když je hlavní hrdinka většinu knihy oblečená, obálky jednotlivých kapitol to dostatečně vynahrazují. Hiroja Oku se navíc nebojí ani skutečně násilnických scén, kdy v tomhle případě nejsme daleko od znásilnění. Jenže on jde ještě dál - nebojí se do drsných scén dávat staré lidi nebo děti. "Gantz" tak v mých očích získává punc skutečně dospělé mangy, která je silně béčková, ale právě tohle se mi na ní hodně líbí - a proto stále vysoké hodnocení, i když jsem od této knihy přece jen čekal trochu více děje.

"Gantz" svým pojetím rozhodně nesedne každému. Je to přímočaře sexistické, jsou zde scény, které jsou jen na oko, mají se líbit, anebo mají primárně zhnusit. Ale stejně jsou zde pak scény - například se stařenkou - které vám ukážou, že to má přece jen hlubší rovinu a že v tomhle béčku funguje něco, co by třeba v americkém béčku nefungovalo. "Gantz" je krásný brak, jak já říkám věcem, které mám rád, které jsou na první pohled béčkové, pro někoho nekvalitní, ale ony ve skutečnosti skrývají té kvality až překvapivě hodně. Jen tak dál a jen dál s další knihou, které už se opět nemohu dočkat.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Gantz 1"
"Gantz 2"
"Gantz 3"

Žádné komentáře:

Okomentovat