2014-06-23

#661: Batman: Ticho I - 70 %


Batman: Ticho I (Batman: Hush, volume 1)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2004. Původně vyšlo jako čísla 608 až 612 série "Batman" u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2004. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 390 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur (jedná se o souborné vydání z roku 2012).

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Jim Lee

Po dvou týdenní odmlce se vracím s dalšími články, prozatím stále ve frekvenci dvou článků denně (alespoň ve všední dny). Bude se ale sem tam jednat o články, které jsem již dříve napsal pro server Necronomicon, kde jsem své komiksové recenze zveřejňoval dříve. Teď už je tam opravdu jen horor. První článek, který je převzatý, je recenze na knihu "Batman: Ticho I". Jim Lee je kreslíř, který jen díky svému jménu dokáže prodávat doslova statisíce výtisků jediného čísla komiksové série. DC Comics se o tom zase přesvědčilo, když Jimovi dovolilo kreslit restart série "Justice League". Tuhle sérii si Jim vybral naprosto záměrně hned ze dvou důvodů – je to série, která doslova vybízí k velkým akčním panelům, a navíc jsou zde všichni největší hrdinové DC světa. Jim Lee, když už na něčem dělá, tak chce, aby to bylo různorodé, něco, kde je spousta hrdinů, kterým navíc může dát na každé stránce co nejvíce prostoru. Dvojstránkové panely jsou pro Jima naprosto typické.

"Batman: Ticho" je přesně takovým příběhem, kde mohl Jim Lee využít všechen prostor. Jeph Loeb mu svým scénářem zajistil, aby nekreslil pouze Batmana a jednoho záporáka, ale v celém komiksu se vystřídá většina známých postav Batmanova světa, ať už na straně dobra, nebo na straně zla. Z těch kladných postav je tu kromě Batmana stávající Robin Tim Drake, ale i Robin minulý, Jason Todd, dále Huntress, Nightwing, Catwoman, jejíž kladná stránka je často zastíněna tou zápornou, Oracle a samozřejmě také Superman. Ze záporáků se setkáme s Poison Ivy, Clayfacem, Riddlerem, Killer Crocem, Two-Facem/Harvey Dentem, Ra’s al Ghulem a nesmí chybět ani Joker. Jim Lee dostal skutečně velké množství postaviček na hraní. Jeph Loeb mu scénářem vycházel vstříc.

Nechci říkat, že komiks byl hlavně dárkem pro Jima Leeho, ale v některých momentech to tak vypadá. Bruce Wayne se vydává do Metropolis, aby zde nechyběl ani Superman. Je však pravda, že Jeph Loeb je natolik dobrým scénáristou, že to vše vypadá naprosto přirozeně a příběh se hned neomrzí. Naopak. Při čtení tohoto prvního dílu (v České republice komiks původně vyšel ve dvou knihách) je čtenář nalákán na zajímavý příběh, především pak na tajemství toho, kdo je vlastně chlápek, který se po většinu času objevuje se zafáčovanou hlavou. Jedná se o titulního hrdinu, který v originále nese jméno Hush, česky bylo zvoleno jméno Ticho.

Batman stojí proti nepříteli, s kterým ještě neměl tu čest. Ostatní záporáci zde tvoří hlavně křoví a nástroje, s nimiž si titulní Ticho hraje. Batman zjišťuje, že s jeho klasickými záporáky si někdo pohrává a nutí je jednat podle jiného vzorce. Samotné Batmanovy akce jsou sabotovány. Dochází dokonce k tomu, že Batman málem umírá. Ale Batman, vlastně Bruce Wayne, má přátele na správných místech, a tak se ze zranění dostává a může pokračovat v pátrání. I největší detektiv má ale problémy. Stojí proti někomu, kdo před ním otevírá jeho minulost, což hrdinovi silně zatemňuje úsudek.
Obálka souborného vydání z roku 2012

U nás vyšel komiks původně ve dvou knihách v roce 2004 a 2005. "Batman: Ticho II" bude předmětem další recenze. V roce 2012 se pak na pulty knihkupectví dostalo nové vydání komiksu "Batman: Ticho" v brožované podobě, ale i v limitované vázané edici. Komiks už navíc nevyšel ve dvou dílech, ale jako jedna kniha, což mu přece jenom sluší víc. První díl je rozvržením příběhu, který končí ve druhém díle, kde je odhalena pravda, ale o tom příště. Zatím si vychutnejte postavy, protože pokud něco Jim Lee fakt umí, jsou to hrdinky a zlé holky.

Žádné komentáře:

Okomentovat