2014-06-05

#657: Devátý Hellboy se k nám snesl z čistého nebe

Člověk by si myslel, že šílenství kolem "Kurva velkého Sin City" zabere Comics Centru všechem čas, ale já jsem rád, že jsou nadále pilní a ještě před touhle zabijáckou bichlí se na trhu objevil devátý "Hellboy" s podtitulem "Divoký hon", tedy svazek, který u nás ještě nevyšel. Český překlad devátého dílu Hellboye, kultovního komiksu Mika Mignoly, právě vyšel a americký výtvarník a scénárista v něm pokračuje ve spolupráci s kreslířem Duncanem Fegredem a přináší příběh plný nečekaných zvratů a souvislostí. Takže vytáhněte starší čísla, ať vám ten příběh sedne.

Mike Mignola vymyslel Hellboye a celý svět okolo něj už před jednadvaceti lety a od té doby se "svojí" postavě paranormálního vyšetřovatele, která navzdory svému temnému původu bojuje na straně dobra, intenzivně věnuje. Devátý díl z cyklu patří mezi nejdelší a také nejzásadnější knihy v Hellboyově historii – to, co dříve působilo jako nesouvisející, osamocené příběhy, najednou začíná dávat smysl jako jeden velký celek. Ve spojení s řadou nových mytologických odkazů a naznačeným dalším vývojem do budoucna nenechává čtenáře na pochybách, že Mignola patří mezi komiksovou scenáristickou špičku. 

"Na vizuální stránce začal Mignola od minulého dílu spolupracovat s kolegou Duncanem Fegredem. Tihle dva jsou natolik sladění, že Fegredo se Mignolově kresbě nejen vyrovná, ale dokonce je ještě lepší. To se hned tak nevidí. Velice oceňuju v téhle souvislosti fakt, že Mignola tvoří bez ega a i přes svůj talent svěří pro dobro celé věci část své práce někomu jinému," říká Václav Dort, šéfredaktor nakladatelství Comics Centrum. Hvězdný tým Hellboyových tvůrců doplňuje mnohonásobný držitel ceny Willa Eisnera Dave Stewart, který komiks koloroval. Knihu opět skvěle přeložil Jan Kantůrek a koupit si ji můžete na stránkách Comics Centra za skvělou cenu 359 Kč - a to se jedná o pevnou vazbu se 195 stránkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat