2014-06-03

#653: Donžon - Zenit 1: Kačerovo srdce - 75 %

Donžon - Zenit 1: Kačerovo srdce (Donjon - Zénith: Coeur de Canard)
Vydalo nakladatelství Mot v pevné vazbě v roce 2001. Původně vyšlo v roce 1998 jako "Donjon: Coeur de Canard", první díl série "Donjon - Zénith" pod vydavatelstvím Delcourt. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 222 Kč.
Komiks koupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joann Sfar a Lewis Trondheim
Kresba: Joann Sfar a Lewis Trondheim

Po delší době jsem měl opět možnost se vrátit do "Donžonu", a to hned první knihou, která mi doposud unikala. Je to tím, že knihy vyšly dřív a já jsem se nejprve dostal k těm, které vydalo Argo, až nyní se dostávám i k těm, které původně vycházely v nakladatelství Mot. "Kačerovo srdce" je úplně prvním příběhem a je na něm vidět, že se má jednat o rozsáhlejší sérii, která bude mít v podstatě neomezený počet dílů. Tady se seznamujeme s poměrně velkým množstvím postav, ale rozhodně neodkrýváme všechen jejich potenciál, ten si autoři nechávají na později. Jenže oni stejně pro tuhle sérii měli tolik nápadů, že i v prvním díle je toho dost.

"Donžon" je jedinečná série, a to svým humorem i provedením. Jedná se o fantasy zdánlivě klasického ražení, kdy většina dění se týká Donžonu, tedy obrovského hradu, jehož pánem je Hyacint, postarší tučňák, který má pod sebou mnoho monster, ale také několik věrných sluhů, kteří jsou primárně hlavními postavami. Jsou to kačer Herbert a drak Marvin. Herbert se proti své vůli stává hrdinou, Marvin je pak tím, kdo většinou skutečně řeší problémy. Tihle dva se setkávají za zvláštních okolností, které tak nějak v případě "Donžonu" vyznívají přirozeně, ale to jen proto, že je to natolik osobitá a jedinečná série. V každé jiné sérii by jednotlivá dobrodružství vyznívala nepatřičně, ale tedy to od začátku prostě jede a má to ten správný švih.

Hyacint se potýká s problémem, kdy jeho Donžon má být odkoupen. Alespoň ti, co ho chtějí koupit, si myslí, že ho Strážce prodá. Jenže to jsou na velkém omylu. Hyacint se chce pojistit, že už se kupci nevrátí, a tak hledá toho nejsilnějšího a nejlepšího barbara, který by mu pomohl problém vyřešit jednou provždy. Jenže okolnosti tomu chtějí a nic nedopadne tak, jak má. Barbar, který byl vybrán, je nešťastnou náhodou usmrcen, a za něj se vydává Herbert, v podstatě bezvýznamný kačer, který má víc štěstí než rozumu, a to po celou dobu prvního dílu a vlastně ještě později. Vydává se na výpravu, která by se v případě kohokoli jiného dala nazvat hrdinskou, a ona takovou částečně i je, ale stejně tak je směšnou a zbaběleckou. Nebýt Marvina, všechno dopadne hodně špatně.

"Donžon" je zajímavou sérií v tom, že se jedná o trochu jinou humornou fantasy. Hodně se zde používají prvky, které nejsou ve fantasy tak tradiční - právo, ekonomika, účetnictví. Všechny jsou vloženy do nápaditého příběhu, který překypuje fantazií a celkově je tak vytvářeno něco naprosto nového, jedinečného. V tomhle směru "Donžon" prostě nabízí originalitu a není zde dílo, které by se s ním dokázalo srovnat. Moorův "Smax" má trochu podobné prvky, ale přece jen to není až tak komplexní a tak silné. Přesto si myslím, že až ty další díly přinášejí pořádný rozjezd. Ten první díl je dobrý, ale co přijde dále je ještě lepší.

Komiks "Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na komiksy:
"Donžon - Úsvit (-99): Košile noci"
"Donžon - Úsvit (-98): Mstitel v nesnázích"
"Donžon - Zenit 5: Svatba s překážkami"
"Donžon - Zenit 6: Návrat s plnou parádou"
"Donžon - Soumrak 101: Dračí hřbitov"
"Donžon - Soumrak 102: Vulkán Vaucansonů"

Žádné komentáře:

Okomentovat