2014-05-29

#648: Kuře na švestkách - 90 %

Kuře na švestkách (Poulet aux prunes)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "Poulet aux prunes" v roce 2004. České vydání má 88 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihou koupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Marjane Satrapi
Kresba: Marjane Satrapi

Marjane Satrapi dokazuje, že komiks skutečně může tvořit každý autor, který se k tomu odhodlá, má nadání a má co říct. Nezáleží na tom, jestli jste žena nebo muž, nezáleží na tom, jestli jste z České republiky, Spojených států nebo Íránu. No dobře, možná na tom trochu záleží, protože kdyby Marjane v Íránu zůstala, asi těžko by vydala jakýkoli za svých komiksů, protože se až moc věnuje politice, až moc zde prezentuje své svobodomyslné názory, což se v její domovině prostě nenosí. "Persepolis" je toho asi nejlepším důkazem. Marjane měla ale to štěstí, že se nakonec dostala ven a usídlila ve Francii, odkud také vydává své knihy, které se odtud rozlétají do světa. Po "Persepolis" se k nám dostal i komiks "Kuře na švestkách", který je další krásnou ukázkou toho, jaká je Marjane vypravěčka.

Pokud za sebou máte "Persepolis", ať už ve filmové nebo původní komiksové podobě, je jedno které, protože obě jsou krásné a kvalitní, víte, že Marjane hodně vychází ze svého života. Jsou to životopisné komiksy. Stejně tak tomu je i v případě knížečky "Šitíčko", kterou jsem zde již recenzoval. Nejinak je tomu v případě "Kuře na švestkách". I tohle je příběh, který se týká skutečných postav, ale tentokrát se poprvé jedná o komiks, kde Marjane nevystupuje sama jako jedna z hrdinek. Ona se zde tedy objeví, to zase ne, že ne, ale je to jen takové malé cameo. Příběh se soustředí na jejího příbuzného, který byl mistrem ve hře na tar, než mu byl jeho milovaný nástroj zničen.

Násir Alí je muž, který - mohlo by se zdát - je vlastně šťastný. Má rozsáhlou rodinu, manželku, která ho vždy milovala. Jenže všechno je trochu jinak. Právě to, že je všechno trochu jinak, je hlavním aspektem celé knihy. Marjane tohle dokáže podávat skvěle a přesně vystihuje momenty, kdy odhalit pravdu, kdy se podívat na příběh tak, abychom věděli, jaká je podstata. Násir Alí tedy rozhodně není šťastný, jak by se zdálo. Právě se shání po novém taru a není schopen najít žádný, který by byl dokonalý, jehož zvuk by zněl přesně tak, jak by měl. Sám - a s ním i čtenář - si Násir Alí začíná uvědomovat, že chyba nebude v tarech, ale nejspíš někde jinde. A tak se Násir Alí rozhodne zemřít. Sledujeme příběh osmi dní, které mají vést k jeho smrti.

Člověk by si skoro řekl, že tohle nemůže být komedie, ale Marjane se podařilo vhodně smísit komedii s dramatem. Jsou zde momenty, které vám na tváři vykreslí úsměv, ale jsou zde momenty, které jsou natolik nostalgické a dojemné, že jsem prostě musel chvíli přestat číst a jen se na ty panely dívat, užívat si ty emoce, i když nemusí být zrovna z těch, které cítíte rádi. Dobrý příběh by emoce vzbuzovat měl a "Kuře na švestkách" to dokáže s bravurou sobě vlastní. Marjane je skvělá vypravěčka a v podstatě každou svou knihou čtenáře strhne. Je to jen důkaz toho, že je rozhodně dobře, že dostala možnost kreslit a tvořit, protože její tvorba stojí za to. Vyšly u nás tři její příběhy a ani jedním nešlápla vedle.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Šitíčko".

2 komentáře:

  1. Anonymní30/5/14 20:39

    Chybi mi zminka o filmu, ten je taky velmi dobry:) komiks si ale poridim taktez, vzdycky cekam na tvou recenzi nez se rozhodnu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, film jsem mohl aspoň zmínit. Sám se na něj teprve chystám :-) Jinak díky za důvěru ohledně doporučení!

      Vymazat