2014-05-21

#635: Bunkr 1 - 60 %

Bunkr 1
Vydáno sdružení Seqence v brožované vazbě v roce 2008. Magazín má 72 stran a prodává se v původní ceně ze 100 Kč. Číslo obsahuje tyto komiksy:
  • Bunkr - Nikkarin
  • Probuzení - Rawen
  • Počátky alkoholismu v Čechách - Petr Vyoral
  • Na Prahu - Tomáš Roller
  • Soumrak - Tomáš Gladiš
  • Jsi tam ještě? - Tomáš Prokůpek, Milan Sodoma
  • Seance - Jaromír99
  • Klíčení oka - Jan Kozák, Jan Dřevíkovský
  • Světoradec - Teapod
  • Hvězdotvůrce - Andraste

Scénář: Různí
Kresba: Různí


Je pro mě zrovna v tomhle případě celkem těžké zůstat objektivní, přesto se o to pokusím a dám magazínu i konkrétní procentní hodnocení, i když jsem se tomu původně chtěl vyhnout. Proč ta silná subjektivita? Tak v první řadě - a v jediné řadě - je to proto, že nápad na tenhle sborník vzešel z mojí hlavy. Říkám nápad, nikoli sborník samotný, protože pokud "Bunkr" máte, snadno si přečtete, že šéfredaktorem je Nikkarin. A já přece jen Nikkarin nejsem. Někdy v roce 2007, přesněji už to bohužel dohledat nemohu, jsem si pohrával s myšlenkou, že bych rád podpořil komiks. Sám těžko, protože kresbou nevládnu, ale chtěl jsem to zkusit jako "vydavatel". Mým původním plánem bylo vytvořit sborník, kde by se objevili autoři, kteří nejsou moc známí anebo jsou neznámí. Když se podíváte na obálku, ani tohle nevyšlo.

Pravda, Nikkarin byl v té době ještě na začátku a jméno si teprve dělal, ale Rawen byl celkem známá internetová osobnost, alespoň v některých kruzích, nemluvě pak o Tomáši Prokůpkovi a Jaromírovi 99, což jsou přece jen už jména na trochu jiném levelu. Tyhle autory do sborníku přivedl Nikkarin. Abych řekl pravdu, už si ani nejsem jistý, jestli některý komiks, který se zde objevil, šel přese mě a já jsem ho přijal. Snad "Na Prahu" od Tomáše Rollera, ale jistý si opravdu nejsem. Myslím, že od Tomáše jsem prve vyžádal jiný komiks. Oslovil jsem tedy i Nikkarina a ten se ukázal jako inspirativní, akční a s konexemi. A tak postupně došlo na to, že jsem v podstatě celý nápad předal jemu a jen jsme spolu konzultovali, jak to bude vypadat, co bude v úvodníku, atd. Výsledek není takový, jaký jsem si představoval, ale za to si můžu jen sám. Kdybyste mě hledali, jsem zmíněn v úvodníku jako kaylin a stejně tak i v závěrečné tiráž jako redaktor.

Když už mám tuhle možnost, chtěl bych se omluvit všem autorům, s nimiž jsem navázal spolupráci, domlouval s nimi zveřejnění ve sborníku, ale to nakonec nevyšlo. Je to moje chyba, protože jsem si myslel, že mám nato sborník vydat, ale ukousl jsem si docela velké sousto. Hlavně ve chvíli, kdy se z původně plánované elektronické knihy stal magazín tištěný. Jeho realizace a produkce už pak šla naprosto mimo mě. Z výsledku jsem byl překvapený. Na jednu stranu příjemně, na druhou stranu nemile. Tohle nebylo dítě, které jsem chtěl zplodit. Ale jak říkám, za tohle si můžu jenom sám.

Když už jsem si srdce vylil, tak bych taky mohl trochu hodnotit. To, co je na sborníku jednoznačně nejlepší, to je jeho vizuální ladění. Někdo v tom bude vidět "Fallout", někdo prostě retro z 50. let. Je tam tak trochu všechno. O skvělou grafickou stránku se postarali yVANs a Nikkarin. Grafika se mi zamlouvá pořád, hlavně prostřednictvím různých "dobových" a tematických posterů. "Bunkr" se totiž stal magazínem lidí, co jsou před atomovou katastrofou uzavření v bunkrech a tohle je jejich jediné čtení. Musím uznat, myšlenka není špatná a myslím, že ani ona nebyla moje. "Bunkr" se stal magazínem, který jen prezentoval komiksy, nic jiného navíc nepřidal, tedy kromě úvodníku. Nečekejte zde žádnou publicistiku. Čekejte deset komiksů různorodých stylů a různorodé kvality, které mají společný jeden fakt - jsou černobílé.

Nikkarin hned na začátku ukazuje, že nejlépe mu jdou podobné surreálné komiksy bez textu a je to úvod dobrý a skutečně tematický. Rawen do toho následně vlétl s akčním komiksem z jiného soudku a trochu neurvale. Ale proč ne. Tohle je béčko, které může někomu sedět. "Počátky alkoholismu v Čechách" jsou vtipnou anekdotou, jejíž pointa ve skutečnosti vůbec vtipná není, ale to nehaním autora, ale historické události. Tomáš Roller skvěle navázal na Nikkarina v surrealismu a vytvořil krásný hororový komiks, který se mi líbí z celého magazínu nejvíce. "Súmrak" je taková báseň o ničem. "Jsi tam ještě" je výborný vtípek, který pobaví scénářem a příjemně překvapí kresbou. "Seance" má dobrou pointu, i když se v ději možná na chvíli ztratíte. Kdežto v komiksu "Klíčení oka" jsem se nenašel vůbec. Kresba je zajímavá a vlastně krásná, ale tohle básnění v komiksu, pokud to tak mohu nazvat, mi opravdu nesedí. Lyrika zde rozhodně převažuje a v tomhle případě to není můj šálek čaje. "Světoradec" má natolik specifickou kresbu, že rozhodně nesedne každému, ale revue uzavírá Andraste s "Hvězdotvůrcem", což je poetická krása nakonec.

"Bunkr" se nakonec nestal špatným magazínem, ale ani výjimečným. Na další číslo nedošlo a nemyslím si, že kdy dojde. Ono nějak není proč. To téma bylo zajímavé, ale chtělo by to celou strukturu ještě pořádně rozpracovat, aby z toho bylo něco víc než jen soubor komiksů, které nejsou až tak tematicky propojené, jak se úvodník snaží sdělit. Na druhou stranu je to rozhodně zajímavá mozaika různých stylů, různých způsobů vyprávění i různých žánrů. Je škoda, že o některých autorech není ve světě komiksu v podstatě slyšet. U takového Milana Sodomy mě to mrzí hodně.

2 komentáře:

  1. fiiiha,docela tezka sebekritika...ale preci jen bych se chtel zeptat,zda se to da jeste nekde sehnat,mel bych opravdu zajem... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kritika je na místě :-) Ale s tím sehnáním, to nevím. Já mám doma jeden výtisk, ale ten bych si z nostalgie nechal, jinak to je asi vyprodané, ale možná na comicsDB by se to sehnat dalo. Pár lidí to tam nabízí: http://comicsdb.cz/comics.php?id=3058

    OdpovědětVymazat