2014-03-13

#537: V kůži Woodyho Allena - 70 %

V kůži Woodyho Allena (Dread and Superficiality: Woody Allen as Comic Strip)
Vydalo nakladatelství Paseka a nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Dread and Superficiality: Woody Allen as Comic Strip" v roce 2013. České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 498 Kč.

Scénář: Stuart Hample
Kresba: Stuart Hample

Stripy poslední dobou docela táhnou, a tak se k nám dostávají i takové, o kterých jsme v minulosti neměli možná ani tušení. Já jsem nevěděl, že existuje něco jako komiks "V kůži Woodyho Allena", v originále "Inside Woody Allen". Jeho autorem je Stuart Hample, který již bohužel zesnul v roce 2010. Strip "V kůži Woodyho Allena" byl vydáván v letech 1976 až 1984, a i když jeho autorem byl v prvním roce jakýsi Joe Marthen, jedná se o autorské dílo Stoooa Hample, jak byl někdy také označován. Stoo totiž použil pseudonym Joe Marthen proto, že v době, kdy začal vydávat strip s Woodym Allenem, pracoval také na stripu "Rich & Famous", ale pro jiného vydavatele. Aby z toho neměl problémy, tak si změnil jméno. Když se nový strip stal úspěšným, tak už se tolik nebál a šel s pravdou ven.

Tuhle informaci, ale i mnohem více, se dovíte v úvodním textu, který napsal sám Stuart Hample. V tomto textu vypsal historii vytváření stripu "V kůži Woodyho Allena" a podal zajímavé informace, které by bez jeho výpovědi bylo jen těžko možné zjistit. I když skutečnost, že se na tvorbě podílel sám slavný Woody Allen, by se jistě dohledat dala. Woody Allen nepsal scénáře, nic tak komplexního, ale sem tam poslal Stuartovi nějaké ty poznámky, návrhy a čas od času s ním konzultoval. Někdy se Stuart Hample jeho radami řídil, někdy nikoli. To nakonec vedlo ke vzniku poměrně zajímavého, ale přesto do jisté míry poplatného stripu. Poplatného proto, že se Stuart Hample musel přizpůsobovat vydavateli, a tak strip vypadal někdy trochu jinak, než jak by vypadal ve chvíli, kdyby měl autor naprostou volnost.

V textovém úvodu Stuart krásně ukazuje to, jak je vydávání uměleckého díla někdy komplikované. Komerce se dostává do popředí natolik, že autor v podstatě nemůže realizovat to, co by chtěl. Autor se díky tomu dostával mezi dvě mlýnská kola. Woody Allen mu psal, že některé stripy jsou už moc obecné, nejsou v duchu, v jaké by si je on představoval, že v nich vidí masovou zábavu. Ve stejnou chvíli psal vydavatel, že vtipy jsou moc intelektuální, že je potřeba se více zaměřit na masy. A tak Stuart Hample sem tam volil kompromis, respektive některé stripy jsou skutečně intelektuální a jsou výborné, některé zase jednoduché a jsou takové, že by mohly být napsány v podstatě pro jakýkoli strip.

Skvělou připomínkou Woodyho Allena bylo, že by strip měl vycházet z postav a ne z toho, co si přeje vydavatel. Aby se člověk uživil, je někdy příliš těžké poslechnout vůli svého uměleckého ducha nebo tušení toho, co by ve výsledku skutečně mohlo být lepší. Nakonec dojde k tomu, že výsledek prostě není takový, jaký by skutečně mohl být. Přesto se Stuartovi Hampleovi podařilo vytvořit zajímavý strip, který je i pro současného čtenáře místy vtipný. Je to dáno tím, že se daří držet určitý prototyp introvertní postavy, která svou mizérií zaujme. Na druhou stranu, nebýt některých těch méně srozumitelných vtipů a dobrých hlášek, nebylo by to až tak dobré. Naštěstí se Stuartovi podařilo, aby se sem tam nepodřizoval masám, respektive tomu, co chce vydavatel, a tak je to místy opravdu dobré.

Sbírka "V Kůži Woodyho Allena" vyšla ve spolupráci nakladatelství Argo a Paseka ve formátu na šířku v pevné vazbě s přebalem. Kniha na první pohled vypadá hodně dobře, navíc papír je kvalitní. Skoro se nabízí otázka, jestli je to vhodný formát pro strip, který není tak známý. Neříkám, že by si to nezasloužil, rozhodně je to strip, který pobaví a sem tam i přiměje k zamyšlení. Navíc i jeho provedení je zajímavé a vyžaduje trochu lepší papír. Jedná se v podstatě o kopie stripů z Hampleových originálů, které sem tam obsahují i nějaké poznámky, ať už psané autorem nebo někým jiným. Úvodní, poměrně bohatý materiál vás navíc správně vtáhne do celého Allenova světa. Alespoň do toho kresleného, kde hraje hlavní roli.

Komiks "V kůži Woodyho Allena" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat