2014-02-21

#510: Space Trashers - 40 %

Space Trashers
Vydal Netopejr v brožované vazbě v roce 2012. Vydání má 248 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Max Bubkoff a Adam Kubík
Kresba: Martina Tomalová

Bylo by strašně jednoduché shodit tuhle knihu podobně, jako jsem to udělal s komiksu "Parazit IX9: Life in Quarantine" (teď mě ještě dodatečně napadá, proč je slovo parazit napsáno česky a zbytek názvu je anglicky?), ale přece jen je zde celkem velký rozdíl, a to jak po stránce kvality grafiky, tak i po stránce scenáristické, i když především ta druhé stránka shazuje komiks dolů. V první řadě, "Space Trashers" je další ukázka toho, jak by mohlo vypadat komiksové béčko a teoreticky i komiksový mainstream v České republice. Je to však nakonec spíš ukázka toho, jakým směrem by se mainstream vydat mohl, protože ve sci-fi rozhodně potenciál je, stejně jako je v zombie. Ale je potřeba se tomu ještě trochu věnovat a doladit ty nedostatky, které někteří autoři mají při samotné tvorbě komiksu.

Komiks totiž není jiná forma některého z dalších druhů umění, je to forma umění jako taková. To samo o sobě znamená, že komiks má určitá pravidla. Ta jednoduše nejsou v knize "Space Trashers" dodržena. První aspekt, na kterém je to hodně patrné, je lettering. Přijde mi, že autorka letteringu jej dělala poprvé. Jaké bylo vybráno písmo, to je jedna věc, ale pěkné rozhodně není. Druhá věc je, že text je droben do několika bublin, což vede k tomu, že jsou věty nesmyslně rozdělovány. Největší nedostatek letteringu ale vychází z toho, že jsou bubliny špatně rozmístěny a místy prostě nebudete vědět, kterou mátě číst další. Jejich rozhození je obecně špatné a kazí to dojem ze čtení, nutno ale říct, že ve srovnání se zmiňovaným komiksem "Parazit IX9: Life in Quarantine" je to pořád o třídu výš. Ani tak to ale neznamená moc.

Druhá věc, co mi na komiksu vadí, je skutečnost, jak se Max Bubakoff předvádí. Neříkám, že to je špatný autor, naopak, je to autor, který ví, co chce, autor, který ví, kde má siné scény, ale ty se až zbytečně snaží akcentovat na úkor zbytku příběhu. Koneckonců, i ten příběh je sám o sobě trochu slabinou. Kniha má celkem 248 stran, což je parádní množství, i když někteří řeknou, že je to jen černobílá. To je naprosto jedno. Pořád je to obrovské množství stránek, ale to, co sledujete, je hodně podrobný storyboard (nemyslím kvalitou grafiky), který rozpracovává jednotlivé scény až příliš detailně. Jednoduchá scéna, která čistého času zabere tak maximálně tři vteřiny, možná ani to ne, je rozprsknutá na tři stránky, aby čtenáři došel ten vtip. Nejsem si jistý, čí je to konkrétně chyba, jak mezi autory probíhala spolupráce, ale myslím si, že tady je vina scénáristy, který, jak říkám, se zbytečně snažil některé scény na úkor jiných upřednostnit, protože ve scénáři to vypadalo jako celkem dobrá zábava. Ve výsledku už to tak zábavné není.

Z popisu výše uvedeného je patrné, že se mi zamlouvá kresba. Ano, nemohu to popřít, tahle kombinace černé a bílé mi celkem sedla, i když v některých případech je zřejmé, že už toho měla Martina Tomalová taky trochu dost. Vzhledem k počtu stran je překvapivé, že to není patrné častěji. Její postavy jsou celkem rozpoznatelné, i když jejich množství je jen těžko pochopitelné. Navíc po prvních stránkách nebudete ani přesně vědět, kde vlastně jste a co se děje. Pak už se děj nějak usadí a vám dojde, že vlastně nejde o nic jiného, než o pořádnou vesmírnou řežbu ve stylu "Vetřelce", kde ty odkazy jsou někdy až moc doslovné. Ale proč ne. Tohle je béčko, co vzdává hold jiným béčkům.

Abych ještě přiblížil děj. Skupina vesmírné spodiny, mužů - více méně -, kteří se zabývají převozem odpadků, je vyslána na misi, která se od začátku vyvíjí podivně a jejich náklad je podezřelý. Jenže to jsou zájmy jednotlivých členů posádky také, a stejně tak i zájmy některých dalších stran. Prostě horké zboží, na němž se chtějí napást různé frakce budoucnosti, jež jsou nám na začátku poměrně zbytečně představeny. I když zbytečně... Co jsem vyrozuměl, Max Bubakoff chystá druhý díl, tak třeba to celé představování bude mít trochu hlubší význam. A abych teda ještě trochu naznačil, o co jde, tak tohle není nic jiného než vesmírný zombie masakr. V tomhle směru je to dobré, některé scény jsou výborné, jiné nudné, stejně tak je to i s hláškami, ve kterých se Max vyloženě vyžívá.

I když dávám poměrně nízké hodnocení, myslím si, že tohle je docela zajímavá cesta, jakou by se mohl český komiks vydat. Chce to zkusit, jaké jsou možnosti žánru, a že ty zde pořád jsou. Je fajn, že se někdo pokusil nakreslit něco pro zábavu, něco, co nebude strašně hlubokomyslné, ale čtenář si tím projede, pobaví se, a to stačí. Proč ne? I tohle umění dokáže a mělo by dokazovat. Není to jen o tom, aby každý ukázal, jak intelektuální a mnohoznačné dílo dokáže vytvořit. Jen by to chtělo sem tam méně keců, více akce, méně stránek, prostě obecně trochu sestříhat scénář. Jsem zvědavý, jestli vyjde druhý díl a jestli se z toho prvního tvůrci trochu poučí. Kresba ale "Space Trashers" sedí dokonale. Navíc různá proložení reklamou, která je jinak kreslená, vyznívají docela dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat