2014-02-19

#506: Magazín Simpsonovi: Bart Simpson (1. ročník) - 45 %

Simpsonovi: Bart Simpson (1. ročník)
Vydává nakladatelství Crew s měsíční frekvencí. Jeden sešit má 39 stran a prodává se za 39 Kč. V prvním ročníku vyšla následující čísla:

  • Bart Simpson: Homerův syn
  • Bart Simpson: Syn přírody
  • Bart Simpson: Potížista
  • Bart Simpson: Mladistvý šprýmař

Bart Simpson je hvězda seriálu, co si budeme povídat, ale přece jen, seriál "Simpsonovi" nestojí jen na Bartovi, ale také na dalších postavách, kromě toho také na tom, že příběhy, které se zde odehrávají, v sobě mají něco víc. Je to hlavně v tom, že s touhle rodinkou, která se na obrazovkách představuje už 25 let, jsou spojeny příběhy, které jsou aktuální, jsou lidské a zároveň zveličené, jsou zde známé celebrity a obecně se akcentuje to, co se děje ve světě. Tohle je síla seriálu, který je navíc vtipný.

Jak už jsem se sám přesvědčil, četl jsem asi jednu nebo dvě knihy simpsonovských komiksů, které u nás vyšly, tohle se nepodařilo do komiksového provedení dokonale převést. Naopak, povedlo se to poměrně nedokonale. Přijde mi, že se najednou ukazují rozdíly mezi filmem, respektive animovaným seriálem, a komiksem. Přece jen, komiks je jiné médium a tady je to krásně vidět. Je to médium statické a strašně mu u "Simpsonových" chybí zvuk. Překvapivě, jsou to právě dabéři jednotlivých postav, kteří jim dávají osobnost a kteří v tom komiksovém provedení nejsou. Oni sami posouvají seriál ještě o kousíček výš, než kde by bez nich byl. A popravdě, je to také ten pohyb, který mi v komiksu schází. Je to až příliš zpomalené, ty vtipy nejsou tak správně načasovány.

A nyní k tomu, jak je řešen samotný časopis. Ten obsahuje vždy několik kratších povídek, které jsou ještě doplněny nějakou tou reklamou. To by nevadilo. Je to standard, navíc je to reklama na další komiksy Crew. Navíc v USA je reklama rvána i do příběhu, což v tomhle případě rozhodně nehrozí. Časopis je na kvalitním papíře, barvy jsou výborné a hlavně ty příběhy vypadají skutečně jako seriálové. Žádné experimenty, pokud se kresby týká. V tomhle případě by se to ani nevyplatilo. Provedení je velmi dobré a na tom, že je zde i listárna a jsou zde otiskovány kresby mladých čtenářů, je jasně patrné, na koho se magazín snaží cílit. Snad je to dobře a mladí čtenáři se tak dostanou i ke komiksu, který je kvalitnější i po obsahové stránce.

Nechci tvrdit, že časopis je naprostá slátanina, to rozhodně ne, ale ty příběhy jsou celkem jednoduché, a i když se zde otevřel prostor pro fantazii a my sledujeme Barta v různých světech a situacích, samotný scénář sem tam postrádá pořádný nápad, což se projevuje i na vtipech, které místy naprosto chybí. Je to takové suché, neforemné. Nejlépe se to charakterizuje asi jako čtení na záchod. A myslím si, že ani těm mladým čtenářům to moc nedá, jen si tuhle rodinku budou moct číst a ne se na ni pouze dívat. První ročník je tak průměrným čtením, které mě ale bohužel spíš unavovalo, než aby mě nadchlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat