2013-11-29

#400: Upíří polibky: Hřbitovní hry - 40 %

Upíří polibky: Hřbitovní hry (Vampire Kisses: Graveyard Games)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Vampire Kisses: Graveyard Games" v roce 2011. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.

Scénář: Ellen Schreiber
Kresba: Xian Nu Studio

Trochu jsem se komiksu "Upíří polibky: Hřbitovní hry" obával. Vím, že je tu komiksová série podle série románů, které u nás vyšly také pod hlavičkou ZonerPressu. Předpokládal jsem však, že vzhledem k uzavřenosti tohoto příběhu, zas nebude takový problém, abych se chytal. Ukázalo se, že opravdu není velký problém v tom se do příběhu dostat. Ono zase není až tak moc, co by vám nemělo být jasné. Rozhodně však musím uznat, že je velmi přínosné, že na začátku celého příběhu jsou shrnuty všechny postavy a jejich základní osud, což velmi pomáhá tomu, aby se i neznalý čtenář do příběhu vžil, nebo se s ním minimálně seznámil.

Otevřel jsem knihu, jak jsem u mangy zvyklý, zezadu, ani mi nepřišlo nějak zásadně divné, že obálka je na té správné straně, jako to u normálních knížek bývá. Zarazila mě až skutečnost, že jsem měl pocit, že vůbec nejsem na začátku knihy, ale na jejím konci. To se potvrdilo a já jsem si říkal, co se zvrtlo. Nemusel jsem ani tak moc pátrat, abych zjistil, že Ellen Schreiber je americká autorka, která se ještě před Stephenie Meyer vydala cestou romantických upírů. V roce 2002 vydala svůj první román, v roce 2007, pak vyšla první manga adaptace. Důvod toho, proč se tedy tato kniha čte stejně jako knihy klasické, je v tom, že prostě nebyla vytvořena v Japonsku. Mimochodem, jakmile jsem si uvědomil, že mám číst klasicky od začátku, ani jsem nepřemýšlel o tom, jestli číst zprava doleva. Některé prvky chování jsou prostě moc zažité.

"Hřbitovní hry" jsem tedy začal číst tak, jak se číst mají a byl jsem docela zvědavý, jak na mě tahle teen romance zapůsobí. No, je mi líto, ale nezapůsobila. Ty charaktery nejsou špatné je vidět, že už mají svou historii, že vztahy jsou jasně dané, a tak si s nimi autorka jednoduše hraje a staví je do celkem jednoduché úlohy. Tak jen trochu k postavám, abychom si udělali jasno. Raven je gotička, která se zamiluje do Alexandra. Alexander je upír a ona by chtěla, aby ji proměnil. On váhá. Pak je zde skupina poloupírů, která už se podle všeho stala skupinou skutečných upírů, a tihle čtyři přidělávají hlavní dvojici problémy. Jsou zde ještě nějaké kamarádky a nepřátelé, což obecně pro příběh není moc důležité. Jde totiž pouze o jednu věc. Třída - všichni jsou totiž středoškoláci - se připravuje na divadelní představení. Každý se chce zúčastnit.

Raven nehraje ale je kostymérkou, Alexander má zase na starost kulisy. Hodně se řeší to, že kvůli svému uměleckému vytížení nemohou být spolu. Zmíní se to hned několikrát a je to celkem únavné, protože když to říkají, tak jsou často spolu v náručí. Příběh je strašně schematický a využívá potenciál svých postav opravdu minimálně. Ano, je to v první řadě romance, ale to neznamená, že by se mělo na příběh nakašlat. Nějaký ten originální nápad zde je, ale nutno říct, že pojmout Popelku goticky, když hlavní postava komiksu je gotička, není zas tak unikátní. Problém bych pak viděl i v kresbě, která je trochu moc strojená a některé ty obličeje nejsou vychytané. Jedná se o klasickou šódžo mangu, a tak nechybí i emočně karikované kresby. U kostýmů mi pak vadilo, že se někdo až trochu moc inspiroval u Spider-Mana. A co si budeme povídat, ty kostýmy nejsou obecně nijak moc krásné a zajímavé.

Co mi vadilo asi nejvíc - ne, romantika mi tolik nevadí, když je v ní něco navíc - to byl popis postav na začátku, který se tak nějak neshodoval s tím, jak se nakonec v komiksu postavy chovaly. Alexander je popisovaný jako postava, která má skvělé charakterové vlastnosti, ale je u něj také uvedeno, že se jedná o postavu vtipnou. Není vtipný. Ani v jednu chvíli zde nepronese něco, co by bylo vtipné. Vtipy se omezují bohužel jen na zmiňované emoční výlevy, což je celkem málo. A tak kniha plní jen svou romantickou rovinu, sladce a prvoplánově, ale ti, co chtějí lehkou romantiku, nic komplikovaného, budou uspokojeni. Myslím však, že k tomuhle komiksu se ani oni nebudou moc vracet. Na závěr fandy potěší ukázka ze třetího dílu románové série.

Komiks "Upíří polibky: Hřbitovní hry" můžete zakoupit přímo u nakladatelství ZonerPress.

Žádné komentáře:

Okomentovat