2013-10-24

#344: Leonardo 2: Leonardo je pořád génius - 80 %

Leonardo 2: Leonardo je pořád génius (Léonard 2: Léonard est toujours un Génie)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako "Léonard 2: Léonard est toujours un Génie" v roce 1978. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Při recenzi na první díl jsem slíbil, že se ještě potupně vrátím k tvůrcům, kteří za Leonardem a jeho příběhy stojí. Vzhledem k tomu, že tvůrci jsou dva, scénárista Bob de Groot a kreslíř Turk, vezmu si je na paškál pěkně po jednom. Nejprve tedy scénárista Bob de Groot. Tenhle belgický tvůrce se narodil v hlavním městě své země v roce 1941 a začal se jako komiksový tvůrce prosazovat celkem brzy po studiích, a to v magazínu "Pilote", který byl založen v roce 1959. V současné době již tento magazín neexistuje, skončil ve stejném roce jako komunismus v České republice. Pravda, i když ten nezmizel úplně, "Pilote" ano, a to i přesto, že na něm dělali tvůrci jako Gosciny, Uderzo anebo právě de Groot s Turkem. Ti dva se sešli až na začátku 70. let a právě od této chvíle se začíná psát jejich celkem úspěšná spolupráce, která je spojena zejména se jménem postavy "Leonarda", ale i dalších. Společně se pak zaměřili zejména na komiks humoristický, kam se řadí i série "Robin Dubois" nebo "Clifton", který je ale přece jen trochu akčnější a detektivnější. Humor mu však také nechybí.
Humor Boba de Groota je především v tom, že vtip dokáže skvěle vypointovat. Tohle mě naprosto odrovnalo u příběhů "Tři, dva, jedna... nestart" a následujícího "Vidět a nebýt viděn". Je to však u většiny příběhů, které jsou v sešitě obsaženy. Některé jsou jen jednostránkové, některé vydají na více stránek, ale většinou mají společné to, že jsou dobrým vyprávěním s pointou. Tohle se musí autorům nechat a je to rozhodně prvek, který Leonarda zdobí. V současné době je vystavět dobrý vtip docela těžké. Alespoň se to tak jeví. Když jsem četl například české pokusy v knize "Generace nula", říkal jsem si, že už se asi zapomnělo na to, jak vtip tvořit. Naštěstí jsou zde starší díla, ve kterých to lidé pořád uměli.
Ne, nechci být kritický, i dnes je dobrý humor, Petr Kopl mě o tom pořád přesvědčuje, ale jsem rád za to, že u nás vychází tyto sešity, které v sobě humor mají. Jednotlivé povídky jsou prostě vtipné a pobaví vás. Není to humor, který musí sednout každému, někdy je možná trochu dětinský, ale to nic nemění na to, že to je zábava, která vás skvěle uvolní. Krása těchto evropských stripů je i v tom, že humor nenajdete jen ve finální pointě, ale i na jednotlivých panelech. Je to kresba, kde se nacházejí menší vtípky. De Groot s Turkem přidali postavičky kočky a myší a hráli si s nimi, aby do už tak vtipného díla přidali ještě něco navíc. Tohle je komiks pro čtenáře, komik, který se snaží opravdu pobavit, a to je na něm krásné.
Těším se na další díly a jsem rád, že u nás už vyšel sedmá a že tahle série pokračuje. Humor je něco, co potřebujeme, hlavně, pokud je to tenhle krásný naivní humor, který se nesnaží nic řešit, nechce nikomu nic nutit a prostě chce hlavně pobavit. Proč řešit nějaké politické kraviny, proč se nechat zatěžovat stresem, když si můžete trochu užít, zasmát se, uvolnit se. A i když vám asi bude líto toho chudáka učně, stejně se budete těšit na to, co dalšího mu Leonardo provede.

Komiks "Leonardo 2: Leonardo je pořád génius" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiks "Leonardo 1: Leonardo je génius".

Žádné komentáře:

Okomentovat