2013-10-18

#334: Y: Poslední z mužů 2: Cykly - 80 %

Y: Poslední z mužů 2: Cykly (Y: The Last Man 2: Cycles)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s Crew v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako díly 6 až 10 série "Y: The Last Man" u Vertiga. Souborně vyšlo jako "Y: The Last Man 2: Cycles" u Vertiga v roce 2003. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu koupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Komiks zakoupíte také v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Pia Guerra, José Marzán, Jr.

Yorick se musí smířit s tím, že je na Zemi jediným mužem, pokud přijmeme skutečnost, že jeho opičák Ampersand je skutečně jen opice a ne člověk. Myslím, že jen málo lidí si dokáže představit, jak by se takový svět mohl zvrtnout, ale Brian K. Vaughan tohle udělal a ukázal nám, že svět bez mužů (nebo jen s jedním mužem, a to kdo ví jestli, protože sem tam se zdá, že Yorick nemá koule), je obdobou dantovského pekla. Pro Yoricka určitě, ale vlastně i pro ženy samotné. Na první pohled se totiž zdá, že si Vaughan trochu svět zjednodušil, na druhou stranu je možné na takovém vývoji vidět něco přirozeného.
Ženy se shlukují do skupin a skupinek. Jsou zde fanatické odmítačky falu, amazonky nové generace, které jsou krásnou ukázkou myšlenkového a ideového fanatismu se silnou ženou v centru. Ženský Hitler v kalhotách. Jsou zde ženy, co chtějí přežít a prostě se potloukají, vojandy zfanatizované touhou zabíjet, nechybí političky, další zlo, protože i bez mužů dál funguje tajné vedení světa, kdy za nitky tahají ty mocné, samozřejmě zde jsou i lidé dobří, ale i tací, co žijí za přetvářkou. Lež, fanatismus a přetvářka. A samozřejmě zlo. Tohle jsou hlavní motivy druhé knihy, která nás zavádí dál v putování Yoricka a jeho doprovodu.
Yorick, jeho bodyguardka 355 a doktorka Mannová se snaží dostat na druhý břeh Spojených států, do druhé laboratoře doktorky Mannové, kde by mohli začít zjišťovat, proč Yorick žije- Ano, poslední muž na Zemi si neužívá se všemi těmi miliardami žen, ale má se stát vyšetřovaným objektem. Do jisté míry je to tím, že je Yorick pravděpodobně impotentní a za žádnou cenu se nechce vzdát svého věnečku a podvést přítelkyni Beth, svou skorosnoubenku, která je nejspíš někde v Africe a kterou on, nejspíš, už nikdy neuvidí. Jeho věrnost je až dojímavá. Normální chlap si řekne, že je to pěkný trouba, na druhou stranu, možná je stále ještě v šoku. Zdá se však, že svítá na lepší časy.
Yorick a jeho doprovod nasednou do vlaku, ale musí si poradit s výběrčími, které je přepadnou. Cesta se nevyvíjí zrovna nejlépe a Yorick je vyhozen z vlaku. 355 a Mannová ho musí následovat, což pro 355 nekončí nejlépe - přistane hlavou rovnou na kameni. Příběh však jen začíná a hlavní hrdinové se ocitají v péči milých žen. Anebo je i zde všechno jinak? Brian si hraje skvěle s naší představivostí a nechává nás tápat v tom, co bude následovat. Drží nás v napětí a přitom mu v tom stačí jediné tajemství - co se stalo, že všichni muži pochcípali? Tohle je otázka, která drží sérii pohromadě. Pravda, někdy přece jen trochu nejistě. Podobně jako v zombie hororech se odkláníme od téhle hlavní otázky a více se soustředíme na jinou: Jak bude společnost fungovat? Tohle je totiž ta zásadní otázka. Jak bude společnost fungovat ve chvíli, kdy ji zachvátí katastrofa. Smrt téměř všech mužů katastrofou je. Jak má lidstvo dál pokračovat? A proč některé ženy nechtějí, aby nepokračovalo? Těch otázek je mnoho a je v tom krása celého příběhu. Donutí vás to přemýšlet o tom, jak smysluplný tenhle svět, v jakém žijeme, je, akorát si ho sami ničíme svojí hloupostí.
File:10.12.12BrianKVaughanByLuigiNovi1.jpg
To je on, Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan je člověk, který přemýšlí o chodu světa a dokáže ho zaobalit do celkem zajímavého příběhu. "Cykly" jsou vlastně jen takovou epizodou v hlavním příběhu, epizodou, která dokáže zabavit, ale přesto zde nějak něco chybí. Rozjíždí se zde mnoho příběhových rovin, ale jen pouze na jednu se skutečně soustředí. Některé jsou okrajové, jsou okrajovými už druhou knihu, a my stále čekáme, až se něco stane. Zatím marně. Ano, ono se to rozjede a začne se vysvětlovat, co mají jednotlivé skupinky za lubem, ale trochu si prostě musíme počkat. Komiks není úplně neakční, ale přesto sem tam nabírá spíš pomalejší tempo. Pia Guerra se může trochu okoukat, na druhou stranu pořád je královnou postav. A to tenhle komiks potřebuje, protože to není akční nářez, ale hlavně konverzační drama.

Komiks "Y: Poslední z mužů 2: Cykly" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na stránkách Comics Blog najdete recenzi na knihu "Y: Poslední z mužů: Jako jeden muž".

Žádné komentáře:

Okomentovat