2013-10-14

#326: Vrána: Soumrak bohů je na pultech!

Comics Centrum 14. října 2013 vydalo komiks "Vrána: Soumrak bohů", který na motivy původního komiksu "Vrána" vytvořil James O'Barr společně s kreslířem Jimem Terrym. Komiks využívá motivu Vrány, jako průvodce pomstou, příběh je však naprosto nový. Takže nečekejte, že se znovu setkáte s Ericem, ale budou tu nové postavy, jen ta podstata Vrány zůstává stejná. Navíc se nejedná jen o snahu neznámých autorů uživit se na fungujícím jméně, ale to, že se do scénáře pustil sám O'Barr by mohlo svědčit o tom, že nepůjde jen o komerční plácání.

"Základem komiksu se stal krátký nedokončený O'Barrův komiks "Noční vlak", který začal vytvářet pro již zaniklý magazín "Tabu". Když byl osloven z nakladatelství IDW, zda by pro ně nechtěl nakreslit, nebo alespoň napsat další příběh s Vránou, oživil tento nápad a přizval si ke spolupráci Jima Terryho. O´Barr psal texty, vytvořil storyboard, nakreslil obálky a některé celostránky uvnitř knihy, Terry obstaral zbytek kreseb," řekl Václav Dort, ředitel nakladatelství Comics Centrum.

"Nová "Vrána" se zaobírá velmi citlivým tématem. Znalost a zvyklosti zobrazování témat 2. světové války jsou u nás poněkud jiné než v USA, proto jsme byli nuceni v textu provést dva zásahy. Prvním byly vojenské hodnosti velitele a hlídačů v koncentračním táboře," uvedl Václav Dort. V obrazové části jsou všichni správně nakresleni jako příslušníci SS, kteří koncentrační tábory ve skutečnosti spravovali. V textu ale O'Barr používá běžné vojenské hodnosti a oslovení jako v americké armádě. "To po přeložení znělo naprosto nevhodně. Proto jsme vybrali všem odpovídající hodnosti SS a upravili jejich oslovování. Bylo opravdu obtížné, z hlediska prostoru, nahradit oslovení Sir v angličtině na německé Herr Obersturmführer." Druhým zásahem bylo přeložení několika slov a frází do němčiny, jak je zvykem ve filmech z 2. světové války. Osobně předpokládám, že tohle by mohlo být ku prospěchu věci a vhodnějším prvkem z hlediska autentičnosti. Uvidíme, kolik lidí se zase pustí do kritiky toho, jak se vlastně změnilo celé dílo jen díky tomu, že se udělaly tyhle zásahy...

Originál je letterovaný autorem ručně, proto v Comics Centru vznikl font vytvořený digitalizací původního O'Barrova rukou psaného písma, aby byl zachován podobný vzhled písma. Kniha má navíc velmi zajímavou předmluvu od samotného scénáristy a galerii, která nechá nahlédnout pod pokličku spolupráce obou autorů. U mnoha komiksů je předmluva i galerie jakousi vycpávkou volných stran na tiskovém archu, v tomto případě rozhodně stojí obojí za přečtení a prohlédnutí. Hlavně, když si uvědomíte, že s O'Barrem je docela těžké komunikovat a veškerá komunikace, i pracovní, stále probíhá klasickou poštou. Recenzi nového komiksu "Vrána: Soumrak bohů" můžete brzy čekat na Comics Blogu.

Koupit můžete přímo na stránkách Comics Centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat