2013-09-23

#293: Velká esa 1: Quentin Gentil a mistr úniků - 60 %

Velká esa 1: Quentin Gentil a mistr úniků (Les As 1: Quentin Gentil et Le roi de l'évasion)
Vydalo nakladatelství Albatros v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako "Les As 1: Quentin Gentil et Le roi de l'évasion" v roce 1982. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Greg
Kresba: Greg


Greg u nás není úplně neznámý autor, ale jeho "Velká Esa" budou známa spíše pamětníkům. Vycházela jako "Pivoňka a jeho přátelé" v časopise "Sedmička pionýrů", a to v letech 1975 až 1976. Já tedy tenhle časopis už pamatovat nemohu, ale tak na internetu najde člověk všechno. Greg, který je vlastním jménem Michel Régnier, se narodil v Belgii, kde začal komiksy tvořit, ale později pracoval už pro francouzské vydavatele a ve Francii také zemřel. Je to autor mnoha děl a "Velká esa" jsou pouze jedním z nich. Začala vycházet v roce 1963, a to v kratších příbězích, které měly zhruba okolo pěti stran. Tyto příběhy také vycházely v "Sedmičce pionýrů". Jednalo se konkrétně o příběhy následující (můj velký dík za tyto informace patří autorovi s přezdívkou JarKH, který uveřejnil skvělé příspěvky o historii komiksů v časopise "Sedmička pionýrů"):

  • Vzdušný pirát
  • Polévková mísa od Aztéků
  • Preparát P.Q.X.Y.Z.32
  • Poklad z XVIII. století
  • Pivoňkovo cestování časem
  • Pivoňkovo trápení s létajícím růžovým slonem
  • Po stopě záhadného "M"
  • Dobrodružství na výletě
Ve všech případech se jedná o krátké příběhy, které vznikaly v letech 1963 až 1968. Těchto krátkých příběhů, jejichž délka byla od čtyř až po 12 stran, vzniklo celkem okolo osmdesáti. Od roku 1978 do roku 1984 pak vycházely tyto krátké příběhy souborně v celkem sedmi sbírkách. Od roku 1982 ale Greg začíná vydávat klasická alba s "Esy", jak by zněl originální překlad, i když Albatros si ještě přidal přízvisko "Velká". V letech 1982 až 1986 vyšlo celkem osm sešitů a prvním z nich byl právě komiks "Quentin Gentil a mistr úniků". Pokud jste četli komiks původně v "Sedmičce", budete si Quentina pamatovat spíše jako Píďu. Albatros se rozhodl pro novější jména a u některých postav zachoval jejich originální znění, respektive postavy oproti "Sedmičce" přejmenoval. Atak místo Rozuma tu máme Kalixta, což tedy rozhodně nezní tak hezky. Génius by nebyl špatný a zůstalo by se celkem blízko originálu.
Komiks je určen především pro děti a myslím, že k českému čtenáři by mohl mít blízko. Hlavními hrdiny je skupinka dětí, celkem pěti, která prožívají různá dobrodružství. Vedoucím party je Quentin, proto mě celkem zaráží, že v "Sedmičce" vycházely příběhy jako "Pivoňka a přátelé", ale po důvodu jsem, přiznám se, zase tolik nepátral. Pivoňka je však přece jen neustále v centru dění, i když v tomto díle oněměl. Přirovnání ke knize "Bylo nás pět" je asi docela na místě, protože i když Esa tvoří čtyři kluci a jedna holka, dostávají se neustále do nepříjemných až nebezpečných situací a tropit neplechu je pro ně denní chleba, i když tak činí sem tam celkem nevinně nebo alespoň s dobrými úmysly.
"Quentin Gentil a mistr úniků" vypráví o tom, jak se děti vypraví do cirkusu a chtějí se dostat na představení. Zvolí si cestu pomoci cirkusu s prací, ale jen najít principála jim dá pořádně zabrat a zapletou se do tolika nešťastných náhod, že budete jen koukat, kolik se toho dá vymyslet a kolik se může na několika málo stránkách stát. A komiks je zde celkem vtipný, takovým tím groteskním stylem. Komiks má celkem dobrý spád. Pak přijde na setkání s mistrem úniků a následuje fantaskní záchrana jednoho zločince, kterou mají na starosti Quentin a sám mistr úniků. Hodně se zde používá magie, což mi přišlo jako takové velké zjednodušení a ke konci už to není úplně ono, ale pokud tohle budou číst mladší děti, přijmout to a budou se bavit.
Jako první setkání s "Velkými esy" je to příjemné, Quentin je kluk, kterého si může člověk zamilovat, stejně jako další členové party, i když s dvojčaty a psem, který je také součástí skupinky, se zatím moc neseznámíme. Kresba není tak čistá jako u Hergého, Greg využívá šrafuru a s barvami si více hraje, sem tam, aby zdůraznil nějakou emoci, používá pouze jednu barvu, čímž postava vynikne a vy si uvědomíte, že na panelu dochází k nějakému důležitému rozhodnutí. Tohle je celkem dobrá a celkem stará technika. Jinak jsou ale postavy krásně kreslené, některé jejich části jsou hezky karikované, čímž získávají jedinečnou podobu - nos mistra úniků, Pivoňkův baret a bříško nebo Kalixtovo háro.
Michel Régnier alias Greg (1931-1999)
Postavy v tomto komiksu jsou zajímavé a nebylo by špatné se s nimi setkávat, a tak jsem docela zvědavý, jestli se projekt ujme, či nikoli. Série má celkem osm alb, jak jsem říkal, což není tolik, případně by bylo možné vydat ještě sedm předcházejících, která shrnují krátké příběhy. Pro děti je to zábavný komiks, který má ve vtipech, spíše situačních, celkem dost nápadů, pro dospělého je to trochu méně zajímavé a sešit nejspíš dočte s tím, že to bylo fajn, ale zas nic tak zásadního. Greg je ale legendární autor a jsem rád, že se s ním můžeme seznámit, respektive znovu setkat. Takže kupujte, je toho hodně, co nám Evropa ještě může dát. A je toho hodně, co je ještě lepší.

Komiks "Velká esa 1: Quentin Gentil a mistr úniků" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat